П'ятниця, квітня 26, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Хімія життя


Доктор хімічних наук, професор Лідія Павлівна ЛОГІНОВА, завідувач кафедри хімічної метрології відзначила свій ювілей. А підкорювати першу столицю вона приїхала в 1967 р. з мальовничого села Пироги на Полтавщині. Відтоді і розпочалося її життя у стінах альма матер. Студентка хімічного, аспірантка, викладач, завідувач рідної кафедри…
Л. П. Логінова: «В той час на хімію покладали великі надії в сенсі технічного прогресу. Тоді в сільській школі нам давали таку освіту, що я змогла вступити до університету в дуже напружений конкурсний рік без репетиторства і без будь-якої сторонньої допомоги. За весь час навчання в університеті була абсолютно спокійна на заняттях».
У 2001 р. Лідія Павлівна з успіхом захищає докторську дисертацію «Іонометрія у багатокомпонентних і організованих розчинах: параметри електродного відгуку, особливості градуювання і іонобуферні системи». Нині на рахунку вченого близько 150 наукових статей.
– Розкажіть про своїх студентів, аспірантів?
– У мене дуже гарні студенти та аспіранти. Минулого року захистилися чотири аспіранти. Написали високопрофесійні роботи.
– Нинішні студенти чимось відрізняються від минулих поколінь?
– Шкільна освіта зараз і 20 років тому дуже відрізняється. Звичайно, це відображається на тому, як студенти вчаться в університеті. Я вважаю, що спеціально не потрібно шукати якісь штучні способи зацікавити студентів. Тому що подібний інтерес все одно не досягає потрібних цілей. Щодо методики викладання в університеті, мені дуже подобаються слова К. Д. Ушинського: викладачу університету достатньо добре знати свій предмет і викладати його зрозуміло. Я вважаю, що для фундаментальних наук спосіб логічного викладу – незамінний, і зараз важливий точно так, як і раніше.
Лідія Павлівна виростила сина Єгора, який закінчив механіко-математичний факультет нашого університету. Маленький онук Дмитрик – велика радість бабусі.
Л. П. Логінова: «Люблю все те, що безпосередньо пов’язане з жіночою працею: шити, готувати за старовинними рецептами – все те, що повинне бути властиве будь-якій жінці».
– Плані на майбутнє?
– У мене ще є п’ять аспірантів, які повинні закінчити свої дисертації, захиститися. З університетом у мене контракт підписаний до 2014 року. Тому я теж повинна виконати певні обов’язки перед альма матер. Як завідувач кафедри, я разом з колегами повинні закінчити підготовку документів по акредитації нової спеціальності на факультеті «Якість, стандартизація і сертифікація». Коли починаєш над чимось працювати, виникають нові і нові плани. Планів багато, дай Боже сили їх всі виконати.


В. ЖЕДЕНКО.