Середа, травня 01, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Юридичний факультет

Юридичний факультет

На юридичному факультеті здійснюється підготовка фахівців за рівнями вищої освіти бакалавр, спеціаліст, магістр у галузі знань 0304 «Право» за напрямом підготовки 6.030401 «Правознавство» (бакалавр) та спеціальностями 7.03040101, 8.03040101 «Правознавство» (спеціаліст, магістр), денної та заочної форми навчання. З 2015 року навчання на другому (магістерському) рівні відбувається також за спеціалізацією «Альтернативне вирішення спорів».

Освітній процес на факультеті ґрунтується на останніх досягненнях вітчизняної та світової освіти, при цьому враховуються всі зміни в законодавстві, що пов’язані з розбудовою України як правової держави. 
На юридичному факультеті є всі необхідні умови не лише для навчання, але і для реалізації творчих амбіцій, цікавого спілкування.

Так, з 2005 р. працює Студентське наукове товариство юридичного факультету, основною метою якого є популяризація наукової діяльності, участь у наукових конференціях різного рівня і налагодження ефективної співпраці з іншими навчальними закладами.

Для набуття студентами практичного досвіду роботи у складі факультету створена та ефективно працює Юридична клініка, яка надає безоплатну правову допомогу малозабезпеченим верствам населення.
Також на факультеті ефективно функціонує Консультаційний центр, який надає додаткові освітні послуги правового напрямку учням та студентам, а також фізичним та юридичним особам.
Під час навчання студенти юридичного факультету проходять виробничу практику в органах державної влади та місцевого самоврядування, правоохоронних органах, прокуратурі, суб’єктах господарювання та педагогічну ‒  на факультеті та в загальноосвітніх школах.

Разом з Харківською обласною державною адміністрацією юридичний факультет бере участь у роботі з правової освіти населення, а студенти факультету ‒  у регіональних, всеукраїнських та міжнародних конференціях, де посідають призові місця. Юридичний факультет є організатором та активним учасником щорічних міжнародних науково-практичних конференцій, круглих столів, майстер-класів, конкурсів з правової тематики тощо.

На факультеті створено потужний професорсько-викладацький колектив. У складі факультету працює 5 кафедр. Двадцять викладачів факультету мають ступені доктора та 40 ‒  кандидата юридичних наук, вчені звання професора та доцента, а також великий досвід практичної роботи у сфері юриспруденції. Кафедри юридичного факультету мають широкі творчі зв’язки з провідними ВНЗ України та інших країн.
На факультеті відкрито постійно діючу аспірантуру за спеціальностями 12.00.03, 12.00.07 та 12.00.09 та з 2014 року ‒  спеціалізовану вчену раду К 64.051.28 з правом прийняття до розгляду та проведення захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за вказаними спеціальностями.

Два рази на рік видається спеціалізоване юридичне фахове видання «Вісник Харківського національного університету імені В.Н.  Каразіна. Серія: Право». У 2014 році започатковано видання електронного наукового збірника «Часопис з юридичних наук», який, згідно з дотриманням усіх необхідних вимог, планується як фаховий.

Метою діяльності юридичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна є забезпечення органічної єдності змісту освіти з практичними потребами юридичної діяльності, що здійснюється шляхом спрямування фундаментальних та прикладних досліджень і розробок на створення і впровадження новітніх навчальних методик та технологій, форм і методів здійснення юридичної діяльності, підготовки висококваліфікованих науково-педагогічних кадрів, розвитку різних форм наукової співпраці, створення стандартів професійної підготовки юристів, видання підручників, монографій, методичних рекомендацій, участі у нормотворчому процесі.

Проф. Т. КАГАНОВСЬКА, декан юридичного факультету.