П'ятниця, листопада 24, 2017

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Від нашого спеціального кореспондента

Фестиваль їжі


До Вознесіння Господнього − у четвер 40-го дня по Христовому Воскресінні − нашому власному кореспонденту пощастило побувати у Нідерландах на  абсолютно незвичайному народному святі − ФЕСТИВАЛІ ЇЖІ!


Вважають, що у  країні вітряків і дерев’яних черевиків − одній з найбільш демократичних і вільних держав − не існує особливих правил поведінки. Ось і у велике релігійне свято  Вашого покірного слугу саме вразило те, що влаштовувалося веливе народне гуляння − таке собі свято їжі! Традиції Нідерландів вельми суворі, але місцеві жителі знаходять особливе задоволення із покоління в покоління і гарно відпочити. І голландці цього дня відзначають ще й Свято оселедця в Нідерландах. Його ще називають також Flaggetjesdag − «День прапорців».  Передмістя Ейндховену цього дня теж було весело  прикрашене прапорцями, хтось у національних костюмах, хтось у чудернацьких нарядах…. Людей − бачити − не перебачити! Нам важко уявити, але до XV століття оселедець їли тільки бідняки. І, напевно, так би все і тривало, і світ не дізнався би справжнього смаку цієї чудової риби, якби одного разу голландський рибалка Віллем Якоб Бейкельс не вирішив видалити у оселедця зябра перед засолкою. А гірчила риба саме через це. Незабаром слава голландського оселедця поширилася Європою і до країни надійшли грошові потоки від його продажу за кордоном. Середня довжина тіла атлантичного оселедця − 20-25 см, але бувають оселедці більших розмірів. Мешкає ця риба на глибині до 200 метрів у відкритому морі. Найбільше оселедців видобуває Норвегія. Слідом за нею − Канада, Шотландія, Росія, Данія, Ісландія. Найціннішим вважається жирний, який може містити до 20% жиру. М'ясо оселедця містить вітаміни − А, групи В, D, антиоксиданти і поліненасичені жирні кислоти. Вживання оселедця в їжу є профілактикою захворювань серця, судин, діабету, перешкоджає старінню організму, покращує пам'ять, допомагає зберегти струнку фігуру. Вашій увазі на святі: Оселедець смажений, Оселедець закусочний, Оселедець з молоком, Оселедець рубаний із яйцями та зеленню, Форшмак з волоськими горіхами… Смакуйте, на здоров’я!

Ясна річ, того дня на святі можна було поласувати і безліч іншої їжі − до речі, дуже смачної…

О. ПОЛКАН.