Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Петро Васильович ЗАРІЦЬКИЙ

 

Ювіляри

Петро Васильович ЗАРІЦЬКИЙ

Професор кафедри мінералогії, петрографії та корисних копалин, академік АН Вищої школи України, доктор геолого-мінералогічних наук, Заслужений діяч науки і техніки України, відмінник освіти СРСР та України, почесний професор Сіаньського гірничого інституту (Китай), почесний професор Міжнародної наукової студентської школи (Росія), іноземний член Мінералогічного товариства АН Польщі, лауреат нагороди Ярослава Мудрого АН ВШ України в галузі науки і техніки… Наш Петро Васильович ЗАРІЦЬКИЙ. Видатний науковець, вихованець Харківського університету відзначив днями ювілей – 85-річчя від дня народження.


Петра Васильовича по праву називають представником еліти держави, нашою гордістю і славою. Все його життя – у стінах рідного Каразінського: золотий медаліст Богодухівської школи із відзнакою закінчує геологічний факультет, потім – аспірантура, блискучий захист кандидатської дисертації у 1952 р., докторська у 1966, десятки монографій, наукових праць, заснування наукової школи літолого-геохімічного напрямку. Це з його ініціативи вперше в Україні в 1987 р. відкрито підготовку магістрів зі спеціалізації «Літологія». Це про нього студенти десятків поколінь складають легенди як про принципового викладача і геніального наставника професіоналів-геологів. Це з ним, надзвичайно ерудованою, цікавою особистістю і порядною і чесною людиною, можна зустрітися у стінах альма матер і поза та обговорити будь-які проблеми, що торкаються життя колективу. Спасибі, шановний Петре Васильовичу, що Ви є, що продовжуєте радувати нас новими здобутками у науці, у викладацькій діяльності. З роси і води Вам, щедрої і теплої наснаги.