Субота, квітня 20, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Рейтинг кафедр

Рейтинг кафедр

 

Неоціненна робота кафедри педіатрії


У 1997 році у складі медичного факультету з’явилася кафедра педіатрії, акушерства та гінекології. У 2008 р. почала самостійно діяти кафедра педіатрії. З моменту формування її очолює Заслужений діяч науки й техніки України, доктор медичних наук, професор, директор ДУ «Інститут охорони здоров’я дітей та підлітків Національної академії медичних наук України» Микола Михайлович Коренєв – автор понад 250 наукових праць, 6 монографій, 7 патентів. Під його керівництвом підготовлено 15 кандидатів медичних наук. За доблесну працю проф. М. М. Коренєва двічі нагороджено орденом «Знак пошани», знаком «Відмінник охорони здоров’я», удостоєно почесного звання «Заслужений діяч науки і техніки України», нагороджено срібною медаллю за найкращий інноваційний проект в галузі медицини Східного регіону України…

– Миколо Михайловичу, розкажіть, будь ласка, про специфіку роботи кафедри?

– Колектив кафедри складається з 6 докторів та 5 кандидатів медичних наук. Вони беруть участь у вирішенні актуальних проблем дитячої кардіології, ревматології, дитячих інфекційних хвороб, проводиться розробка лікувально-профілактичних заходів для підлітків із первинною артеріальною гіпертензією, визначення механізмів формування та прогресування хронічної серцевої недостатності у дітей та підлітків, технології попередження прогресування остеартрозу на тлі запальних уражень суглобів у підлітків. Сама педіатрія у студентів починається з третього курсу. Вони ознайомлюються з профілактикою дитячих захворювань, методами обстеження дитини. Друга частина третього курсу – факультетська педіатрія. Це вивчення основних захворювань дітей, класичні симптоми. Наприклад, при пневмонії класичний варіант – це задишка, хрипи, біль в грудях, прискорений пульс та ін. На п’ятому курсі студенти вивчають госпітальну педіатрію. Цей курс ускладнений великим розділом «Неонатологія», який вивчає немовлят і новонароджених, їх ріст і розвиток, їх захворювання і патологічні стани, а також розділом «Гематологія», який вивчає кров, органи кровотворення та захворювання крові. На шостому курсі починається великий розділ, який знайомить студентів з дитячими інфекційними хворобами.

– Основною базою кафедри педіатрії є ДУ «Інститут охорони здоров’я дітей та підлітків Національної академії медичних наук України»…

– Так, це важливий клінічний центр діяльності кафедри. На сьогоднішній день в структурі інституту налічується 11 наукових підрозділів: 5 клінічних відділів, 3 лабораторії, відділ наукової організації медичної допомого школярам та підліткам, відділ науково-медичної інформації та патентно-ліцензійної роботи, 2 групи, клініка на 220 ліжок, до складу якої входять 5 спеціалізованих відділень, консультативна поліклініка на 250 відвідувань на добу, відділення відновлювального лікування, 4 діагностичних підрозділів. Кожного року в клініці інституту отримують лікувально-консультативну допомогу понад 15 тис. дітей зі всіх регіонів України. Тематика досліджень кафедри співпадає з тематикою інституту. Це дослідження в галузі кардіоревматології, ендокринології, дитячої гінекології, психіатрії, ревматології. Також практика студентів проходить на базі інституту, а ще на базі 23 та 7 поліклінік.

– Яка є чітко сформована школа досліджень у вашому інституті?

– Інститут працює за двома напрямками. Перший – кардіологія. Саме в нашому інституті вперше проводилися досліди щодо артеріального тиску, терапевтичних хвороб. В Україні хворих дітей на гіпертонію нараховується 6-8% від усіх дітей країни. Це дуже велика кількість. Ми досліджуємо, як проявляється хвороба, механізм розвитку, способи лікування. Мені завжди подобався такий вислів: «Половина населення з гіпертонією не знають, що вони хворі. Із тих, хто знає, – половина не лікується. Із тих, хто лікується, – половина лікується неправильно». Тому потрібно завжди слідкувати за своїм здоров’ям, обстежуватися в лікарів. Другий напрямок діяльності інституту – захворювання суглобів, реактивні артрити. Не дай Боже, вам побачити дитину, яка має таке захворювання.

– Які плани колективу кафедри на майбутнє?

– Необхідно викладати дисципліни іноземною мовою, зокрема англійською. Євгенія Геннадіївна Кущ раніше працювала в Австрії, знає досконало англійську, німецьку, це для нашої кафедри дуже важливо. На сьогодні на кафедрі працює уже 5 викладачів зі знанням англійської. Працюємо над поліпшенням мультимедійного оснащення. А найголовніше – продовжувати лікувати.


О. БОБРИК, «Творча майстерня» викладача О. О. НЕРУХ.