П'ятниця, квітня 26, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

До 75-річчя визволення Харкова

Проспект Перемоги, бульвар фронтовиків…

ВІД РЕДАКЦІЇ: 23-го серпня харків’яни відсвяткували 75-ту річницю визволення міста від німецько-фашистських загарбників. Бої за Харків були нещадними та жорстокими. Через Олексіівку, яка нині є одним із найперспективніших районів міста, теж проходив фронт. А ще тут розташовані два гуртожитки нашого університету – №5 і №9…

У 1930 р. село Олексіївка увійшло до складу міста, але його повномасштабна забудова розпочалась лише у 1950-х рр. Я пройшлася вулицями і проспектами чудового району: більшість з них харків’яни назвали вдячно: бульвар Фронтовиків, проспект Перемоги, вулиці Ахсарова, Армійська, Бойова, Артилерійська, провулки Піхотний та Солдатський. Вулиця Героя Радянського Союзу Енвера Ахсарова з 1962 по 1982 рік носила неправильну назву: в рішенні міськвиконкому прізвище було записано як Асхаров. У 1982 р. ветеранські організацій звернулись до міської влади і назва була змінена. Але, на жаль, перед проведенням Євро-2012 на табличках поряд з українським варіантом назви з’явились англійські, з неправильним порядком букв: Askharov.

Проспект Перемоги разом з проспектом Людвіга Свободи є центральними вулицями Олексіївки. Після відкриття станції метро «Перемога» у 2016 р. тут пожвавився пішохідний рух, відкрився супермаркет «Рост», завершилось будівництво нових багатоповерхівок, що зробило більш комфортним проживання мешканців гуртожитку №9. «Коли я навчалась на першому курсі, наш гуртожиток був поруч з будівельним майданчиком. До станції метро «Олексіївська» треба було йти 20 хвилин, що було вкрай незручно, особливо взимку і  вранці. Нині все гаразд!», – розповідає Наталія ВОЛОЩУК, четвертокурсниця, група  ЛЛ-41, філологічного факультету.

Отож,  на проспекті Перемоги жити зручно. Окрім метро тут знаходиться Олексіївський ринок, дві установи Укрпошти, банківські будівлі, Харківський інститут банківської справи, медичний центр, аптеки, багато супермаркетів та кав’ярень. А ще у найближчі роки тут планується відкриття автовокзалу північного напрямку.

Прекрасна пам’ять нашим співвітчизникам, які віддали своє життя за майбутнє життя нас  із вами. Харків – найкраще місто на Землі.

Надія РУБІНІНА.