П'ятниця, квітня 26, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Національне надбання

Нетлінні рукописи

 

ВІД РЕДАКЦІЇ. Виповнюється рік, як Кабінет Міністрів України присвоїв статус національного надбання Фонду книжкових пам'яток Центральної наукової бібліотеки ХНУ ім. В. Н. Каразіна, визнавши тим самим його цінність та унікальність. Сьогодні  ми знову навідалися до книгосховищ університетської бібліотеки аби розповісти нашим наймолодшим першокурсникам про найцікавіші та найзначущі книги у світі! Завідуюча відділом книжкових пам'яток, цінних видань і рукописів ЦНБ Марина БОБРОВА:

- На даний час Фонд книжкових пам’яток Центральної наукової бібліотеки ХНУ імені В. Н. Каразіна складає близько 85000 одиниць зберігання і є найстарішою частиною бібліотеки - першої і найбільшої університетської бібліотеки Східної України. До складу Фонду книжкових пам’яток входять: по-перше, рукописи і рукописні книги та архівні документи XII-XX ст. По-друге, стародруки (інкунабули, палеотипи, іноземні та вітчизняні видання XVІ-XVIII ст.). Третя складова Фонду - це рідкісні та цінні видання ХІХ-ХХ ст.. Четверта складова Фонду - це колекція рідкісних періодичних видань ХVІІ- початку ХХ ст. (іноземні журнали ХVІІ-ХVІІІ ст.; українські часописи та російські періодичні видання ХVІІІ-ХІХ ст.; газети ХVІІІ- початку ХХ ст., у т. ч. харківські).

- Марино Іванівно, зупинімося на рукописах. Які вони бувають за змістом та призначенням?

- Колекція рукописів налічує 958 одиниць зберігання на папері, пергаменті, пальмовому листі. Рукописні документи бібліотеки досить різнопланові за своїм видом та змістом. Серед них слід відзначити історичні хроніки, літописи, лікарські порадники, наукові праці, рукописні копії друкованих книг, ноти тощо. Також до складу фонду входять офіційні документи державних осіб, установ, організацій (укази, універсали, грамоти, накази, статути, довідки, метричні книги тощо). З-поміж них: універсали гетьмана Івана Мазепи 1687 р. і 1704 р., укази з особистими підписами Катерини ІІ, Павла I, Олександра І, лист Наполеона І Бонапарта 1813 р., грамоти, підписані французькими королями Людовіком XIV, Людовіком XV, Людовіком XVI та Генріхом IV. Епістолярний жанр представлений листами В. Н. Каразіна, М. М. Коцюбинського, Панаса Мирного, І. Я. Франка та ін. Значну частину зібрання становлять конспекти лекцій викладачів, курсові роботи студентів, велика кількість яких пояснюється належністю бібліотеки до навчального закладу.  Унікальне та різноманітне рукописне зібрання ЦНБ формувалося протягом всього часу існування бібліотеки, продовжує поповнюватися і сьогодні. Рукописні документи потрапляли до бібліотечного фонду різними шляхами: у складі особистих колекцій; як дари; були придбані безпосередньо для університетської бібліотеки. Так, одними з перших надійшли п’ять томів «Монгольських заміток, зібраних у Калмицькому степу» B. Бергманна (1802-1803), які подарував бібліотеці 1804 р. В. Н. Каразін. Два турецькі урядові дефтери кінця XVI ст. у 1829 р. передав професор університету Б. А. Дорн (1805-1881). Особливу цінність становить колекція грецьких рукописів (24 кодекси), більшість яких потрапила до бібліотеки в перші роки існування університету. Ця колекція - найбільша в Україні.

- Розкажіть про найдавніші рукописи?

- Одним з ранніх манускриптів є грецький рукопис XII ст. - збірник богословських трактатів отців церкви. Грецькі рукописи, що зберігаються у ЦНБ, були написані в XII-ХVIII ст. у православних монастирях. Найдавнішим за часом створення пам’ятником слов’янської рукописної книги у нашому зібранні є «Ірмологіон» XV ст. - збірник церковних співів. Одним з найвідоміших у наукових колах є список XVII ст. «История о великом князе Московском» Андрія Курбського, так званий «Голицынский сборник».

… Марина Іванівна принесла з книгосховищ невеличку чорного кольору книгу і поклала на столі. Переді мною унікальна збірка перських віршів, датована 1638 р., написана лікарем і поетом Хакімом Рокна Масіхі. Зверху обтягнута чорною шкірою, а всередині - червоною, оздоблена тисненням з журавлями зовні і тисненням з синьо-золотим орнаментом всередині. Разом з бібліотекарем одягаю рукавички, щоб не пошкодити раритет. Яке філігранне письмо! А фарби ні бодай трішки не помарніли! Недарма існує прислів’я, що рукописи нетлінні. Марина Іванівна:

- Передбачається, що автор диктував вірші своєму каліграфу. Рукопис містить чотири розділи: квазіди (оди), газали (ліричні поеми), рубаї (чотиривірші) і мукати (поетичні фрагменти). Диван перських віршів Хакіма Рокна Масіхі подарував університетській бібліотеці у 1904 р. колишній вихованець Харківського університету відомий харківський колекціонер Борис Філонов. Минулого року бібліотека Каразінського університету надала Бібліотеці Конгресу США повнотекстову електронну копію перського рукопису Хакіма Рокна Масіхі та коротку анотацію до нього. Тепер перський рукопис може побачити весь світ. ЦНБ Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна у 2012 р. стала шостою з України учасницею і партнером проекту «Світова цифрова бібліотека» (World Digital Library, WDL), який був ініційований Бібліотекою Конгресу США у 2005 р. і підтриманий ЮНЕСКО. Проект являє собою новий тип електронної бібліотеки, де увага приділяється не кількості, а якості представлених документів.

- А як щодо вітчизняних унікальних рукописів?

- У складі рукописного фонду зберігаються два універсали гетьмана І. Мазепи, датовані 1687р. та 1704р., український рукопис XVIII ст. «Дві історії про малоросійських козаків», лікувальний порадник, який ймовірно належить авторству Г. С. Сковороди та ін. Один із Універсалів Івана Мазепи адресований владі міста Гадяча і містечка Опішного про «надання пану Семену Леонтійовичу гетьманського заступництва, оборони, ласки і респекту». Виданий в Батурині 1 квітня 1704 р. На Універсалі збереглася власноручний підпис Івана Мазепи з його сургучною печаткою. Універсал написаний російською мовою з великою кількістю українізмів. Заслуговує на увагу унікальна пам’ятка народної медицини XVI ст. - Травник 1534 року. Наш Травник слід визнати найдавнішим серед збірок подібного роду, що збереглися дотепер. Дату його створення підтверджують і водяні знаки на папері. На думку вчених, це єдина книга, що достовірно належала російському царю Івану Грозному, в особистому зібранні якого було декілька травників.

Довідка: Рукописи перебувають у режимі спеціального (у сейфі) зберігання. Для вдосконалення умов зберігання у бібліотеці розпочалася робота з виготовлення спеціальних контейнерів, захисних футлярів для документів з урахуванням особливостей кожного примірника.

Розмову вела Ліна ТИМАРСЬКА.