Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

10 талановитих дівчат

Група моя студентська!

10 талановитих дівчат

На факультеті іноземних мов, на кафедрі англійської мови, навчається 10 дівчат. Різні, своєрідні, талановиті, яскраві й кмітливі – розумні студентки четвертого курсу. Секрет успіху ЯА-43 дуже простий: вони просто сумлінно ставляться до навчання й не забувають про загальнолюдські цінності. З ними легко спілкуватись, вони відкриті новому й мають свою точку зору на велике коло питань.

«Взагалі, обрати кращу групу дуже складно, бо всі гарні по-своєму, але ЯА-43, на мою думку, – одна з найкращих, – розказує Шпак Олена Владиславівна, куратор четвертого курсу. Найперше, вони готуються до занять ідеально! Рівень англійської мови в них гарний, тож вони стануть справді висококваліфікованими спеціалістами».


«Група ЯА-43, яка була ввірена мені, ще на першому курсі відрізнялась тим, що складалась з дуже неординарних особистостей, – згадує Легейда Аліна Вікторівна, куратор першого й третього курсів. – Напевно, на одиницю студентського населення у моїй практиці уперше була група, у якій би було так багато людей, які мислять зовсім нестандартно, які проявляли себе не тільки в лінгвістичному плані, у якому вони повинні були себе проявляти професійно, але в той же час у творчому. У них в групі більшість займається «extra curricular activities», тобто поза аудиторною діяльністю. У багатьох з них за плечима багато років присвячених танцям, театральній практиці, співу». Наприклад, Іра Фрегер має фантастичний голос! Вона, крім того, що гарно навчається, встигає брати участь у вокальних проектах, наприклад, «Х-фактор». Тішать своїми вокальними здібностями Настя Олексенко та Євгенія Беспала. Чарівні картини пише Катя Левицька, Юлія Скриннік займається східними танцями, а у Насті Ковалевської за плечима багато років присвячено бальним танцям. До того ж, вона є «Місс Ін.яз.» минулого року. Незвичайне хобі має й Лоліта Покрасенко. Вона пише огляди концертів, фестивалів, фільмів й раніше навіть публікувала їх у інтернет-виданні.

У групі всі люблять читати. Настя Олексенко захоплюється творчістю Йосипа Бродського, цікавиться філософією XX століття, поетів Срібного століття. Легейда Аліна Вікторівна розповідала, що на парах з граматики студенти переходили на обговорення робіт Робеля Мерлі, Джорджа Орвелла чи ін. «Ми спілкувалися з ними не як студенти і викладач, а як друзі. У групі поширений принцип товариства – вони усюди один за одного горою, не має ні академічного, ні життєвого суперництва. І дуже поширена взаємовиручка, підтримка».

А я взяла невеличке інтерв’ю у старости Олександри Кондратьєвої, Юлії Скринник та Ірини Фрагер. На першому курсі у їх групі було близько 15 чоловік. Протягом трьох років колектив згуртувався, став єдиним організмом, однією сім’єю, але, на жаль, тільки в стінах університету: «Просто ми всі дійсно різні, кожен із своїми інтересами, й у вільний час ми рідко зустрічаємось, – пояснює Саша. – Але це не заважає нам підтримувати один одного, допомагати».

Настя Олексенко й зараз знаходиться у Китаї, щоб стати гарним перекладачем з китайської. До цього там вже були Даша Поливана, Лена Єрохіна, Іра Фрегер і Женя Беспала. Одна з них взагалі тепер постійно проживає в країні, де сходить сонце. «Їй там дуже сподобалося й вона вирішила залишитись. Але це була дійсно її мрія. Із самого першого курсу вона марила цією країною й стукала в усі двері, щоб отримати бажане».

«Конфуцій» також проводить дуже багато різних заходів, концертів, у яких група охоче бере участь. Також студентки гарно співають, одна з них пише чудові вірші, ще одна малює, а інша займається східними танцями! «Взагалі, наша група – це збір творчих людей! А староста володіє акторською майстерністю», – діляться Юля та Іра.

У планах на майбутнє в дівчат масштабні й незвичні міркування: «Я хочу знайти волонтерську програму й поїхати рятувати тварин. Взагалі, планую в США, у Флориду. Там ведеться дійсно велика робота в цій сфері, судять людей, що жорстоко себе поводять з тваринами, лікують постраждалих і таке інше», – ділиться староста. У Юлі, як і у більшості студентів, думки ще не завершили своє формування, але вона точно не хоче вчителювати: «Мабуть, у нас є тільки одна дівчина, яка справді хоче викладати, а інші не планують пов’язувати з цим своє життя». «А я, мабуть, піду до аспірантури, – говорить Іра. – Дуже не хочу, щоб після закінчення ВНЗ мене відправили вчителювати у якусь далеку школу».

Я впевнена, що в цих дівчат усе вийде, бо вони веселі й розумні. Можливо, їм треба трошки більше впевненості в майбутній професії. Тільки тоді все буде дійсно ідеальним!


Д. ПРОКАЗА, ЛЖ-11.