П'ятниця, квітня 26, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Студентський декан

Ніка  СІН − декан філфаку

ВІД РЕДАКЦІЇ. Ніка СІН − студентський декан філологічного факультету. Третьокурсниця (група ЛЖ-32), успішно навчається. Обрали її  студенти на цю посаду зовсім недавно, але вона вже встигла зарекомендувати себе як активна, розумна та творча особистість.
Голова Студентської навчальної ради університету Євгеній ЛОБАНОВ: «Ніка − дуже відповідальна людина. Сумлінно виконує всі покладені на неї обов'язки, справжній лідер».


− Найперша функція студентської ради і студентського декана − захист прав студентів. Кожного семестру ми проводимо моніторинг якості навчання. Далі робимо один великий список та віддаємо його ректорові, академіку В. С. БАКІРОВУ. Студентський декан відповідає також за культурно-масову діяльність. Найголовніший культурний захід для першокурсників − конкурс «Альма-матер», − зауважує Ніка.
Студентський декан слідкує за навчанням, відпочинком студентів, за  документами: витяги Студентської ради про поновлення, відрахування чи про переведення студентів.

− Ніко, опиши, як проходить звичайний день студентського декана?

− День починається о 6:40 ранку, коли треба прокинутися, посміхнутися новому дню, привести себе до ладу та, звичайно, відвідати пари, які я не прогулюю. Нещодавно, наприклад, кожного дня до 15:00 у нас тривала підготовка до альма-матер, а зараз − репетиція до конкурсу «Міс-Першокурсниця», на якому я ставлю один із номерів. Тож в університеті я знаходжусь до вечора. Коли ж репетицій немає, я йду до Студентської ради та перевіряю або заповнюю документи. Інколи ми всі разом збираємось та вигадуємо ще якісь культурні заходи.

− З якими питаннями звертаються до тебе студенти?

−  Непорозуміння із викладачем, будь-який конфлікт. Студентська рада звертається до деканату, із заступником декана вирішуємо проблеми. Так, нещодавно до мене звернувся третьокурсник стосовно оцінки знань. Минулого року у другокурсників відділення «Журналістики» теж була проблема. Далі Студентської ради ці скарги не пішли  − про все домовилися.

Студентський декан має своїх особистих заступників: студентка 3 курсу (група ЛЖ-31) Марина Щербак та секретар Тетяна Ткаченко (ЛУ-22).

− Чи до вподоби тобі таке активне життя?

− Дуже, адже я мріяла про це ще з першого курсу. Я люблю допомагати іншим, навчати, бути завжди на зв’язку зі студентами.

ВІД РЕДАКЦІЇ. За два роки навчання Ніка Сін вичерпала ліміт усіх культурних заходів: отримала титул «Міс-філологічний факультет», була учасником конкурсу «Міс-Університет», а також конкурсу «Альма-матер», де вибороли Гран-прі. З першого курсу Ніка допомагає в організації «Містер-Університет» та «Міс-Першокурсниця».

− Які плани на майбутнє?

− Прослідкувати, щоб всі вдало склали сесію, не прогулювали заняття, знайти красуню для участі у конкурсі «Міс-Університет» та хлопця для участі у «Містер-Університет» і провести День факультету. Можливо, у грудні відбудеться «Філологічний вечір тепла та затишку».

А. ОРЛОВА.