Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Студенте університету! З тобою розмовляє місто!

Студенте університету! З тобою розмовляє місто!


Шляхи взаємного обміну

 

ВІД РЕДАКЦІЇ. Ювілеї слід відзначати хоча б для того, щоб наочно побачити, як УНІВЕРСИТЕТ шанує і зберігає свої ТРАДИЦІЇ. Нинішнього року дана рубрика відзначає своє 40-річчя. Так, місто Харків «заговорило» із своїм університетом у далекому нині 1973 році… 40 років живе і процвітає на шпальтах університетської газети прекрасна і давно традиційна рубрика: «Студенте університету! З тобою розмовляє місто!». І нинішнього літа розійшлися-роз’їхалися студентські кореспонденти державою, щоб із вересня нового навчального року заговорити «голосами» поза університетських героїв. Слідкуйте за рубрикою. Перший ювілейний матеріал – нашого спецкора, відмінниці навчання, Шевченківського іменного стипендіата Євгенії ПРОРВІНОЇ із П’ятихаток. Однією з найбільш «рідних» для Харківського університету є Харківська спеціалізована школа № 62, з якою нас пов’язує багаторічна міцна і плідна співпраця, здійснюється потужний інтелектуальний та культурний обмін.

На північній околиці Харкова розташоване мальовниче, багате на історію селище під назвою П’ятихатки. І цей невеликий куток є одним із найвизначніших осередків освіти і науки міста Харкова: інтелектуальну його міць представляє так званий «п’ятихатський трикутник» – Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» (ННЦ «ХФТІ»), фізико-технічний факультет Каразінського університету та Харківська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 62. Освіта починається зі школи, і школа № 62 завжди посідає високі позиції у рейтингу шкіл міста, і доводить це тим, що кожного року відкриває шлях до Каразінського університету десяткам випускників.

Олександр Григорович ГРЯНИК – директор школи, випускник історичного факультету, життя якого нерозривно пов’язано із нашою альма матер, і, у тому числі, із газетою «Харківський університет», де всі студентські роки він працював власним кореспондентом. Згадуючи роботу в редакції, Олександр Григорович тепло відгукується про цей час: «Лолу Моїсеївну МЕЖОВУ я все життя вважав своєю духовною матір’ю. Це людина критичного складу розуму, яка багато в чому сформувала мій світогляд. Газета була рідним домом для багатьох студентів. У редакції вчили, як жити серед людей, як себе поводити у різних ситуаціях. Це була справжня школа життя», – ділиться спогадами директор.

Важливу роль у житті Олександра Григоровича відіграв і сам процес університетського навчання: «Викладачі в Каразіна – блискучі, як і знання, які вони давали». Олександр Григорович згадує лекції з «Історії стародавнього Сходу» Валерія Федоровича МЕЩЕРЯКОВА, Бориса Андрійовича ШРАМКА з курсу «Історія первісного суспільства». Навчальний процес був настільки цікавим і захоплюючим, що ніхто не прогулював лекції. Безумовно, тісний власний контакт Олександра Григоровича з альма-матер породжує і плідну багаторічну співпрацю між школою та університетом. Можна навіть створити такий собі трикутник: школа – університет – школа. Багато випускників 62-ї школи вступають до Каразіна, а після університету знов повертаються у рідні стіни вже вчителями. Адже більше половини вчителів школи – випускники університету. Так, зіркою школи є випускниця французького відділення факультету іноземних мов Катерина Віталіївна БІРЮКОВА, яка перемогла на міському та обласному рівнях конкурсу «Учитель року-2013», а на загальнонаціональному етапі увійшла в п’ятірку кращих учителів французької мови України. Завучі школи є колишніми «каразінцями»: Ірина Володимирівна САЧАВА – випускниця механіко-математичного факультету, Вадим Валентинович ГУСАКОВ – випускник історичного, Семен Леонтійович НЕМЧОНОК – випускник факультету іноземних мов. Семен Леонтійович, за словами директора, теж був одним із найбільш «бойових» кореспондентів університетської газети, який чесно та наполегливо «відкореспондентив» усі п’ять років навчання. Його діяльність міцно пов’язує школу з університетом, оскільки Семен Леонтійович є викладачем загальноуніверситетської кафедри іноземних мов, де активно проводять майстер-класи та міжнародні конференції – «Методичні та психолого-педагогічні проблеми викладання іноземних мов на сучасному етапі» та «Сучасні підходи до навчання іноземної мови: шляхи інтеграції школи та ВНЗ». Конференції спрямовані на підтримку контактів школи та університету. Університетські майстер-класи, які проводять вчителі 62-ї школи, свідчать про «живу форму співробітництва школи та університету. Така співпраця почесна для нас», – розповідає Семен Леонтійович.

Якісна шкільна освіта – запорука впевненого та успішного вступу до Каразінського університету. На початку 2000-х років університет підбив статистику, що визначала харківські школи, котрі давали для нього найбільше випускників за останні 25 років. І тут 62 школа була поза конкуренцією. Зараз, коли кількість випускників школи сягає 70-80 осіб, до університету вступає близько 20 чоловік. Навіть у 2011 р., коли випуск був зовсім малим – 56 чоловік, до Каразіна вступило понад 20 випускників. Упродовж десятків років фізико-технічний був беззаперечним лідером серед факультетів, куди щороку вступало до десятка випускників школи. Декан фізико-технічного факультету Ігор Олександрович ГІРКА, теж випускник 62-ї, зізнається, що кількість вступників на фізико-технічний факультет останнім часом падає. Тим не менш, він переконаний, що ця тенденція не знайде свого розвитку, оскільки сучасні фізики – це люди, знання яких спрямовано на здоров’я людини: з ядерно-фізичними методами пов’язана боротьба з онкологічними захворюваннями. Тому наразі активно обговорюється план створення Міжнародного центру ядерної медицини у П’ятихатках. Безумовно, центр вимагатиме кваліфікованих кадрів. Це має стати рушієм для росту актуальності факультету, сприятиме поповненню його освіченими випускниками, в тому числі 62-ї школи. Школа та фізико-технічний факультет підтримують тісний зв’язок.

Показники вступу до університету пояснюються секретом якісної підготовки учнів до вступу. Посередництвом гурткової та факультативної роботи, безпосередньо зорієнтованій на підготовці до тестування, готує вчитель історії Олена Миколаївна ГУСАКОВА – випускниця історичного факультету. «Викладання Олени Миколаївни оцінюю на 10 з 10 балів. За тест з історії України я отримав 195,5 балів, і це виключно завдяки заняттям із нею», – розповідає випускник 2011 року, третьокурсник філологічного факультету Євгеній ОРДА.

Навчання іноземних мов, що є магістральним напрямком школи, визначається комп’ютеризацією навчального процесу. Навіть є кабінет комп’ютерних технологій. «Система на нашій кафедрі іноземних мов склалася жорстка та вимоглива: 10-12 годин іноземних мов на тиждень. Якості викладання і сприяють наші комунікаційні форми навчання», – розповідає директор. Випускники школи успішно вступають на факультет іноземних мов нашого університету. Випускниця 2012 року, нині студентка групи ЯН-21 Анна КАЛЕНИК розповідає про шкільну підготовку: «Школа допомогла мені успішно скласти ЗНО: українська мова і література – 195,5, англійська мова – 193, історія України – 196. І от я навчаюся на омріяному факультеті». Аня і першу сесію склала успішно – на чотири і п’ять.

Цьогорічні випускники школи стрімко поповнили ряди Каразінського університету. Серед першокурсників – Михайло АВВАД, студент філологічного, Роман РОГОЖКІН, студент факультету комп’ютерних наук, та багато інших. І всі вони, безперечно, завдячуть рідній школі за вступ в один із найпрестижніших університетів України.

Школа – основа життя. І Харківська спеціалізована школа № 62 – показовий приклад школи високого рівня підготовки.

Євгенія ПРОРВІНА, наш спецкор.