Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

До сесії - готові?

Медики

Проф. І.В.БЕЛОЗЬОРОВ, декан медичного факультету:
- Ми завжди старанно працюємо, тому ніяких проблем у навчальному процесі в нас немає і ніколи не було. Усі проблеми намагаємося своєчасно передбачити. Проводимо профілактичні заходи, аби не виникало ніяких запитань. Рівень успішності студентів можна продемонструвати за допомогою тестових іспитів «Крок 1», «Крок 2», «Крок 3». Але найголовнішим показником є те, що студенти-іноземці на своїй батьківщині підтверджують дипломи нашого університету. У цьому році наші випускники-нігерійці у себе на Батьківщині склали іспити та всі підтвердили диплом лікаря.

 

 

Історики


Доц. В. С. МАЙСТРЕНКО, викладач профільної дисципліни «Історія України» у першокурсників історичного:
- Цього року на першому курсі маємо майже 100 студентів, тобто чотири повноцінних групи. Студенти уважно працюють на лекціях, ставлять запитання. Рейтингова система дає можливість студенту забезпечити собі пристойну оцінку. Особливо навантаження полегшується, коли навчальний план передбачає семінарські заняття. За навчальним планом з мого курсу передбачені два модулі, завдяки яким можна отримати по 15 балів за кожний. Семінари дають можливість до іспиту забезпечити собі 30 балів. Як правило, такі студенти є потенційними відмінниками, які хочуть отримувати стипендію. Екзаменаційна робота складається з трьох питань, максимальна кількість балів - 40.
Нещодавно першокурсники писали зрізи, і ці результати я перевів за 15-бальною шкалою. Так, наприклад, Микита ХОМЕНКО (ІС-11) отримав максимальну оцінку, 14 балів у Олександра МАРЧЕНКА та у Володимира ЖДАНОВА (ІС-11). Ці ж студенти активні й на семінарах. Не менш завзяті Юлія БАСІЛАЯ, Олександра ЄРЬОМЕНКО, Аліса РИБАЛКА. Відбулися чотири практичних заняття і Микита ХОМЕНКО, наприклад, набрав вже 27 балів. Взагалі усі чотири групи активні. Можна сказати, що 60-70% студентів працюють, решта - заняття відвідують - мовчки.

 

 

Економісти


А. О. КРАМАРЕНКО, старший викладач навчально-наукового інституту «Каразінська школа бізнесу»:



- Я викладаю на І курсі дисципліну «Основи бізнес-законодавства». Ми вперше набрали на спеціальність «Менеджмент», тому порівнювати поки що ні з чим. Нині у нас 23 студенти в групі. Якщо ж вони й пропускають заняття, то потім їх відпрацьовують, отримують додаткові завдання. З найстаранніших можу виділити Катерину БАКУМЕНКО, Ольгу КУЛЄШОВУ, Дар’ю ВОЛОШИНУ, Поліну СЕМЕЛІНСЬКУ, Романа РИСУХІНА. Усі активно працюють, хоча дисципліна й закінчується заліком. На практичних заняттях відповідають на запитання, готують доповіді з презентаціями, також обговорюємо бізнес-кейси.




На сесію - без несподіванок


ВІД РЕДАКЦІЇ. Дмитро Олексійович БУЛАВІН, заступник декана з навчально-методичної роботи факультету комп’ютерних наук, викладає численні дисципліни для студентів другого-шостого курсів. Молодий науковець - не лише кандидат технічних наук, доцент, а і професіонал у сфері ІТ, тож уміє знаходити баланс між академічними канонами і запитами сучасних роботодавців.
Дисципліна «Системи управління складними комп’ютерними мережами» дуже значуща для майбутніх випускників факультету. Про необхідність умінь та знань, які отримують студенти під час її вивчення, неодноразово говорили представники ІТ-компаній, з якими співпрацює факультет. Мовляв, для висококласного фахівця важливо оволодіти не тільки мовою програмування, а і здатністю до аналітики. Цей предмет викладається протягом двох семестрів, на зимовій сесії завершується заліком, на весняній - екзаменом. Протягом року студенти КУ-41 дізнаються не тільки про принципи функціонування та влаштування комп’ютерних мереж, а і про особливості керування ними, способи усунення несправностей. У межах дисципліни студенти виконують лабораторні роботи, тренуються на базі апаратури компанії Cisco. Словом, і у теорії, і на практиці розглядають роботу маршрутизаторів та інших елементів комп’ютерних мереж.
З можливостями групи КУ-41 доц. Д. О. БУЛАВІН уже знайомий, адже зустрічався зі студентами у минулих семестрах. Зокрема, у весняному ознайомлював студентів із інструментальними засобами управління проектами (ця дисципліна базується і на теорії, і на особистому досвіді викладача).
Дмитро Олексійович:
- У складі групи - 21 студент. Основу з найбільш зацікавлених та вмотивованих складають Жанна Коломієць (інтелектуально розвинена, орієнтована на успішне працевлаштування), староста Анна Муравська (на додачу до успішного навчання, уміє гарно організувати групу), Вадим Горбунов (заступник старости), брати Богдан і Тарас Синюки. Вони уже здали по дві лабораторні, успішно пишуть проміжні контрольні роботи, гарно відвідують пари. Якщо не буде несподіванок, 55% групи отримають «відмінно» та «добре», 30% - «задовільно», а 15%, на жаль, рідко відвідують заняття і не дотримуються календарного плану, тож їхня успішність під сумнівом.

 

 

Біологи. Сильний курс - успішні іспити


Проф. Д.А.ШАБАНОВ:
- Попереду загальний курс «Екології» для третього курсу (іспит) та спецкурс «Моделювання», для п`ятого (залік). Загальний курс будується на тестах, на кожному занятті проводимо маленькі контрольні роботи, аби слідкувати за рівнем знань студентів. Цей курс я читаю вже багато років поспіль, студенти третього курсу доволі сильні та розумні, тому я гадаю, що студенти гарно його складуть. За результатами останнього тесту найкращими балами можуть пишатися студентки Клинова, Товстуха та Баскакова. Минулого року, коли я читав для них «Зоологію», вони також справили на мене гарне враження. Взагалі, я намагаюсь вибудувати свій курс так, щоб більшість студентів одразу склали іспит чи залік, але, звичайно, є й ті, які приходять перескладати. В своїй роботі зі студентами викладач використовує власний сайт. З 2010 року там можна знайти всі поточні оцінки за тести, контрольні та практичні роботи. Також на сайті є посібники, методички, посилання на корисну літературу - більшість інформації, яка буде потрібна студенту у вивченні певного предмету. На думку викладача, такий підхід до викладання значно підвищує результативність навчання студентів, вони завжди знають, яку оцінку мають за певний вид роботи.

 

Радіофізики


ВІД РЕДАКЦІЇ. Курс «Коливання і хвилі» слухають третьокурсники факультету радіофізики біомедичної електроніки та комп’ютерних систем. На сесії їх чекає екзамен з профільного предмету. Доц. С. Л.БЕРДНИК та старший викладач М. В. МЕДВЕДЄВ пояснюють, що цей курс поглиблений, дуже складний і важливий , бо це один із етапів підготовки вчених винахідників.
Доц. С.Л. БЕРДНИК, лектор:
- За результатами перевірки контрольної можу сказати, що близько п’ятнадцяти студентів впоралися із завданням дуже добре, набравши від 10 до 15 балів з 15 можливих. Однак казати про кінцевий результат зарано. Іспит оцінюється в 40 балів, він складатиметься з теоретичної і практичної частини, а впродовж семестру можна набрати 60 балів - це результати за контрольні й практичні.

 

Географи


Студенти четвертого курсу факультету геології, географії, рекреації і туризму складатимуть вже сьому сесію. Доц. П. А. ВІРЧЕНКО, який буде приймати іспит, зазначає: «В групі ГЦ-42 31 студент, серед них 10 іноземних. Не всі навчаються з максимальною віддачею, однак, значним стимулом навчання є стипендія, тож всім доводиться активно працювати на лекціях та практичних, аби не втратити бали. Серед активних студентів - Олександра Паталашка, яку нещодавно обрали головою Студентського наукового товариства факультету, Олександр Ковач, який був на стажуванні в Туреччині. Також можна відзначити Ольгу Немєць, Юлію Щукіну та Сергія Чехова. Дуже задоволений працею іноземця Розимурата Курбанова, він завжди самостійно і вчасно виконує усі завдання, не пропустив жодного заняття, має публікації в матеріалах конференцій, братиме участь в університетському конкурсі студентських наукових робіт.

 

Юристи


М. В. САЛТАНОВ викладає «Філософію права» для магістрантів юридичного факультету:
- Це дуже специфічна дисципліна. Як правило, юристи вивчають чинне законодавство, а філософія права акцентує увагу студентів на понятті належного права та виробленні критеріїв для цього. Маємо чотири групи - ЮПМ-51, ЮПМ-52, ЮПМ-53, ЮПМ-54, серед них - три класичних і одна експериментальна, тобто це медіатори (люди, які займаються відновним правосуддям, альтернативним вирішенням справ). Зазвичай, на лекціях ми читаємо та обговорюємо проблемні тексти, наприклад, роботи Герберта Гарта про розмежування права і моралі, Г. Радбруха про відновлення довіри до права у постнацистській Німеччині тощо. Одна із частин семінару - це обговорення індивідуальних завдань, що передбачені навчальним планом, в рамках яких ми обговорюємо резонансні справи Європейського Суду з прав людини.
За навчальним планом у листопаді передбачена контрольна робота, але вже за результатами практичних занять видно, хто із студентів прагне одержати високий бал на іспиті. Серед найактивніших - Станіслав ПЕВКО (ЮПМ-54), Олена МАЛІЙ, Ельвіра ІСАЄВА, Єлизавета ТЕЛЕШОВА (ЮПМ-53), Олександр КАЛЕНИК, Дмитро ЗАКОВОРОТНИЙ (ЮПМ-52), Анастасія П'ЯТІНА, Євгенія КУЗЬМІНА, Каріна СТОЙКА (ЮПМ-51). За якістю підготовки до семінарів група ЮПМ-53 поки що є кращою за інших. Відвідуваність студентами семінарських занять складає близько 80-85 %. Тож маю надію, що іспит всі складуть добре. А там все залежить від їхньої наполегливості і бажання вчитися.



Фізики


У першокурсників фізичного факультету, які в цьому році розпочали навчання за спеціальністю «Фізика та астрономія», попереду, в зимову сесію, екзамен з «Механіки». Ця навчальна дисципліна є складовою частиною фундаментального загального курсу фізики. Лекції студентам читає завідувач кафедри експериментальної фізики, доктор технічних наук, професор В.П. Пойда, практичні заняття проводить старший викладач Шарапов А.І. Доцент Шурінова О.В. та старший викладач Скляр В.В. проводять зі студентами лабораторні заняття з механіки, які є складовою частиною загального лабораторного практикуму бакалаврів.
Проф. В.П. ПОЙДА, завідувач кафедри експериментальної фізики:
- Порівняно з минулим роком на фізичному факультеті першокурсників стало менше. Всього 33 особи. Вони мають різну фізико-математичну підготовку. Приємно відзначити, що серед цьогорічних першокурсників є переможці та учасники різноманітних турнірів та олімпіад з фізики. На курсі є певна кількість студентів, які можуть вчитись «на відмінно». На мою думку, найбільш вірогідними кандидатами у відмінники за результатами складання зимової сесії будуть такі студенти: Анастасія Навоєва, Андрій Колісник, Анна Полянська, Дар’я Долгополова, Євген Москаленко, Олександр Ніколаєнко, Олександра Ребриш, Ольга Зайцева. Першокурсники беруть активну участь у різних заходах, які відбуваються в університеті та на фізичному факультеті. Кілька студентів-першокурсників вміло допомагали завідувачу лабораторії Валійову Б.М. показувати фізичні демонстрації на фестивалі «Наукові пікніки», на заході «Ніч науки», а також під час святкування Дня працівників освіти. Згідно з навчальним планом підготовки фахівців студенти протягом семестру повинні виконати дві контрольні роботи , а в сесію скласти екзамен з «Механіки» та залік з лабораторного практикуму. Зараз я завершую перевірку першої контрольної роботи, яка складається з десяти тестів та однієї задачі. Можу зробити попередні висновки такого змісту: переважна більшість студентів успішно виконала тестові завдання, але розв’язування фізичної задачі для багатьох з них було складним завданням. Щодо прогнозів на екзамен, то можна очікувати, що оцінки за нього, як і в минулому році, будуть різними. Успіху досягнуть ті студенти, які протягом першого семестру будуть не лише наполегливо працювати в аудиторії, але й здобуватимуть фундаментальні знання та практичні навички самостійно. Для того, щоб у результаті вивчення «Механіки» студенти успішно склали екзамен і набули потрібних фахових компетентностей викладачі кафедри експериментальної фізики проводять для них консультації та додаткові факультативні заняття.



Хіміки


Проф. А. О. ДОРОШЕНКО викладає органічну хімію для третього курсу хімічного факультету. Предмет закінчується іспитом.
- Працюємо за рейтинговою системою. Студенти набирають бали впродовж всього навчального семестру: складається рейтингова оцінка. Ось коли вся матриця мого зошита буде заповнена - студенти отримають свої 100 балів, інше питання - чи буде ця оцінка відмінною, чи задовільною. Поки що передбачити результати іспитів не можу, бо наступного тижня буде написано другу контрольну роботу, ще одна буде у грудні. Тільки після цього можна казати про майбутні результати сесії», - розповідає Андрій Олегович.


До сесії готувалися Д.КАЛЬНІЦЬКА, А. СПАСІБКО, А. ОРЛОВА, О.ЯКОВЧЕНКО, Л.ЩЕРБАК, К.БОНДАР.