П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Навіщо нам вища освіта?

Інтерв'ю в номер

Навіщо нам вища освіта?


Юрій ПЕРЕВЕЗЕНЦЕВ, студент фізичного факультету:

― По-перше, вища освіта ― це не тільки знання, але й вміння керувати собою, орієнтуватися, знаходити вихід з безвихідних ситуацій! Мої батьки не отримали вищу освіту, і я бачу, як вони жалкують…

Олександр ЗАГУРСЬКИЙ, група ФА-11, фізичний факультет:

― Вища освіта потрібна для того, щоб дати мені необхідний обсяг спеціальних знань з того предмету, який стане моєю майбутньою професією, який зробить мене професіоналом високої кваліфікації. Освіта зайвою ніколи не буває!

Інна ДОВБНЯ, четвертокурсниця радіофізичного факультету:

― Вища освіта дає інформаційну базу, без якої розвиватися професійно можливо, але це вдається одиницям. А також за роки навчання в університеті отримуєш навички спілкування з людьми, з керівництвом, загартовуєш розум та інтуїцію.

Ілля ШИНКАРЕНКО, п’ятикурсник філософського факультету:

― Більше для батьків… адже для них важливо дати своїй дитині вищу освіту, щоб був диплом, тоді майбутнє їхнього сина чи доньки буде забезпечене роботою.

Сергій КИСЬ, СЦ-12, соціологічний факультет:

― Це чиста формальність… Можливо? Точні науки можуть дати знання, а такі факультети, як філологічний, соціологічний? Куди потім йти працювати після них….

Інна ДАВІДЮК, четвертокурсниця юридичного університету:

― У нашій країні без вищої освіти нікуди. Молодь самовдосконалюється в університеті, а така книжечка, як диплом ― перепустка в краще життя.

Аліна ШИШ, третьокурсниця юридичного факультету:

― Вища освіта ― це стандарт для всієї молоді. Колись вступити до університету було не так уже й просто, отримували освіту тільки найсильніші. А зараз студентів багато… Така тенденція ― після школи обов’язково в університет. Від цього студентів багато, а в результаті ― професіоналів мало, рівень знань низький.

Кристина НОВІКОВА, філологічний факультет, група ЛЖ-11:

― Вища освіта збільшує шанси отримати гідну професію. Я навчаюся на кафедрі журналістики і сподіваюсь, журналістська освіта дасть мені привілеї на полі моєї улюбленої діяльності. Університет ― обов’язковий крок на шляху до омріяної професії. Не слід покладатися лише на фортуну у нашому жорстокому світі. Тож вища освіта ― невід’ємна складова сучасного життя.

Арина МАЛИШКІНА, філологічний факультет, група ЛР-11:

― На мою думку, вища освіта, перш за все, необхідна для отримання спеціальних знань з вибраної, улюбленої спеціальності. І взагалі, сам процес отримання вищої освіти ― чудова можливість для налагодження зв’язків у сфері своєї діяльності.

Максим КОНОПЛЯ, філологічний факультет, група ЛУ-52:

― Особисто для мене вища освіта визначає соціальний статус. В нашій країні так заведено: навіть якщо ти майстер своєї справи, тобі необхідно заповнити формальний пробіл. Хоч мені і не потрібен мій диплом, але я радий, що інтелектуально виріс.

Денис ГОРОХ, фізико-технічний факультет, група ТЛ-11:

― Безперечно, вища освіта дана нам для того, щоб у майбутньому мати гарну роботу, пристойну зарплатню, бути культурно розвиненою особистістю.

Ярослава СИМОНЕНКО, факультет психології, група ПС-13:

― Для мене вища освіта ― надійний спосіб самореалізації. Університет ― цілий Всесвіт, де відкривається безліч шляхів для пошуку та самопізнання.

Сергій САВЧЕНКО, факультет комп’ютерних наук, група КС-41:

― Вища освіта ― найважливіший крок до успішного, самостійного життя. Навчання вчить мислити творчо, знаходити вихід із будь-якої ситуації, навчає компетентності і грамотності у своїй справі.

Андрій ТКАЧУК, факультет комп’ютерних наук, група КС-51:

― Стоячи на порозі випуску з магістратури, я розумію: університет дав мені, перш за все, багато розумних та впливових знайомих. Харківський університет навчив мене по-справжньому думати, за що я безмежно йому вдячний.

Володимир ПЕТРОВ, механіко-математичний факультет, група ММ-41:

― Зараз всі отримуть вищу освіту та багато хто не отримує знань. Без диплому про вищу освіту зараз ― нікуди. А я можу працювати і не за спеціальністю.

Олег КАШИРІН, третьокурсник біологічного факультету:

― Основною мотивацією вступу до університету на біологічний факультет було, мабуть, те, що я до цього чотири роки ходив на біологічний гурток. Моє життя тісно пов'язане з природою. Обожнюю біологію. Також вища освіта допоможе мені реалізуватися у подальшому житті.

Юлія ШЕВЧЕНКО, другокурсниця хімічного факультету:
― Вища освіта була для мене метою з дитинства. А зараз і сама розумію, що в кожній справі потрібні фахівці і професіонали, тому я прагну до цього на даному етапі життя. Це вивчення власне специфіки якоїсь певної професії.

Маргарита ДЯЧЕНКО, першокурсниця філологічного факультету:

― Вища освіта потрібна мені для того, щоб реалізуватися в житті. Це не просто папірець… Це ― досвід, знання, вміння, навички…

Дмитро СТЕБАЄВ, четвертокурсник факультету комп’ютерних наук:

― Я навчаюсь в університеті, щоб набути знань, завести знайомства і отримати диплом. Перерахував у порядку зменшення пріоритету, тобто найважливіші знання, оскільки за допомогою їх я заробляю гроші. Якщо будуть знання, але не буде диплому, то я впевнений, що не пропаду. А, от, як живуть люди з дипломом і порожньою головою, я не знаю. Університет не дає всіх знань з твоєї галузі, проте багато хто в університеті може вказати потрібний напрямок, багато хто може показати, як робити не потрібно, а здобуті знайомства, я відчуваю, можуть допомогти мені потім. Університет створює умови, в яких хочеться вчитись.

Яна ПОПОВА, студентський декан факультету комп’ютерних наук:

― Мені подобається вчитися. Це нова щаблина до дорослого і самостійного життя, де першим самостійним рішенням був вибір професії. Для мене це підготовка й гарт. Мені хочеться стати повноцінною людиною, адже «людина» ― творіння соціуму. Та й якщо ти хочеш поваги, без освіти не обійдешся».