Понеділок, квітня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Мить. Квітень-2015

Зв’язки не перервуться

 

 

У березні цього року Верховна Рада ухвалила чергову пенсійну реформу - законопроект №2212. Це призвело до складної ситуації: велика кількість університетських людей була змушена звільнитись аби зберегти заслужену наукову пенсію. 7 квітня ректор, академік Віль Савбанович БАКІРОВ провів збори, на яких подякував світлим головам Каразінського за довгі роки відданого та сумлінного служіння альма матер. Почесними грамотами та преміями нагородили 60 працівників університету.

Віль Савбанович: «Ми прекрасно розуміємо, як складно вам далося це рішення. Але просимо вас не поривати зв’язків з університетом! Вчена Рада прийняла положення про статус професора-консультанта і доцента-консультанта. Цей статус зберігає за вами робоче місце, право брати участь у засіданнях кафедр, науково-педагогічних семінарах, консультувати магістрів, аспірантів, докторантів, право публікуватися в університетських, кафедральних виданнях, видавати свої книги, статті під грифом університету. Єдине, в його межах не можна  читати лекції та отримувати за це гроші, але тим не менш брати участь у виховній роботі він дозволяє. А найголовніше - ви залишаєтесь у колективі, можете і надалі жити університетськими справами, допомагати університетові і отримувати  поміч з його боку. Нам необхідний ваш досвід».

Каразінська спільнота вміє поділяти і радощі, і труднощі. Тут розуміють, що професіоналів високого класу неможливо розлучити із рідним університетом, у стінах якого вони стали тими, ким вони є. Тримаємося разом, колеги!

 

Почесні відзнаки -

 

 

нагрудні знаки Центрального комітету профспілки працівників освіти та  науки України «Заслужений працівник профспілки працівників освіти та науки України» - вручено голові Первинної профспілкової організації університету О. Ф. ТИРНОВУ  та голові Первинної профспілкової  організації студентів, аспірантів та докторантів С. С. МАХНОВСЬКОМУ. Знаком «Цінний подарунок» , годинником із логотипом «Голова Харківської обласної ради» нагороджений проф. В. І. СИДОРОВ, декан факультету міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу.

 

Марина Литовченко -

 

 

третьокурсниця соціологічного факультету, майстер спорту міжнародного класу з настільного тенісу стала двократним бронзовим призером, посівши 3 місце в одиночних і командних змаганнях у Міжнародному турнірі в Італії серед спортсменів із обмеженими можливостями. Читайте в наступних номерах інтерв’ю із Мариною.

 

Визначені переможці

 

 

студентського конкурсу «Моєму університету - 210!». Конкурс студентських фото- та відеоробіт, присвячений 210-річчю Каразінського університету, який проходив за підтримки Первинної профспілкової організації студентів, аспірантів та докторантів університету. Найактивнішими факультетами визнані економічний, філологічний та соціологічний. Всі представлені роботи виконані  в різних  форматах та на високому творчому рівні. У другому турі брали участь 19 робіт. Їх оцінювали члени оргкомітету, паралельно тривало голосування у групі університету в соціальній мережі  ВКонтакті. Перше місце завоювала робота студентки факультету іноземних мов Анни РАТЬЄВОЇ, друге - колективна робота студентів групи ЕВ–31 та ЕВ–32 экономічного факультету, на третьому місці - робота представника фізико-енергетичного факультету Анатолія ЛУТИЦЬКОГО. Відзначені ще декілька робіт соціологів. Психологів та хіміків і  геологів з географами.

 

 

У Львівському університеті

 

відбулася Всеукраїнська студентська олімпіада з хімії-2015 серед студентів класичних університетів. За першість боролися 31 студент із 14 вищих навчальних закладів. Абсолютним переможцем олімпіади став Олег Бородин, четвертокурсник хімічного факультету Харківського Каразінського університету. Третьокурсниця Ірина Запорожець посіла четверте місце, другокурсник  Нікіта Онижук - п’яте місце. НЕ ПРОПУСТІТЬ у наступних номерах розмову із переможцями.

 

Луньовські читання

 

 

«Сучасна музейна експозиція: вимоги часу та нові можливості» цього року були приурочені  60-річчю від дня заснування Пархомівського художнього музею імені А. Ф. Луньова. Музеї - та спадщина, яку ми передаємо нашим нащадкам, але вони повинні бути зрозумілими і сьогоднішнім поколінням, а музеєзнавці повинні забезпечувати даний зв’язок поколінь на основі духовних цінностей суспільства. Для реалізації даної мети працюють  Луньовські читання, вже традиційні у Каразінському університеті. На пленарному засіданні прозвучали доповіді Петра Луньова «Музейна колекція А. Ф. Луньова: феномен меценатства чи суспільно-політичні стосунки?», Ольги Сошникової «Предметно-експозиційний простір як провідна форма музейної комунікації»,  Вікторії Круглової «ЛандауЦентр»: сприймаємо науку по-новому». Харківський художник Олег Лазаренко презентував Каразінському університету картину «Заповіт Луньова».

 

Міжнародна прес-конференція

 

 

з дослідження практик поведінки школярів в Інтернеті (Україна, Туреччина, Грузія) присвячувалася темі «Безпека в Інтернеті очима школярів Харківщини» за участі представників Гіресунського університету (Туреччина), Кавказького міжнародного університету (Грузія) та  Департаменту освіти Харківської обласної державної адміністрації і кафедри прикладної соціології та соціальних комунікацій соціологічного факультету Каразінського університету (Україна). Обговорювався спільний проект названих університетів  -  порівняльне дослідження, спрямоване на вивчення практик поведінки школярів в соціальних мережах і вироблення рекомендацій по сприянню зростання рівня безпеки серед школярів, адже за статистикою найактивніші користувачі мереж саме підлітки від 12 до 16 років. Планується опитування школярів 5-11 класів 26-ти  харківських навчальних закладів та їх батьків і учителів  - майже 3 000 респондентів. Аналогічне опитування  буде проведено у Грузії та Туреччині.

 

Зайві кілограми!

 

 

У холі Північного корпусу Каразінського в рамках реалізації університетської програми «Здоров'я студентів» співробітники медичного факультету провели ще одну соціальну акцію «Прийшла весна - скинь зайві кілограми!», у якій взяли участь понад 100 студентів та співробітників університету. Під час заходу усі бажаючі дізнались значення показників свого зросту, ваги та їх співвідношення. Всі учасники отримали відповідні рекомендації, поради щодо важливості контролю ваги та методів профілактики збиткової маси тіла.

 

 

 

«Дивовижний світ писанки» -

 

 

такий майстер-клас  експонував колекцію писанок та ілюстровані видання, монографії, статті про ці твори орнаментально-декоративного мистецтва. Організатори заходу - Музей археології та  етнографії Слобідської України, Центральна наукова бібліотека, Центр краєзнавства імені П. Т. Тронька, первина профспілкова організація студентів, аспірантів та докторантів університету. Майстер-клас провела Світлана ХОДЯЧИХ, член Харківського міського клубу писанкарства.

 

А. ОРЛОВА.