Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Інновації

Інновації

Skype-навчання


Класичний університет імені В. Н. Каразіна крокує в ногу з часом. Інноваційні технології освіти вже третій рік успішно втілюються у Школі дистанційного навчання (ШДН) Центру довузівської освіти. Сесії, конференції, консультації, спілкування з викладачами університету в режимі on-line стали можливими для випускників загальноосвітніх закладів з різних регіонів України, які бажають добре підготуватися до зовнішнього незалежного оцінювання та, зрештою, стати каразінцями.

Алла Володимирівна БЄЛОВА, завідувач відділу дистанційного навчання:

— Сьогодні майже кожний старшокласник має комп’ютер із доступом до світової мережі. Тому не викликає труднощів організація навчання за допомогою інтернет-технологій. Навпаки, процес пришвидшився, став економнішим та зручнішим, як для нас, так і для наших учнів.

Дійсно, пригадую, як п’ять років тому, будучи слухачкою ШДН та абітурієнткою філологічного факультету, я постійно приймала й відсилала безліч листів за допомогою традиційної пошти. А щоб отримати консультацію з предметів, треба було їхати здалеку, витрачаючись на поїздку. Нині електронні листи та Skype полегшили навчальний процес. Учень за допомогою інтернет-розсилання отримує дидактичні матеріали та контрольні завдання, інформаційні листи. Оn-line-сесії та консультації замінили очні. Окрім цього, працівники ШДН готові оперативніше відповісти на запитання абітурієнтів, яких на електронну пошту приходить чимало.

До цієї роботи залучені справжні професіонали, зокрема, доц. Н. І. ГНОЄВА, доц. Ю. І. КОХАН, доц. Я. В. ДОЛГОПОЛОВА, ст. викл. Н. В. АКСЬОНОВА, доц. Ю. І. КАНДИБА, доц. О. О. АНОЩЕНКО, інж. І кат. В. В. УРЖУНЦЕВА, викл. І. М. БОЙКО, доц. В. С. КРИЛОВСЬКИЙ, проф. В. І. ЧЕБОТАРЬОВ, А. В. БЄЛОВА.

Як проходить навчання за допомогою комп’ютерних технологій, я поцікавилася у доц. Юрія Івановича КОХАНА, викладача української:

— Мої заняття проходять у формі відповідей на запитання, аналізу типових помилок при виконанні контрольних робіт, а також міні-лекцій. Skype-навчання дозволяє іногороднім дітям зменшити фінансове та фізичне навантаження на дорогу до Харкова та житло на час сесій. Залучення інтернет-технологій, беззаперечно, є однією із прогресивних форм розвитку дистанційного навчання.

Апробування нових технологій почалося 3 роки тому. Прогрес та успішність проекту очевидні: 37 слухачів було на початку, а нині їх 103! І цей показник щороку збільшується на 30%.

Навчання охоплює майже всі регіони України, та більше — щорічно серед бажаючих вступити до Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна — школярі з інших країн: Булорусії, Росії, Молдови, США та ін. Наприклад, цьогоріч є учень з США, Віталій Ігнатов, який планує вступати на факультет міжнародних економічних відносин і туристичного бізнесу. Майже 70% слухачів школи надалі стають студентами Каразінського.


Т. ЛІСНА.