Середа, травня 08, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Іменні стипендіати

Імені І. І. Мечникова

ВІД РЕДАКЦІЇ. Катерина ЛИСЕНКО, студентка медичного факультету, групи ВІ-60. З першого по третій курси отримувала підвищену стипендію, на четвертому − стипендію імені Харківського міського голови, яка нараховувалася як додаткова звичайній стипендії у сумі 400 гривень. Наразі, вже другий рік поспіль, Катерина отримує стипендію імені І. І. Мечникова.

Важко перерахувати всі досягнення відмінниці, адже в неї за плечима цілий список участі у конференціях, конкурсах та олімпіадах, активна соціальна та громадська діяльність, а також Катерина має вже шість наукових публікацій. Так, наприклад, минулого року студентка активно брала участь у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук у галузі «Клінічна медицина» (Національний медичний університет імені О. О. Богомольця, Київ), у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук у галузі «Клінічна та фундаментальна медицина (англійською мовою)» (Луганський державний медичний університет), є переможцем (диплом І ступеня) XІ Міжнародної наукової конференції студентів і молодих учених «Актуальні питання сучасної медицини».

Що стосується громадської та соціальної діяльності, 17-19 квітня 2014 року була організатором Міжнародної наукової конференції студентів і молодих вчених «Актуальні питання сучасної медицини», у травні того ж року − учасником І Національної асамблеї ГО «Всеукраїнська молодіжна асоціація студентів-медиків», брала активну участь у Міжнародному навчально-ознайомчому проекті для медичної спільноти «Медицина Європи 2014» (в м. Познань, м. Берлін, м. Париж, м. Вроцлав). З 2014 року є директором локального комітету ГО «Всеукраїнська молодіжна асоціація студентів-медиків». У майбутньому планується соціальна акція до Дня боротьби із цукровим діабетом, соціальна акція до Дня боротьби зі СНІДом, круглий стіл спільно з Бєлгородським національним університетом, проведення ІІ генеральної асамблеї ГО «Всеукраїнська молодіжна асоціація студентів-медиків». Катерина ж виступає організатором усіх цих заходів.

Також студентка має наукові публікації в українському науково-медичному молодіжному журналі «Дослідження структурної організації кристалів ротової рідини людини як скринінговий діагностичний метод», «Івабрадін і оцінка якості біологічного зворотного зв’язку у здорових добровольців» та інші.

Згідно положення про іменні стипендії, студенти не можуть отримувати академічну. Якщо підвищена стипендія складала 900 гривень, то стипендія імені І. І. Мечникова майже на 100 гривень менша. Варто зауважити, що звичайну з 2012 року індексовано, іменна ж, у свою чергу, залишається однією сумою. «Спочатку було дуже прикро, що іменна менша за мою підвищену стипендію, адже я з першого курсу активно працюю на благо університету. Окрім того, що я брала участь у багатьох конференціях та олімпіадах, я була ще й студентським деканом, і заступником голови СНТ. Та зараз я зрозуміла, що стипендія імені І. І. Мечникова − це не тільки престижно та плюс до мого майбутнього диплому, а й взагалі пошана. І, як на мене, це дуже приємно», − зазначає Катерина.

Звичайно, Катерина заслуговує на більшу нагороду, адже такі студенти вкладають свій розум та працю у розвиток науки. Тож, на мою думку, було б справедливим, якби іменну стипендію нараховували зверху звичайної. Але, на жаль, проти закону не підеш.

А. АЛІНКА.