П'ятниця, квітня 26, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Випускник − наша гордість

Першому випуску фізико-технічного − 50!

Фізико-технічний факультет відзначає 50-річчя першого свого випуску. Стати студентом фізтеху було престижно у всі часи, і вимоги до абітурієнтів були найвищими. Із 150 набраних першокурсників до кінця дійшли лише 118, з яких теоретична ядерна і експериментальна фізика − 10 і 39 випускників, фізика плазми − 20, нові методи прискорення − 5, матеріали реакторобудування − 44. Найбільший відсоток з них становила молодь ( 64 студенти 1944-45 рр. народження: більше 50%). Саме вони легше витримали всі труднощі навчання і дали найбільшу кількість кандидатів, докторів наук, лауреатів. Випускники пішли в промисловість, енергетику, інші галузі господарства. Але більшість  поповнили ряди наукових центрів від Владивостока до Калінінграда, від Магадана до Середньої Азії. Близько 50% залишилися в Харкові, з яких 40% − вчені ХФТІ, 14 випускників − співробітники Київського інституту фізики.

І ось − 50 років... Полудень творчості неповторних і талановитих вихованців фізтеху першого випуску 1967 р. Вони захистили п'ять докторських дисертацій (Рудаков В. А., Машкаров Ю. Г., Городилов Б. Я., Коваленко Г. Д., Сало В. І.), 34 кандидатські, четверо мають звання лауреата Держпремії України в галузі науки і техніки (Коваленко Г. Д., Трутень В. І., Мороховський В. Л., Ганенко В. Б.). Деканом фізтеху прцював Фареник В. І. , який брав участь у створенні наукового фізико-технологічного центру при МОНУ і НАНУ та згодом став його керівником.

Фундаментальна підготовка дозволяє випускникам фізико-технічного працювати в різних областях науки, виробництва, культури, держуправління, вирішувати складні проблеми й протиріччя, створювати нові технології. Коваленко Г. Д. став директором УкрНДІ екологічних проблем, а Медведєв А. М. − депутатом Верховної Ради. Кофанов Д. К.  виріс до заступника директора інституту проблем атомної енергетики ІЯД АН України, нагороджений орденом «Герой Чорнобиля», грамотою  НАНУ. Латинін Ю. М. в галузі квантової радіофізики і взаємодії когерентного випромінювання з речовиною розробив унікальні вимірювальні засоби для визначення параметрів потужних лазерів на основі болометричного і піромагнітного ефектів. Поряд з науковою діяльністю виступав з науково-популярними лекціями  у планетарії, від товариства Знання серед студентів ХНУ, жителів міста та області про створювача космічної філософії людства: «М. Ф. Федоров та його філософія  загальної справи», про  пошуки життя у Всесвіті,  про діяльність таких  видатних вчених, як О. Чижевський, І. І. Мечников, К. Е. Ціолковський тощо. Одинцов Ю. М. нагороджений дипломом з відзнакою, працював в центрі ядерних досліджень  (м. Саров), де кувалася ядерна зброя, опублікував понад 150 робіт.

Солідний вік у випускників першого випуску, а вони продовжують працювати. Чималу роль при цьому відіграє здоровий спосіб життя, заняття фізичною культурою. Городилов Б. Я., Рудаков В. А. беруть участь в багатокілометрових забігах! Світла пам’ять однокурсникам, яких вже немає з нами: Одінцову Ю. М., Денисюку Я. П., Арцимовичу М. В., Басенку О. Р., Біловолу В. С., Волошку О. Ю., Карпухіну В. І….

Згадаємо сьогодні поіменно всіх 118 славних вихованців Харківського університету, які досягли популярності, працювали на терені науки і виробництва, вирішували важливі проблеми на благо рідної землі. Честь їм і хвала: вони зробили свою справу, не осоромили фізтех, університет, збагативши його славні традиції!

Доц. Ю. ЛАТИНІН, від імені своїх одногрупників.