Середа, травня 01, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Університет від «А» до «Я»

ВІД РЕДАКЦІЇ. Продовжуємо ювілейну рубрику. Сьогодні – літера «П» – ПІВНІЧНИЙ КОРПУС. 15 років тому 8 липня 2004 р. рішенням Кабінету Міністрів України за підтримки облдержадміністрації на чолі із губернатором Харківської області Євгенієм Петровичем Кушнарьовим було передано на баланс  Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна з нагоди нашого 200-річчя навчальний корпус Харківського військового університету, розташований на майдані Свободи, 6. Загальна площа корпусу складає 54248 кв. м., де знаходиться понад 1 300 різних за масштабом та призначенням приміщень. Першими Північний корпус почали освоювати соціологічний, юридичний факультети і факультет психології, Інститут високих технологій на чолі з проректором А. М. Удодом. В наші дні на цьому об’єкті також працюють факультети міжнародних економічних відносин і туристичного бізнесу, комп’ютерних наук, екологічний, медичний, фізико-енергетичний, філософський, Інститут післядипломної освіти та заочного (дистанційного) навчання та багато інших структурних підрозділів університету.

Північний корпус: 15 років реконструкції

Щороку, традиційно  до Нового року  наші кореспонденти слідкували за тим, як освоюється «Північ» та робили спецрепортажі про перебіг ремонтних робіт. За 15 років освоєно близько 70% приміщень загального фонду Північного корпусу. На ремонтні роботи у Північному корпусі витрачено понад 36, 8 млн. грн, з  яких капітальний ремонт – 30, 2 млн. грн,  поточний ремонт – 6, 2 млн. грн. Відремонтовано 174 приміщення, в тому числі 2150 квадратних метрів коридорів. Сьогодні Північний корпус твердо розправив плечі. І сучасні каразінці уже не уявляють свого життя без нього.  Як відбувалася 15-річна реконструкція Північного велетня дізнаємося у проректора з адміністративно-господарчої роботи В. С. ПАХАРЕНКА.

Володимире Степановичу, напевно, перші роки відбудови Північного корпусу були найскладнішими? Пригадайте, як усе починалося.

– У спадок від військової академії ми отримали будівлю в жахливому стані, яка потребувала термінових ремонтних робіт. Дах протікав, багато приміщень – в аварійному стані. Тому перше, що ми почали, – лагодити 3500 кв. м. покрівлі, латати дерев’яні конструкції  за новими технологіями. Доводилося працювати у тяжких осінньо-зимових умовах, під дощем та в люті морози, аби швидше перекрити дах та приступити до ремонту самих приміщень. На нас чекали аудиторії, у яких не було: ні вікон, ні підлог, ні дверей, ні батарей, усе це розібрано до нас.  Майже за перші півроку ми відновили основу корпусу – підземну частину, систему теплопостачання, водопостачання, замінили магістральні трубопроводи, усе це функціонує і по сьогодні.  Відтак перші два роки облаштування були дійсно найскладнішими.

Від початку і дотепер постійно тривали поточні ремонтні роботи, передусім, аудиторного фонду силами ремонтно-будівельної служби. Уже за три роки нам вдалося вдихнути життя в стіни Північного корпусу, і першим переїхав обживатися юридичний факультет. Юристам дісталися другий, третій, четвертий поверхи правого крила, корпусу №1, що ближчий до готелю «Харків Палас», з капітальним  ремонтом  аудиторій, коридорів, кафедр, кабінетів.  Встановлено нові двері, сучасні меблі та навчальне обладнання, приміщення оформлено в класичному стилі. Наступними у новобудову перемістилися соціологічний та факультет психології. Поступово до Північного корпусу переїхали такі факультети, як: юридичний, ФКН, факультет психології, соціологічний, ФТФ, ФЕФ, медичний, екологічний, МЕВ та ТБ та частково філософський.

А як щодо центрального входу? Як з’явилися монументи…

– Вхід, зовнішній вигляд – це візитна картка установи. Тому з перших років освоєння не забували про благоустрій прилеглої території.  За ідеєю та пропозицією історичного факультету поблизу центрального входу Північного корпусу вирішено спорудити пам’ятники академікам А. М. Ляпунову та Д. І. Багалію. Увіковічнили математика та історика в бронзі скульптори Олександр Рідний та Анна Іванова, які працювали над проектом впродовж 4 років. На спорудження двох монументів О. В. Ярославський виділив понад 600 тис. грн. Перед входом вимостили плитку та поклали асфальт, полаштували сходи до самого фойє. Минулого року замінили на нові розкішні вхідні двері.


Опишіть поетапно,  що поступово вдалося обладнати?

– Наступним після фойє та вбиральні впродовж трьох років оновлювали чудову Колонну залу. У ній встановили вікна та скляні вхідні двері, замінили систему опалення, повісили нові штори, покращили паркет. Тепер завдяки прозорим дверям перший поверх виглядає просторніше. З часом, можливо, Колонна зала потребуватиме заміни старого паркету, світильників. Далі освоєння відбувалося пофакультетно. Перебиралися частково лабораторії ФТФ, їх переїзд був дуже важким, адже треба було перемістити складне приладдя, яке використовують під час дослідів на кафедрі матеріалів реакторобудування, іонного процесу. На третій поверх до 2012 перемістився фізико-енергетичний факультет. Окремим питанням стоїть ремонт санвузлів. На даний момент із 42 санвузлів відремонтовано 28, з яких 4 – для студентів з вадами здоров’я. Паралельно велика увага приділялася пандусам. За наказом ректора відповідно до інклюзивної освіти тильний вхід Північного університету був обладнаний пандусом, за допомогою якого люди на візку зможуть легко потрапити у вищий навчальний заклад. Планується цього року з центрального входу облаштувати додатковий ліфт для інвалідних візків, який переміщатиме до 11 поверху.

Чи задоволені Ви тим, як створювалися  медіастудія та актова зала для студентської творчості, хорова кімната?

– На місці Музею бойової слави за часів академії Говорова, сьогодні функціонує сучасна медіа-студія. Нові меблі, якісна техніка, окрема кімната звукозапису, обладнана завдяки гранту Посольства США. У стінах медіастудії знаходиться  студентське інтернет-радіо «ЗІР». У приміщенні для відеозапису є все необхідне: освітлювачі з фільтрами, камери та мікрофони, штативи, моноподи. Четвертий поверх полюбився студентам як культурний центр, передусім, завдяки глядацькій залі. Але перш ніж з’явилися зали та сцена, тривала довга дворічна робота по збереженню архітектури, розробки проекту дизайнером Оленою Фандорко та власне втіленню творчої ідеї в життя  будівельною фірмою «Фасад-сервіс».

Сьогодні  актова зала для студентської творчості вражає світлом,  вишуканим ліпленням на стелі, дивовижною сценою, збільшеною під театральну, якісним паркетом, підлога викладена палубною дошкою, яка забезпечує великі навантаження. З обох боків сцени передбачено вихід за лаштунки, де знаходяться відремонтовані гримерні та санвузли. Усе детально продумано, креативно та затишно.

Чи гріє душу Каразінська «Північ»?

Що стоїть на першому плані сьогодні?

– Проводиться довготривала робота над проектом створення сучасної бібліотеки у Північному університеті.  Облаштування читацьких залів бібліотеки з книгосховищем. Тривають ремонтні роботи на 9-10-11 поверхах, відведені для абонентського відділу, збереження книжної та електронної літератури. На початку осені 2019 року плануємо відкрити навчальну аудиторію № 715, яка буде більшою ніж Велика Хімічна Головного і вміщатиме понад 500 осіб. Розрахована на потокові лекції. Потім буде здана в експлуатацію до весни наступного року 548-а аудиторія. Також велика, з мультимедійними установками, закріплена за медичним факультетом та розрахована на іноземних студентів.  Незабаром, через 3-4 місяці, плануємо відремонтувати на шостому поверсі корпусу №2 (посередині) безкоштовний спортзал для наших студентів  з тенісними кортами, волейбольними майданчиками, переодягальнями. Вже впроваджено тендери, виділено понад 6,5 млн. грн. на спортзал у Північному корпусі. Сьогодні облаштовуються на першому поверсі ще три аудиторії загальною площею до 180 кв.м.  з новими партами, мультимедійними дошками. Ще на першому поверсі облаштували кімнати для співробітників видавництва. Велика робота проведена по переміщенню видавничого комплексу. Власне, друкарня університетського видавництва, що в цокольному поверсі, також на завершальній стадії.


Особливістю Північного є два підземних поверхи (колись бомбосховища), що там сьогодні?

– Окрім друкарні, як було вже зазначено, є ще два підвали, під землею. Вони відповідають усім вимогам цивільної оборони на випадок серйозних катаклізмів.  Територіально понад 2000 кв. м., підвали чисті, охайні, в справному стані. Зачинені від сторонніх. Під вартою. Нижче, під вбиральнею та Колонною залою, на цокольному поверсі знаходиться культурний центр.

Студенти скаржаться: холодно, як на Північному полюсі!

– Чому холодно? Тому що права частина корпусу обслуговується старими трубами, зношена рамка теплопункту потребує капітального ремонту. Цього року ми затвердили проект теплопункту, регулювання тепла,  замінили та ще замінимо понад три тисячі вікон. Тепло буде!

Від чого залежить вдалий ремонт, позитивний результат?

– Велика справа: підрядники та фінансування. Були роки, а точніше 2013, 2014, коли жодної копійки не виділено на капітальний ремонт. Найбільше зроблено за два останні роки – адже виділялося по 10 млн. грн. на рік саме на відбудову Північного корпусу. Ще ми стикаємося з бюрократичними проблемами, затримками через оформлення, тендери, експертизи, дозволи тощо.

Що гріє душу, а що ще б ще хотілося зробити?

– Гріє душу, що багато вже зроблено, але і багато попереду. Перше: як кожен будинок потребує чистого обличчя, Північний корпус потребує оновлення фасаду. Друге: заміна старих вікон, що ще лишилися і шкодять нашому затишку. Енергоефективність – понад усе! Третє: аудиторний фонд. Якщо з заміною санвузлів ми впоралися на 90%, то з аудиторіями наполовину від задуманого. Наприклад, факультету МЕВ та ТБ не вистачає аудиторій для навчання. Тому вкрай важливо довершити задумане.

Головний інженер М. М. НОМЕРОВЧЕНКО розглядаючи слайди вже затвердженого проекту візуалізації майбутньої бібліотеки Північного корпусу, запевнив, що на каразінців до кінця року  чекатиме новий  бібліотечний вимір зі зручними залами, легким доступом до будь-яких читацьких ресурсів світу, як взірець поєднання сучасності,  функціональності, гармонії. Це буде масштабна робота за всі 15 років відбудови. Вже оформлено тендер з реставраційних робіт. Виділено понад 15 млн. грн., поки що тут тривають останні приготування з реконструкції відведених кімнат, а восени завозитимуть новенькі комп’ютери.

Ліна ТИМАРСЬКА.