П'ятниця, квітня 26, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Карантин. На кафедрах

А навчання продовжується!

ВІД РЕДАКЦІЇ. Карантин  продовжується, і всі ми на дистанційному навчанні. І викладачі, і студенті  звикають до нових правил.

Про роботу в умовах карантину розповів завідувач кафедри штучного інтелекту та програмного забезпечення факультету комп’ютерних наук, доктор фізико-математичних наук, професор КУКЛІН Володимир Михайлович:

- Карантин створив нові, незвичні умови для навчання студентів. Викладачі завжди скептично відносились до навчання онлайн, студентам також це не подобалось, вони бажали більше спілкуватися між собою, та частково іноді і з викладачами. Однак,  на комп’ютерному факультеті ми звикли до роботи за допомогою комп’ютерів та до ділових онлайн-контактів, бо це звичне для нас IT-середовище.

- Які негативні та позитивні сторони дистанційного навчання Ви відчули?

- Відсутність емоційного впливу на студентів зі сторони  викладачів досить бентежила, не було належного людського зв’язку. Це серйозний негатив онлайна. Трудно зрозуміти, чи засвоєний матеріал, бо раніше це можна було прочитати по очах та по реакції, яку вже важко розпізнати через екран. Питання ставлять окремі студенти, однак не всі вислуховують відповіді, тому навантаження на викладача росте з кількістю студентів (до речі, я просив запитання відправляти старостам, а вони вже мені і так само відповіді відправляти всім). Для старанних студентів онлайн-підготовка виявилась навіть привабливою.  Біля комп’ютерів, як помітив проф. Ткачук Н. В. вони знаходили час вивчати подібні матеріали на сайтах різних університетів і навіть складали іспити та отримували відповідні сертифікати.

- Як впорюються студенти та викладачі?

- Викладачі, частина яких привчені науковою попередньою діяльністю до креативності, розробили цілу систему подачі, обробки та контролю, як доц. Севідов С.М. та доц. Поклонський Є.В. Попри всі труднощі, ми вважаємо, що проблем у студентів не буде серйозних і в нинішньому семестрі. Бентежить лише процес адаптації першокурсників, на що звернув нашу увагу ректор академік В.С.Бакіров. Будемо шукати всі можливості не знижувати якість викладання.  Бажаю всім успіху у цьому важкому становищі.

Анна  УДНІКОВА.