Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Університетському ліцею – 20!

Університетському ліцею – 20!

 

З Днем народження!


ВІД РЕДАКЦІЇ. Від 25 до 439 учнів, від одного математичного класу до повноцінного навчального закладу з 54 викладачами – саме такий шлях пройшов за 20 років Харківський університетський ліцей. Сьогодні це освітній заклад, де навчаються найобдарованіші діти Харкова! Для ліцеїстів постійні призові місця на предметних олімпіадах, у конкурсах-захистах МАН – звичайна справа, а спрагле пізнання навколишнього світу – стиль життя. Ми пишаємося нашим ліцеєм!

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА. У 90-х роках ректор Харківського університету І. Є. Тарапов, проректор В. В. Воробйов, декан механіко-математичного факультету О. В. Уваров спільно з Харківською облдержадміністрацією відкрили державний університетський ліцей із поглибленим вивченням наук для обдарованих дітей міста та області. Це був один із перших закладів такого типу в Україні! Першим директором ліцею стала доц. Н. О. Чугреєва.

І ось 13 січня 1993 року сходами новоствореного університетського ліцею на проспекті Леніна увійшли перші учні. Вузівська система освіти, навчання за семестрами, сесії… Все це було для школяра новим і незвичним. Перші випускники ліцею – кандидати наук, бізнесмени, знані люди Слобожанщини і держави. Серед них: Вадим Андреєв, Катерина Масляєва, Артем Мисгора та багато інших. Вони і досі підтримують зв’язок з альма матер, цікавляться, як поживає ліцей, коли чергова зустріч випускників. Така-от любов на все життя!

Ліцей здається «університетом у мініатюрі»…

– У ліцеї відсутні вільні місця, а це вже багато про що свідчить! – говорить Сергій Володимирович Д’ячков, директор ліцею. – Можу сміливо стверджувати, що наші ліцеїсти нічим не поступаються у знаннях, вихованні своїм зарубіжним «колегам». Маємо і свої проблеми: ліцею не вистачає приміщень! Якби я усе міг, то подарував би ліцею нову «квартиру», де були б просторі класи, лабораторії, власний спортзал… 20-річчя закладу відзначаємо серією заходів, які проходитимуть протягом усього навчального року.

Юлія Віталіївна Шевелєва, випускниця Харківського університету, а тепер учитель математики, говорить:

– Після студентської педагогічної практики мені запропонували працювати в ліцеї. Гадала, що залишусь ненадовго, а в результаті вчителюю тут вже 15 років! Ліцей повністю став моїм домом, мій син навчається тут у 3-му класі. У нас дуже сильний підбір кадрів. Я б усім рекомендувала вчитися у цьому закладі. Коли син дізнався, що у ліцеї відсутній перший клас, він розплакався, склав іспити екстерном, щоб одразу вступити в другий клас…

То чим же відрізняється університетський ліцей від інших загальноосвітніх навчальних закладів? По-перше, системою навчання, подібною до вузівської, по-друге, культом знань, по-третє, незвичайним позакласним життям: археологічними практиками в Криму, природничими – на біологічній станції у селі Гайдари, поїздками до Німеччини, Англії… Випускники ліцею значно швидше адаптуються у вищих навчальних закладах, ніж їх однолітки з інших шкіл!

Більшість ліцеїстів обирають для свого подальшого навчання Каразінський. Наприклад, минулорічні випускники, «олімпіадники», стипендіати Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Дмитро Ніколаєвський та Євген Кузнєцов – сьогоднішні студенти хімічного та механіко-математичного факультетів Харківського університету.

– Ліцей став для мене базою, учбовою і життєвою, завдяки якій мої цеглинки життєвих подій перетворилися у стійкий будинок достойної особистості, – сказала Віолетта Киреєва, випускниця ліцею, а тепер першокурсниця Каразінського.

Вихованці ліцею доводять своє право на навчання в УНІВЕРСИТЕТІ досягненнями на предметних олімпіадах, турнірах, у конкурсах-захистах МАН, Каразінському колоквіумі. Сьогодні у ліцеї 113 відмінників! Григорій Золотарьов, Ольга Зацаринна стали переможцями ІV етапу олімпіад з базових дисциплін! Стипендію міського голови як кращий учень року у номінації «Творча особистість» отримує Катерина Зацаринна.

– Я навчаюсь у ліцеї з 5-го класу, – розповідає Катя. – Тут панує дружня атмосфера. Ми зростаємо у ліцеї в любові і повазі! Бажаю рідному ліцею багато років життя, талановитих ліцеїстів, захоплених педагогів, теплих стосунків і нових досягнень!

З Днем народження, ліцею!


К. ЛІНК.