П'ятниця, квітня 26, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Студентська практика

Студентська практика

Від азів до професіоналізму


Що навчить студентів краще за літню практику? Коли вони нарешті опиняються у вирі своєї майбутньої діяльності, на власні очі бачать її складнощі та тонкощі. Лікар - одна з найвідповідальніших професій, яка вимагає широкого спектру знань, міцного терпіння та наполегливості. І для студентів медичного факультету нашого університету практика - це справжня школа життя, яка навчає майбутніх медиків від азів до професіональних навичок. Про практику медичного факультету розповідає заступник декана з лікувальної роботи, професор  Олексій Іванович ЦИВЕНКО:

- Практика студентів-медиків починається з другого курсу. Першому курсу ще рано працювати з хворими, адже спершу їм слід навчитися основам медичної деонтології. Специфіка навчального процесу медичного факультету характеризується тим, що, окрім лекцій та практичних занять, на яких відпрацьовується лекційний матеріал, є саме медична практична частина роботи. Студенти навчаються спілкуванню з пацієнтами, догляду за ними, спілкуванню з медичним персоналом, спілкуванню з родичами пацієнтів, поняттю лікарської таємниці та багатьом іншим важливим аспектам.

І от майбутні медики опиняються на другому курсі, з якого розпочинається цикл практик. І перша їх медична практика полягає в догляді за хворими терапевтичного та хірургічного профілю. Це перестилання, перевдягання, годування пацієнтів із важким станом, допомога медичному персоналу в проведенні діагностичних та лікувальних маніпуляцій і таке інше. Студенти отримують цілий ряд важливих практичних знань, опановують первинні навички медичної роботи. Ця практика входить до сітки занять студентів, і на неї відведено 150 годин. З цієї практики розпочинається серйозна підготовка студентів до самостійної медичної роботи.

З третього курсу майбутні лікарі опановують вже медсестринську справу. Це і промивання шлунку, перев’язування, ін’єкції, крапельниці, забір матеріалів на аналізи, догляд за катетерами і дренажами… І це ще один спектр практичних навичок, необхідних для роботи лікарем. Як і для другого курсу, медсестринську практику включено до сітки занять, і вона становить 120 навчальних годин. Практики для другого та третього курсів проводяться на базі Центральної клінічної лікарні № 5 «Укрзалізниці», НДІ Загальної та невідкладної хірургії ім. проф. Зайцева та дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ».

Для четвертого та п’ятого курсів практика проходить влітку та становить 180 навчальних годин. Із четвертого курсу розпочинається серйозна стаціонарна практика асистента лікаря. Протягом місяця студенти-медики практикуються почергово в чотирьох відділеннях: хірургічному, терапевтичному, педіатричному та акушерсько-гінекологічному. Основна задача цієї практики - навчити студентів працювати у різних за направленнями відділеннях. Практика проводиться на базі Дорожньої клінічної лікарні станції «Харків»  - базі кафедри хірургічних хвороб медичного факультету. На п’ятикурсників чекає така ж практика, тільки поліклінічна. Вони також працюють в чотирьох відділеннях почергово, тільки вже на базі міської поліклініки № 24, поліклінічного відділення міської дитячої клінічної лікарні № 23, а також міської поліклініки № 6 Московського району.

Таким чином, за п’ять років навчання студенти отримують цілий багаж практичних вмінь, які неодмінно знадобляться в їх майбутній лікарській практиці. Все починається з азів - із вміння доглядати за пацієнтами. А завершується тим, що студенти отримують навички роботи лікаря первинної медичної ланки - лікаря поліклініки. Студентка групи ВІ-50 Ганна ОРЛОВА мріє стати хірургом. Дівчина вже самостійно перев’язує післяопераційних хворих, ставить крапельниці, робить ін’єкції, бере активну участь в операціях.

- Я проходила практику в «ОХМАТДИТ», Центральній клінічній лікарні № 5, а в липні цього року - в Дорожній лікарні станції «Харків», і з того часу я там майже кожного дня, - розповідає Ганна. - Спочатку я дивилася, як роблять перев’язки, різні маніпуляції, операції, писала історії,  щоденники, виписки, описувала пацієнтів, потім брала участь у перев’язках, а лікарі мені стали пропонувати бути асистентом на операціях.

Керівниками Ганни були доцент кафедри хірургічних хвороб Р. М. Гриньов, завідуючий хірургічним відділенням А. А. Олефіренко, лікар-хірург Л. М. Душик, професор О. І. Цивенко.

Євгенія ПРОРВІНА