Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Мить. Літо-2013

Мить. Літо-2013

 

Перший доктор наук


На екологічному факультеті в Спеціалізованій вченій раді відбувся захист докторської дисертації завідувача кафедри екологічної безпеки та екологічної освіти, члена Міжнародної Академії екології та безпеки життєдіяльності Алли Наумівни НЕКОС. Наукова робота «Конструктивно-географічні засади аналізу формування рівня забруднення рослинної продукції» присвячена аналізу овочів, фруктів, грибів тощо на вміст важких металів. У дослідженнях автор охопила природну зону України, а модельним регіоном стала Харківщина. Роботу по праву можна назвати міжнародною, адже в дослідженнях представлені зразки із 17 країн ― 4 природних поясів (усього ― 70 видів рослинної продукції з Північної півкулі). Алла Наумівна пригадує, як збирався матеріал для досліджень: студенти, друзі й знайомі везли фрукти та овочі з різних куточків світу.

Оригінальність докторської дисертації пов’язана з розвитком нового напряму конструктивної географії ― трофогеографії, яка вивчає якість рослинної продукції. У 2006 р. з’явилися перші публікації Алли Наумівни на обрану тему. Сьогодні на рахунку вченого понад 200 праць (55 ― на тему дисертації), 11 навчальних посібників, патент на корисну модель. Перед захистом вийшли друком два підручники професора з грифом МОН: друге видання «Екології людини» та четверте «Екології та неоекології».

Науковим консультантом дисертаційної роботи Алли Наумівни виступив знаний науковець у світі географії проф. М. Д. Гродзинський, доктор географічних наук, член-кореспондент НАН України. Опонентами ― проф. В. М. Гуцуляк, проф. Г. І. Денисик, проф. К. А. Позаченюк. Викладач вдячна колегам та студентам за допомогу та підтримку, кафедрі хімічного матеріалознавства на чолі з проф. Ю. В. Холіним. Власне наукове досягнення Алла Наумівна вважає першочергово здобутком усього факультету. За шестирічне існування екологічного А. Н. Некос ― перший доктор наук, який захистився на факультеті.

А. Н. НЕКОС:

― Я вдячна своєму покійному чоловікові проф. В. Ю. Некосу. Я зробила це в пам'ять про нього, втілюючи його ідею та надії…

Дослідження має вагоме значення не лише для розвитку екологічного факультету. Ця важливість ― усеукраїнського масштабу. Практична значимість роботи полягає у моніторингу якості продуктів харчування, а також у розробці рекомендацій щодо доцільності вирощування рослинної продукції в різній місцевості.

У планах Алли Наумівни написання монографії за матеріалами дисертаційної роботи. Творчого натхнення, шановна Алло Наумівно, та свіжості думок!


Т. ВАСИЛЕЦЬ.

 

 

Четвертий рік поспіль


Каразінський університет входить до п’ятірки лідерів академічного рейтингу «Топ-200 Україна». За підсумками оприлюдненого у тижневику «Дзеркало тижня» академічного рейтингу вищих навчальних закладів України «Топ-200 Україна» Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна посів третє місце. Каразінський університет як один із провідних вітчизняних класичних університетів постійно зберігає і примножує традиції своїх всесвітньовідомих наукових шкіл, збагачує унікальну університетську культуру, втілюючи у життя девіз: «пізнавати — навчати — просвіщати»: удосконалює науково-освітню базу, зміцнює науково-дослідницький потенціал, якість підготовки студентів, розширює міжнародне співробітництво та академічну мобільность. До п'ятірки лідерів цьогорічного випуску рейтингу увійшли Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», Київський національний університет імені Т. Г. Шевченка, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, Національний університет «Києво-Могилянська академія» та Національний медичний університет імені О. О. Богомольця. Відповідно до рейтингу «Scopus» Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна зберігає лідируючі позиції серед інших вищих навчальних закладів за кількістю опублікованих наукових статей у міжнародних журналах із високим імпакт-фактором.


О. ПОЛКАН.

 

 

Провідні вчені університету


зустрілися з учнями Куп’янської гімназії. Делегація фізико-технічного факультету Каразінського університету у складі проректора, академіка НАН України М. О. Азарєнкова, директора Інституту фізики твердого тіла, матеріалознавства і технологій, член-кореспондента НАН України В. М. Воєводіна, декана фізико-технічного факультету, професора І. О. Гірки, заступника декана, доц. С. В. Литовченка, проф. В. І. Муратова та доцентів В. О. Чишкали та А. Г. Гаха взяла участь у заходах з нагоди Дня науки, що проводилися в Куп'янській гімназії № 1. 12 кращим випускникам було вручено запрошення вступати до Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, 18 кращим старшокласникам — вступати до заочних фізичної, математичної та хімічної шкіл. Були проведені уроки для групи кращих учнів шкіл міста і району, прочитані лекції для вчителів фізики району та міста з підготовки школярів до обласної олімпіади.


О.ДЕУС.