Середа, травня 08, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Нас читають!

 

З нами спілкуються!

ВІД РЕДАКЦІЇ. Нова рубрика зацікавила наших молодших читачів – студентів. До редакції приніс свою замітку першокурсник  історичного факультету Андрій ГРЕБІННИК (під час ЗНО отримав 200 балів). Творчість Андрія ще одне підтвердження нашої рубрики. Це перший репортаж Андрія, який хлопець присвячує 217-річчю Каразінського.


…Чи  замислювалися ви,  з чого  почався Каразінський? Мене, як історика, зацікавила думка про першоджерела, котрі мають безпосереднє відношення до історії університету. Можна розпочати з університетських архівів. А я вирішив зазирнути до Музею історії університету, де саме жовтневими днями музей запропонував чудову екскурсію для першокурсників. Екскурсійну програму блискуче  провела Калініченко Ірина Василівна. Дякуємо Ірині Василівні.  Завдяки її розповіді для мене по-особливому відкрилися цінні експонати: студентська та професорська уніформи, рукописи, надруковані праці науковців, що діяли в стінах університету ще на початку ХІХ ст. тощо. Не оминули увагою і видатних каразінських істориків – Дмитра Багалія, Владислава Бузескула, Дмитра Яворницького, Миколу Костомарова тощо.  Це постаті світового рівня. Окремо згадали і нобелівських лауреатів Харківського університету: Лева Ландау, Саймона (Семена) Кузнеця, Іллю Мечникова.

…Та найбільше нас вразили трагічні сторінки історії  Другої світової війни. На фронти Великої Вітчизняної війни з Харківського університету йшло 9 із 10 студентів. Повернулися – одиниці.  Подвиг, що залишається у віках уславили пам’ятником студбатівцям обабіч університету. До речі, кошти на спорудження  пам’ятника студбатівцям збирали студентські будівельні загони. Мене вразив героїзм та самовідданість студентів і викладачів у часи німецької окупації міста, стриманий пафос ХІХ століття, бурхливі події і хитка невизначеність початку ХХ ст. в історії Альма-матер.

Студенти отримали купу вражень від екскурсії! І це не тільки моя думка, так вважають усі одногрупники. Олексій ГУРКІН, староста групи ІС-11 історичного факультету: «Я навіть не очікував отримати нову та цікаву інформацію, натомість дізнався дійсно те, що мене цікавить. Мені сподобався сам формат екскурсії і представлені на ній експонати. Також мене дуже вразила модернізація самого музею».

Наостанок свого репортажу від імені групи ІС-11 хочу ще раз висловити подяку Ірині Василівні Калініченко і газеті «Харківський університет» за можливість опублікувати враження студентів та перші журналістські спроби!

Андрій ГРЕБІННИК, студент-історик, група ІС-11