П'ятниця, квітня 26, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Захисти

Захисти

ВІТАЄМО

 

Сергія Юрійовича УТЄВСЬКОГО,  доцента кафедри  зоології та екології тварин із присудженням наукового ступеня доктора біологічних наук за спеціальністю «Зоологія». Захист відбувся під час проходження військової служби в зоні АТО. Ректорат висловлює щиру вдячність командуванню 22-го батальйону тероборони за надання такої можливості.

 

 

 

 

 

 

 

 

Молодий кандидат наук

 

ВІД РЕДАКЦІЇ: Жодне бажання не дається окремо від сили, здатної його здійснити, переконана викладач кафедри органічної хімії Олеся КУЛИК. У  вересні 2014 року Олеся успішно захистила кандидатську дисертацію. Захист відбувся у Фізико-хімічному інституті імені О. В. Богатського НАН України в Одесі. Олеся родом із Дніпропетровської області.

 

- Якби не Олександра Степанівна, мій викладач  з хімії, я б ніколи не вступила на хімічний факультет, - коментує Олеся, - саме вона прищепила любов до цієї науки.

На 3 курсі дівчина під керівництвом доцента кафедри органічної хімії Максима Олександровича КОЛОСОВА Олеся починає займатися науковою роботою.

- Для хіміка важливими є не тільки голова, а й руки, - говорить науковий керівник Олесі Максим Олександрович. - Олеся добре володіє і теоретичними знаннями, і практичними навиками.

Під керівництвом Максима Олександровича Олеся на відмінно захищає диплом бакалавра, через рік здобуває кваліфікацію магістра хімії. У 2010 р. - зарахована до аспірантури за спеціальністю «Органічна хімія». Завідувач кафедри органічної хімії Валерій Дмитрович ОРЛОВ коментує:

- У Олесі був великий досвід роботи в лабораторії, тому ми були впевнені, що вона впорається з написанням кандидатської дисертації.

За час навчання в аспірантурі Олеся активно працює над дисертаційною роботою, друкує статті  у престижних закордонних виданнях «Zeitschrift fur Naturforschung», «Journal of Chemical Research», «Chemistry of Heterocyclic Compounds». Дівчина встигла  побувати у Франції -  півроку  проходила наукове стажування на базі Вищої національної школи хімії Парижу. Це трішки затримало захист дівчини. Олеся: « Надзвичайно хвилювалася, але захист пройшов чудово, - коментує Олеся, - тепер очікую на офіційне підтвердження».

Зараз Олеся продовжує займатися науковою роботою, починає розробляти нові теми. Паралельно викладає предмети «Органічна хімія» і «Біоорганічна хімія» для студентів 3-4 курсу хімічного факультету. У планах у молодого кандидата наук й надалі реалізовуватися як спеціаліст.

Бажань у  молодого кандидата наук багато, а значить відчуваються і сили, щоб їх здійснити...

Л. КИСЬ.