Субота, квітня 20, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Мить. Квітень-2013

Мить. Квітень-2013

Рідкісний ядерний процесс —


двонейтринне К-захоплення — зареєстрували науковці Каразінського університету. На сайті Інституту ядерних досліджень Російської академії наук з’явилось повідомлення, що у Баксанській нейтринній обсерваторії, яка знаходиться у Кабардино-Балкарській Республіці, відкрито двонейтринне К-захоплення — передбачуваний теорією рідкісний ядерний процес, викликаний слабкою взаємодією і пов’язаний із природою нейтрино. Цей процес зареєстровано вперше у складному довготривалому лічильниковому експерименті. Дані дослідження виконуються у міжнародному співробітництві Інституту ядерних досліджень Російської академії наук і Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, а саме проблемної лабораторії ядерної фізики і космічних променів кафедри ядерної і медичної фізики фізико-технічного факультету.

Довідково: К-захоплення — різновид радіоактивного перетворення атомних ядер, який полягає в захопленні ядром електрона з електронної оболонки (найчастіше з найближчої до ядра К-оболонки).

Нейтрино — стабільна електрично нейтральна елементарна частинка, маса якої близька до нуля. Вона належить до групи лептонів. Швидкість руху нейтрино близька до швидкості світла.

 

Урочисте вручення дипломів


випускникам фізико-технічного та фізико-енергетичного факультетів — магістрам спеціальностей «прикладна фізика» і «експериментальна ядерна фізика та фізика плазми» — зібрало на церемонію чимало знаменитих і визнаних гостей-науковців.

Харківський університет може пишатися своїми вихованцями–2013: О. Ю. Крючков — переможець Всеукраїнського та Міжнародного студентського турніру фізиків, стипендіат фонду Ю. Сапронова; Я. І. Моргаль — учасник міжнародних і Всеукраїнських конференцій, літнього університету з фізики плазми та керованого термоядерного синтезу в Німеччині, переможець Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з фізики, стипендіат Асоціації випускників, викладачів і друзів університету, стипендіат фонду В. Пінчука; І. С. Нємченко — переможець Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт і міжнародних студентських фізичних форумів, що проходили за кордоном; Є. К. Нємченко — учасник міжнародних конференцій з квантових рідин та кристалів, зокрема у Ланкастері (Англія). І найголовніше — всі випускники затребувані і працевлаштовані: до Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут», Харківського національного університету радіоелектроніки, Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, Наукового фізико-технологічного центру МОН і НАН України та різних науково-виробничих підприємств. Вісьмох випускників факультету рекомендовано до аспірантури.
Відбулося покладання квітів до пам’ятника учасникам високовольтної бригади.


Мить зупиняв О. ДЕУС.