Понеділок, квітня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Звіт про практику

Як ми працювали  на виробництві

 

Цього лютого магістри та спеціалісти п’ятого курсу хімічного факультету проходили виробничу практику на різноманітних підприємствах та установах, діяльність яких пов’язана з хімією. Коментарі дає Володимир Миколайович КОТЛЯР, старший викладач кафедри хімічного матеріалознавства:

- Усього було 59 студентів, які пішли на практику. Четверо з них проходили її за кордоном: Сморцова Євгенія - університет Ліль, Шишов Олександр - Ніцца (Франція), Антоненко Ярослав і Букриньов Олександр - Кошица (Словаччина). У НДІ хімії університету - 10 студентів, з них троє - іноземці, бо ми не можемо відсилати їх на підприємства за стіни університету. Інститут «МОНОКРИСТАЛ» - це вже наша база практики - 14 студентів,  фармацевтична компанія «ЗДОРОВ’Я» - 6 студентів, фармацевтична компанія  «СТОМА» - 10 студентів, четверо поїхали на «ГАЛИЧФАРМ», філіал фармацевтичної компанії «АРТЕРІУМ», що у  Львові. 2 студенти - «ФАРМСТАНДАРТ-БІОЛЕК» і 2 студенти - «УХІН».  Оцінку «відмінно» за пройдену практику отримало 52 студенти, оцінку «добре» - 2 студенти, один на індивідуальному плані  та ще четверо досі не оцінені.

- Що дає дана практика студентові?

- Ми таким чином будували практику, щоб останні місяці навчання, перед тим, як виконувати диплом, студенти могли підшукати собі місце роботи. Ми заохочуємо наших майбутніх магістрів та спеціалістів, щоб вони шукали собі місце проходження практики поза стінами університету, де потім би влаштуватися на роботу. Наприклад, фармкомпанія «ЗДОРОВ’Я», яка взяла 6 студентів на практику, не дивлячись на всілякі скорочення, розглядає можливості, щоб працевлаштувати їх. НТК «МОНОКРИСТАЛ» з 14 чоловік залишають собі на роботу 2-3. «БІОЛЕК» бере одного студента. Ну і ті, хто індивідуально проходив - «НОВОПОКРОВСЬКИЙ КХП», ПАТ «ЛЕКХІМ», «АЄРОКОСМОЕКОЛОГІЯ» - теж можуть влаштуватися у цих закладах на роботу. Я вважаю, завдяки практиці, значна кількість майбутніх випускників знайде собі місце роботи.

Анна Козлова разом із своєю однокурсницею проходила практику в Державному науково-дослідницькому інституті «УХІН»:

- Враження залишилися позитивні. Ми проходили практику у хімічному відділі «УХІН». Колектив дуже дружній, до нас ставилися із повагою, допомагали. За час практики ми з Тетяною Бейник ближче познайомилися із технологією коксохімічного виробництва, робили під керівництвом співробітників різноманітні аналізи коксохімічної смоли та супутніх продуктів. КАРЧАКОВА  Валерія Валеріївна розповідала нам про різноманітні методики аналізу, вчила роботі із приладами. Загалом, пройденою практикою я задоволена, було цікаво і приємно працювати.

Кандидат технічних наук ШМАЛЬКО Володимир Михайлович, заступник директора з наукової роботи в галузі керування системою якості досліджень:

- У нас усього 5 відділів: коксовий, вугільний, хімічний, відділ який включає в себе стандарти, метрологію і екологію та п’ятий – науково-технічний. Задача інституту - допомога коксохімічним заводам у виробництві якісного коксу. Окрім цього, обслуговуються різноманітні хімічні апарати. Наші спеціалісти готують шихти, перевіряють їх тут і запроваджують у виробництво. Науково-технічний відділ випускає інститутський журнал. Наразі стоїть задача, щоб цей журнал був скопусним. На практику студентів Каразінського університету приймаємо давно. Я і сам прийшов із Каразінського. Закінчував хімічний факультет за спеціальністю «Органічна хімія». Спецкурс у мене був «Фізичні методи дослідження органічних сполук» А в «УХІН» саме була лабораторія фізичних методів дослідження. Ось так я тут і опинився. Ми  із задоволенням беремо Каразінських хіміків на роботу, бо це школа грамотна і сильна. У мене було багато дипломників, деякі вже кандидати наук і тут працюють.

- Чи є можливість студентам після проходження практики залишитися працювати в «УХІН»?

- Ось Анна Похилко - класичний приклад. Вона пройшла практику і зараз працює у нас. Повторюю, завжди із задоволенням беремо на роботу випускників ХНУ імені В.Н. Каразіна.

Враженнями від  практики діляться Катерина МОРОЗ і Олександра ХАРЛАН, студентки групи ХМ-51, котрі проходили практику у місті Львові на «ГАЛИЧФАРМ», філіалі фармацевтичної компанії «АРТЕРІУМ».


Катерина МОРОЗ:

- Ми працювали у відділі контролю якості 3 9.30 до 15.00-16.00 в залежності від кількості роботи. У наші обов'язки входила робота з різними пристроями: спектрофотометрами, рН-метром. Тиждень виконували обов'язки лаборанта, так як вона захворіла: готували розчини і мили посуд, перевіряли стабільність маси таблеток. Також ми були на екскурсіях в мікробіологічній і біологічній лабораторіях.

Олександра ХАРЛАН:

- Тільки-но ми приїхали, нас відвели у відділ контролю якості. Там провели інструктаж і невелику екскурсію. Спочатку ми підходили до хіміків, питали, чим можемо допомогти і вони давали нам завдання. В кінці давали методику перевірки і ми самі проводили експерименти та заповнювали протокол. Було цікаво, всюди нове обладнання, повністю автоматизована праця. Було цікаво. Це величезний досвід. Всі були дуже доброзичливими.

- Чи розглядаєте ви можливість працевлаштування за місцем проходження практики?

О.ХАРЛАН:

- Думаю над цим питанням.

К.МОРОЗ:

- Розглядаю, адже це одна з провідних фармфірм в Україні.

 

А. ВІЧНА.