Субота, квітня 20, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Університетська наука

Університетська наука

Все, окрім фінансування


Доц. В. Ф. ПУРТОВ, заступник декана з науково-інноваційної роботи економічного факультету:

– Наукова робота економічного факультету ведеться на рівні поставлених завдань, але могло бути й краще, оскільки є резерви. Факультет має тематичний план 6 науково-дослідних робіт на 2013 рік. Наші науковці досліджують «Посткризову стратегію зайнятості населення в економіці України», «Інститути світової господарської системи та їх трансформація в сучасних умовах» та ін.

Випускаємо 2 наукових журнали. Один з них – «Соціальна економіка», головним редактором якого є заступник декана з науково-видавничої діяльності проф. Г. В. Задорожній, уже відомий міжнародній спільноті, адже до складу його редакційної колегії входять відомі світові вчені. В минулому навчальному році вийшли 3 номери журналу.

За 2011-2012 навчальні роки ми опублікували 199 наукових статей та 21 монографію, наприклад, «Корпоративне управління в нестабільній економіці» В. Ф. Пуртова та М.М. Кудінової. Їх авторами стали як досвідчені вчені, так і вчені початківці. До речі, 6 співробітників факультету захистили свої кандидатські дисертації. Економічна наука дуже специфічна, тут немає лабораторних досліджень, лише узагальнення та аналіз.

Рівень фінансування науки у нашій країні набагато гірший, ніж закордоном. А на голодний шлунок науки не зробиш, одного лише ентузіазму замало. Тому ми боремося за гранти. Так нещодавно виграли 2 внутрішньовузівських гранта. Госдоговірних НДР не маємо, за що наш факультет іноді критикують, але ж ми не будемо самі собі робити замовлення?!

Зі студентською наукою справи значно кращі! Студенти долучаються до виконання НДР своєї кафедри, беруть участь у конкурсах наукових робіт на всеукраїнському рівні. У минулому навчальному році 9 студентів нашого факультету визнані переможцями Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт і Всеукраїнської студентської олімпіади, а теперішні п’ятикурсники В. Айвазовський та Е. Керея перемогли на Міжнародній олімпіаді з економіки, яка проходила в Росії. На цьогорічний Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт ми подаємо близько 30 досліджень.

За наукові досягнення 4 наших студента отримують іменні стипендії: В. Айвазовський та В. Гадецький – президентська стипендія, Є. Керея – стипендія облдержадміністрації, К. Шакало – стипендія фонду О. Фельдмана.

Разом з Лодзенським технічним університетом Польщі ми започаткували програму «подвійних дипломів». За цією програмою наші студенти проходять ознайомчу практику в Польщі, після чого отримують 2 дипломи – український і європейський.

Таким чином наші студенти отримують усе для того, аби стати аспірантами і досягнути вершин у сфері науки!


А. КАЛІНІНА.