Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Синергія успіху


21 травня у великій фізичній аудиторії  звання кращої студентської групи було урочисто присвоєно групі ЕМ-41.
На рівні економічного факультету вона за загальною кількістю балів перевершила інші групи майже вдвічі, а пізніше виявилося, що їй немає рівних і в цілому університеті. «Ми провели величезну роботу  і, в результаті, мали чимало досягнень. Тому і вирішили взяти участь у конкурсі», – розповідає Сергій Васильович Беренда, куратор ЕМ-41.
…Надзвичайно згуртовані, дружні, відповідальні – так характеризують майбутніх економістів-міжнародників їхні викладачі. Тут не соромно гарно навчатися. В умовах здорової конкуренції студенти постійно прагнуть дотягнути  рівня одне одного. Здібні від природи, вони з першого курсу систематично і старанно «гризли» граніт науки, однак у повній мірі почали реалізовувати себе починаючи з третього курсу. Саме тоді стали активно вивчати предмети своєї спеціальності. «Сплав їхнього потенціалу і того, що вклали у своїх дітей батьки, став родючим ґрунтом для роботи кафедри», – вважає її завідувач професор Ганна Миколаївна Коломієць.
Студентське життя цих молодих людей багате яскравими епізодами і високими досягненнями. Надзвичайно цікавою виявилася виробнича практика на третьому курсі. Тоді група з 25 чоловік була поділена на дві частини. Перші тринадцятеро під керівництвом Ірини Леонідівни Дідарчук побували на Харківській фабриці театрального реквізиту, в аквапарку «Джунглі», ресторані «Урарту», на пивоварному підприємстві «Сан Інбев Україна», де отримали реальний досвід у сфері економіки.
А друга група зі своїм керівником Тетяною Іванівною Кім отримала від Німецької служби академічного обміну (DAAD) стипендію на проходження практики в Німеччині. Грант на студентську подорож був отриманий уперше в історії економічного факультету. Для цього студенти близько півроку працювали над дослідженням багатьох галузей економіки Німеччини, організували конференцію, на якій презентували свої досягнення представникам DAAD. Готуючись до поїздки, Тетяна Іванівна разом зі студентами вели переписку з представниками університетів Німеччини, які відгукнулися на пропозицію партнерства, обговорювали програми ділових зустрічей.
За два тижні практики група побувала у восьми містах Німеччини. Вона була на франкфуртській фондовій біржі, у компанії «Фрапорт», яка здійснює міжнародні перевезення, на хімічному заводі BASF, що на березі Рейну, в знаменитому Гейдельберзькому університеті. Студенти познайомилися не тільки зі специфікою роботи німецьких підприємств, особливостями маркетингу, вивчили цілий спектр питань, з цим пов’язаних, щоб потім свої знання застосовувати на Україні, а й зав’язали нові знайомства, збагатилися культурно, отримали мовну практику.
До речі, такого пункту, як стипендія іноземного фонду, не було виділено в умовах конкурсу «Найкраща студентська група», тому під час оформлення документів довелося давати відповідні пояснення, наполягати, щоб це досягнення також було враховано і принесло групі заслужені бали.
Важливою стала також перемога Олесі Костилєвої і Катерини Ткаченко у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт за напрямом «Світове господарство і міжнародні економічні зв’язки», що проходив у Донецьку.
Багато хто зі студентів уже співпрацював з реальними підприємствами, створював бізнес-плани й на основі проведених досліджень давав рекомендації щодо покращення діяльності компаній. Доказом ґрунтовних пропозицій є листи-подяки, зокрема від ТОВ «Спецмаш-Україна», ТД «Ричал-Су» за науково-дослідну роботу «Виведення на ринок Харкова лікувально-столової води «Ричал-Су», від ЧП «Нікта», що займається дистрибуцією косметичних засобів.
Талановиті люди – талановиті в усьому. Дмитро Варда, Максим Ларін, Дмитро Бекетов, Олександр Дробишев – гарні футболісти. Неабиякі танцюристки Дар’я Ігнат’єва та Ганна Перешибкіна.
Активно займаються економісти і суспільною діяльністю. Олександр Міщенко – один із найяскравіших представників Харківської обласної громадської організації «Нова країна», що стоїть на сторожі демократії. Він залучає до співпраці своїх одногрупників, 21 з яких також є членами організації.
Безперечно, група особлива. Але ж навколо немало розумних, працьовитих, наполегливих студентів. Чому таких висот досягла саме ЕМ-41? «Побутує думка, що економісти все купують, але це не той випадок, – посміхається Сергій Васильович – студенти всього досягли своєю наполегливою працею. Можливо, окремо кожен з них проявляв би себе інакше, адже ці студенти доповнюють одне одного. В результаті виходить синергетичний ефект. Декілька вдало виконаних спільних проектів є підтвердженням того, що сила групи в єдності.»
Вважається, що успіх колективу багато в чому залежить від особистих якостей його лідера. Але ЕМ-41 ламає стереотипи. В цьому плані у них демократія, адже успіх досягається спільними зусиллями. Своєрідну ж роль керманича відіграє колектив кафедри, який увесь свій досвід, навички й компетенцію спрямовує на студентів. Тож разом до 4 курсу вони отримують такий гарний результат.
Неабияку роль грає і дружна атмосфера, що постійно панує всередині групи. «Багато хто знав одне-одного ще зі школи, – розповідає Катерина Ткаченко, староста ЕМ-41 – а зараз ми часто проводимо разом вільний час, ходимо на природу, в клуби, караоке». А ще студенти разом зі своїм куратором з нетерпінням чекають автобусну поїздку, обіцяну за перемогу в конкурсі. Коли і куди – ще невідомо. «Ніццу нам, звісно, не обіцяють, але до Криму чи Львова ми поїхали б залюбки», – говорить Сергій Васильович. Студенти характеризують його, як дуже активного куратора, мовляв, на першому курсі він навіть організував батьківські збори.
Надворі літо. Студенти активно готуються до складання Державних іспитів, вісім студентів йдуть на червоний диплом, але інші теж неабияк вмотивовані. Викладачі одностайні: «Група ЕМ -41 – приклад для наслідування». Ще б пак! Вони ж найкращі!


З групою працювала Т. БОБИЛЬОВА, першокурсниця –практикантка відділення журналістики.