П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Університетська наука

Університетська наука

Українсько-китайська співпраця


До Харківського університету приїхав професор математики Фанг Лі з університету Джеянг (м. Хангджоу). Китайський вчений разом з харківськими колегами, доктором фізико-математичних наук С. А. Дуплієм та доцентом Г. Ч. Курінним, вже третій рік працюють над спільною науковою темою, що стосується орієнтованих графів (квіверів) у сучасних калібрувальних теоріях, струнах та бранах. За результатами досліджень опубліковано декілька статей, нині співпраця продовжується.

Візит Фанга Лі до Харківського університету тривав тиждень. Професор взяв участь у семінарах, провів лекцію на механіко-математичному факультеті, також виступив на міському геометричному семінарі. Цей візит є відповіддю китайських колег на візит С. А. Дуплія до Китаю минулого року.

Фанг Лі:

— Я перший раз у вашому університеті. Вражає цей науковий і навчальний заклад, гадаю, у нього велика історія. Мені подобається співпраця з харківськими колегами, розраховую на плідну роботу за час мого перебування в Харкові та пізніше.

Г. Ч. Курінний:

— У нашій роботі одночасно використовуються геометричні, алгебраїчні та фізичні методи. Я, наприклад, відповідаю за геометричну складову, Степан Анатолійович — за фізичну, Фанг Лі — за алгебру. У сучасних дослідженнях нові підходи виникають на зіткненні різних підрозділів науки.

С. А. Дуплій:

— Працювати з китайським колегою цікаво, він легко сприймає наші ідеї та погляди, дуже добре ознайомлений з працями китайських вчених, що стосуються теми спільних досліджень. У Фанга Лі є учні, що деталізують загальні положення та проводять необхідні складні обчислення.

Спільні дослідження з українського боку фінансувались належним чином Державним агентством з питань науки, інновацій та інформатизації України. Вони сприятимуть розвитку найсучаснішого міждисциплінарного наукового напрямку — квіверні методи у математичній та теоретичній фізиці в Україні.


Т. ЛІСНЯК.