П'ятниця, квітня 26, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

В’єтнамські учні запрошують до себе


ВІД РЕДАКЦІЇ. Делегація радянських педагогів з Росії та України була запрошена на 10 днів (з 12 до 24 січня) до В’єтнаму на передачу «Радянські вчителі та їх в’єтнамські учні». Про порядок тижневий дізналась наш кореспондент М. ШАЛІМОВА.
Подорож до В’єтнаму виявилась цікавою та багатогранною. До 17 січня, коли мав відбутись прямий ефір, і після нього проводились багаточисельні екскурсії в Ханої, столиці В’єтнаму, зустрічі з компанією В’єтРосПетра, яка забезпечує 40% бюджету країни, головою департаменту з науки, технології та навколишнього середовища Та Дук Тхєн, проректором Дипломатичної академії Нго Дуй Нго, головою департаменту навколишнього середовища Во Тхан Сен. Офіційну частину проводив віце-прем’єр-міністр і міністр освіти Нгуєн Тіан Нан. Два дні делегати перебували в місті Халонзі та були в Хюе (столиці країни з 1802 до 1945 року).
Довгоочікувана телепередача «Радянські вчителі та їх в’єтнамські учні» вразила чисельністю людей, які прийшли на зйомку. Гостей разом із росіянами було 14 осіб, а в’єтнамців понад 3 тисячі та ще вночі було отримано 6 тисяч листів від незадоволених людей, яким не дістався білет на передачу.
Проф. М. М. КІМ, викладач кафедри економічної теорії і економічних методів управління економічного факультету розповідає: «Скрізь ми відчували підтримку людей, які були вдячні нашому університету. Наприклад, фінансово нас підтримувала компанія Техноком та її власник Фан Ньят Вионг, президент Лионг Куок Бінь та бізнесмен доктор Нгуєн Ван Тхай».
На телепередачі обговорювали три подальші напрямки співпраці між вузами В’єтнаму та України: 1) повернутися до підготовки кадрів; 2) підготовка докторів наук; 3) укладення контрактів між вузами.
Проф. І. Г. ЧЕРВАНЬОВ, завідуючий кафедрою географічного моніторингу та охорони природи геолого-географічного факультету: «Моя спеціальність – ресурсоведення. Мені було цікаво, що В’єтнам має такі два напрямки: нематеріальні ресурси та альтернативні джерела енергії. В’єтнамці дуже уважно ставляться до енергії вітру, сонця, припливів та відливів».
В’єтнамські випускники Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна хвалили вчителів за такий високий рівень освіти: багато з них впливові люди в своїй країні, наприклад, з політекономів Дінь Ван Н’я є народним депутатом Національного збору, Нгуєн Нгок Тхієн – губернатором одної з провінцій, 14 викладають к Адміністративно політичній академії імені Хо Ши Міна, Фінансово-науковому інституті, Ханойському економічному університеті та інших.
З 50-х років ХХ сторіччя й до сьогодні країни, що входили до складу СРСР, у вищих навчальних закладах підготували понад 52 тисячі висококваліфікованих спеціалістів, а також кандидатів і докторів наук для різних галузей економіки, науки та культури В’єтнаму, зокрема в Харківському університеті підготовлено понад 620 спеціалістів. Проф. І. Г. Черваньов розповідає, що з 65 випускників кафедри раціонального використання природних ресурсів та охорони природи зустрівся з 20.