П'ятниця, квітня 26, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Іменні аудиторії

Ще одно Слово про Б. А. Шрамка

ВІД РЕДАКЦІЇ. Проф. Б. А. ШРАМКА вважали найкращим лектором історичного факультету Харківського університету, неперевершеним археологом усіх часів, який півстоліття провів в археологічних експедиціях і ще більше років віддав рідній Альма-матер та історичному факультету! До вшанування дня його 100-річчя Харківський університет відкрив на п’ятому поверсі меморіальну аудиторію імені професора Бориса Андрійовича ШРАМКА. Вже з 1 вересня нова аудиторія чекає на своїх студентів!


Борис Андрійович  Шрамко - Велика Людина і Великий вчений, класик вітчизняної археології, професор-орденоносець, фронтовик, лицар науки, він створив школу, виховав учнів, які прославили сучасну археологію. Учений відкрив понад 100 археологічних пам’яток на території Харківської області, а деякі з них вчені виокремили в нову археологічну культуру – бондарихінську. Він першим почав систематичні великомасштабні дослідження Донецького городища – давньоруського міста Дінця, широко відомого завдяки давньоруській поемі «Слово о полку Ігоревім». На території містечка, де жили ремісники і купці, Б. А. Шрамко виявив величезну кількість матеріалу, який свідчив про високий рівень розвитку економіки та культури міста, додав нові відомості про історію Стародавньої Русі, Харківщини. Досліджував велику пам’ятку скіфської доби – Люботинське городище з площею близько 8 тисяч кв. м. Можна стверджувати, що це був саме той дослідник, завдяки якому вдалося значною мірою відкрити завісу забуття та незнання того, що відбувалося на нашій території до початку нашої ери.

…П’ятий поверх,  ауд. 5-69 – нова сучасна аудиторія. Тут починаємо розмову із деканом історичного факультету доц. С. Д ЛИТОВЧЕНКО.

- Сергію Дмитровичу, шість іменних аудиторій має факультет?

- На історичному факультеті справді шість іменних аудиторій, закріплених за кожною кафедрою. Залишилася одна, яка не має свого присвячення. Іменні аудиторії присвячені вченим Харківського університету  дореволюційного періоду, а професори другої половини ХХ ст. не мали персональних аудиторій. Аудиторія імені Б.А. Шрамка – це перша аудиторія,  присвячена сучасним ученим-історикам. Отож, ми відкрили  нову традицію – відкриття меморіальних аудиторій професорам другої половини ХХ ст. Перш за все, хочу подякувати кафедрі джерелознавства, історіографії та археології, якою керує проф. С. І. Посохов, адже це була його ініціатива. Ми її дружно підтримали. Провели через раду факультету, офіційно отримали право відкрити таку аудиторію – в кабінеті 5-69. Підготовка до відкриття  була не складною та швидкою, адже у нас усі аудиторії охайні, просторі, мають відмінний вигляд, обладнані сучасними системами презентацій. Зробили невеличкий ремонт, облаштували стенд з портретом та професійним шляхом Бориса Андрійовича. Цей портрет -  фотокопія, але плануємо з часом замовити справжній портрет на кшталт фотопортретів художнього майстра Віктора Ковтуна.

- Для кого розрахована нова аудиторія?

- Аудиторія імені професора Б.А. Шрамка – не дуже велика за розмірами, вміщує не більше 40-ка студентів. Використовуємо для семінарів, для занять іноземною мовою та для магістрів, яких до речі, близько 40-ка і нараховується. Це аудиторія - факультетська, не закріплена за жодною кафедрою, вона загального призначення.   Зараз тут ніхто не навчається, у зв’язку з карантином. В середині червня тут можуть проходити захисти дипломів, але справжнє навчальне гартування аудиторії розпочнеться з 1 Вересня.

- Ваша думка, декана, для чого потрібні такі аудиторії?

- Переконаний, що студент, який буде працювати не просто в звичайній аудиторії, а у присвяченій видатному харківському професору, який починав саме тут, як звичайний  студент Харківського університету, замислиться, кине оком на стенд, на плакат, на портрет – і підтвердить чітко СВІЙ професійний вибір. Ми плануємо продовжити відкриття іменних аудиторій і надалі, але це поки що - таємниця. Обіцяю обов’язково найперше розповісти про сюрприз саме університетській газеті.

Ліна ТИМАРСЬКА.