Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Ми прагнемо досягати результатів

 

Рейтинг кафедр

Ми прагнемо досягати результатів

За рейтингом 2011 - 2012 навчального року кафедра космічної радіофізики посідає шосте місце з 67 природничо-математичних кафедр. Про її переваги і недоліки поговоримо із завідувачем проф. О. Ф. ТИРНОВИМ.

Але спочатку кілька цікавинок. Кафедра космічної радіофізики — єдина в Україні, де досліджується вплив процесів на Сонці на міжпланетне середовище, магнітосферу, іоносферу Землі. На кафедрі понад 20 науковців працюють з викладачами та студентами над науково-дослідними роботами різних рівнів. Найцікавіші з них такі: участь у національних державних антарктичній та космічній програмах, дослідження сигналів-передвісників землетрусів та поліпшення надійності прогнозів землетрусів, вплив сонячної та геомагнітної активності на здоров’я людини, аналіз короткочасових та надширокосмугових процесів та ін.

Викладачі, студенти та науковці кафедри проводять наукові дослідження з використанням низки радіотехнічних систем, що знаходяться в Радіофізичній обсерваторії та Інституті радіоастрономії.

Проф. О.Ф.ТИРНОВ: «Радіофізична обсерваторія знаходиться у селищі Гайдари Зміївського району. Вона спеціально винесена за міську смугу, щоб не було завад від джерел антропогенної природи. На цій обсерваторії проводяться спільні з провідними науковими установами України, Росії, Канади, США та Японії експериментальні дослідження навколоземного космічного простору.»

До речі, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України № 1709 від 19 грудня 2001 року, "Комплекс для дистанційного зондування навколоземного космічного простору Радіофізичної обсерваторії Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Міністерства освіти і науки України" внесено до державного реєстру наукових об’єктів, що становлять національне надбання України. На її підтримку виділяються кошти з бюджету України.

На кафедрі працюють 76 співробітників. Окрім дванадцяти професорів та доцентів, це науковці, математики, інженери, та багато тих, хто прямо чи побічно сприяє навчальній та науково-дослідній роботі кафедри.

— Олегу Федоровичу, як Ви оцінюєте шосте місце в рейтингу?

— Результати рейтингу, що представлені в зведеній таблиці, віддзеркалюють сьогоденну картину. Шосте — гідне місце серед кафедр відповідного профілю. Ми задоволені. Коли готували матеріали, ми не думали, яке місце посядемо.  Кафедра не претендувала на високе місце, але ми сподівалися, що воно буде гідним.

— Що оцінює  рейтинг?

— Роботу кафедри за минулі роки, зокрема за останній: публікації, конференції, нагороди і досягнення працівників. Ось таблиця з нашими балами за усіма критеріями. Можете подивитись, за рахунок чого ми виявились вище, а за що недобрали балів (передає кілька аркушів).

Переглядаючи стовпчик «Кількість балів», помічаю, що найбільші з можливих "оцінок" кафедра отримала за публікації, монографії…

Погляд зупиняється на довжелезному переліку статей у журналах, що мають імпакт-фактор або реферуються системою SCOPUS. І одразу виникає запитання…

— 96 балів за публікації — це гарний результат?

— Я вважаю, що це непогано, але інші кафедри, можливо, мають набагато більше за цією категорією оцінок. Мені важко сказати, адже загальний підсумок залежить від кількості балів, які набрала кафедра, і від кількості наукових співробітників. Якщо таких же результатів досягла менша кількість людей, то питома вага досягнень більша.

— За що ще Ви отримали високі бали?

— За премії та звання кафедра отримала 47,5 бала. Велику роль також відіграли рівень науково-педагогічного складу, премії в галузі науки і техніки, за що кафедра отримала 77,5 бала.

— Але значно нижчі показники за підготовку кадрів, сприяння науковій роботі студентів, організацію конференцій та кілька інших напрямків. Чому?

— Досягати щороку найвищих показників нереально. Якщо цього разу кафедра має значні досягнення в якомусь напрямку, то наступного року цього може і не бути через брак ресурсів.

— Над чим працюватимете цього року?

— Найголовніше — не збавляти темпи роботи. Ми не до високого місця прагнемо. Ми прагнемо досягати високих результатів. Слід проявити себе за всіма напрямками, реалізовувати свій потенціал.

С.ШКУРАЙ.