Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Університетська зупинена мить

Золотою медаллю


імені В. І. Вернадського - найвищою нагородою НАН України - нагороджено великого науковця, нашого сучасника і земляка академіка В. О. МАРЧЕНКО.
Академік має численні наукові праці в галузі функціонального аналізу, математичної фізики. Проф. В. О. Марченко розв’язав обернену задачу квантової теорії розсіювання, отримав інтегральне рівняння, яке сьогодні відоме як «рівняння Марченка». За що й отримав в 1962 році Ленінську премію. Серед його нагород - Державна премія України, Премії імені М. М. Крилова та М. О. Лаврентьєва, Ордени князя Ярослава Мудрого Vст та VIст. Він є академіком АН СРСР, Заслуженим діячем науки і техніки України та Почесним професором Харківського університету.


М. ШАЛЬКО.

 

Ми – в асоціації ядерної освіти



Відбулася 8-а Генеральна асамблея Асоціації європейської мережі ядерної освіти, на на порядку денному якої стояло багато питань. Але серед них найголовніше для нас: одностайним голосуванням до складу Асоціації було прийнято Харківський національний університет імені В.Н.Каразіна.
На фото: проректор університету член-кореспондент НАНУ М. Азарєнков та Президент бельгійської Асоціації ядерної освіти проф. Ж.-М. Нотердам біля центрального входу до університету м. Любляна.


О.ПОЛКАН.

 

 

 

 

За традицією


Харківський університет переміг у 8-му Всеукраїнському студентському турнірі фізиків, що відбувся в Києві. Цього року через карантин турнір було перенесено з осені на весну. З цієї причини та через фінансову скруту кількість команд-учасниць скоротилось з 26 до 17. Перше місце в турнірі виборола команда «Фіз-тех» у складі п’ятьох студентів першого-третього курсів фізико-технічного факультету Харківського університету: Крючков Олександр – капітан (він посів також перше місце в особистому заліку), Бойченко Неллі, Вакульчик Ігор, Гаєва Настя (вона здобула друге місце в особистому заліку), Литвинов Олександр. Команда нашого фізичного факультету у відбірковому турі навіть перемогла команду фізико-технічного факультету, але через прикру тактичну помилку не вийшла до фіналу. У підсумку команду фізичного факультету нагороджено дипломом третього ступеня, а трійка переможців виглядає так: перші - Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, другі - Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника (м. Івано-Франківськ), треті - Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Молодці!


О.ДЕУС.

 

Б. Бенюк у студентів


В ауд. 301 корпусу ІВТ відбулася творча зустріч Заслуженого артиста України (1988), Народного артиста України (1996), лауреата Державної премії України імені О. Довженка (1998), лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка (2008) Богдана Михайловича Бенюка з прихильниками. У зустрічі взяли участь десятки студентів, викладачів, співробітників ІВТ, а також співробітники ННЦ ХФТІ і мешканці селища П’ятихатки. Найкращий вітчизняний Швейк, видатний комік, телеведучий, громадський діяч розповів про свій творчий шлях, згадав своїх учителів, не втримався від кількох анекдотів, відповів на запитання публіки, не відмовився від автографів і сфотографувався зі студентами.


Г. ІГОРЄВ, наш кор.

 

Вітаємо!


Олесю АЗАРЄНКОВУ, другокурсницю факультету МЕВ та ТБ, з отриманням диплому ІІ ступеня на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з теми «Актуальні питання співробітництва з Європейським Союзом».



Аналіз – батько успіху


На філософському факультеті відбулася зустріч проф.. М. І. САЗОНОВА, завідувача кафедри політології зі студентами перших – п’ятих курсів, які спеціалізуються на кафедрі. Присутні студенти разом із викладачами кафедри підбили підсумки зимової сесії та проаналізували плюси і мінуси студентських жнив, щоб запобігти допущених помилок у майбутньому.


Мить зупиняла Вікторія КО.