Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Хранитель традицій

 

Музею історії – 40!

Хранитель традицій

Виховання студентської молоді на зразках мужності та героїзму захисників Вітчизни завжди було важливим напрямком у роботі музею. У 1970-1980-х рр. співробітники музею разом зі студентами брали активну участь у Всесоюзних походах по місцях бойової слави; організовували зустрічі молоді з ветеранами Великої Вітчизняної війни; активно вели пошук нових документів. Документи, фотографії, особисті речі учасників війни займали значну частину експозиції музею у 1972–2003 рр. Музей взяв активну участь у втіленні ідеї створення пам’ятника студбатівцям – бійцям батальйону зі студентів вузів Харкова. В 1984 р. відбувся конкурс на кращий проект пам’ятника. Студенти університетського будівельного загону «Комунар», що працювали у Тюмені, кілька років поспіль відраховували частину своєї зарплатні на будівництво цього пам’ятника. На зібрані кошти була виготовлена скульптурна композиція, але у зв’язку з розпадом СРСР, пам’ятник було встановлено й урочисто відкрито лише 1999 р.

Зберігати пам’ять про Велику Вітчизняну війну та великий подвиг нашого народу співробітники музею і сьогодні вважають своїм священним обов’язком. Кілька стендів нової експозиції музею присвячені рокам Великої Вітчизняної. На стендах розміщені фотографії, фронтові листи, особисті речі студентів і викладачів університету – учасників бойових дій та підпільників, серед яких – сім Героїв Радянського Союзу. Унікальними є матеріали, які відбивають життя університету в евакуації, зокрема довідка про кількість студентів та курсова робота з історії. Щорічно музей готує виставки до дня Великої Перемоги.

Їх мало залишилось, учасників тих страшних подій, тим більшу цінність мають їх спогади. Співробітники музею разом зі студентами і викладачами історичного факультету провели анкетування в’язнів німецьких концтаборів, за результатами якого 2005 р. була видана книга «Мы победили смерть!»; зібрали спогади викладачів і співробітників університету – учасників Великої Вітчизняної війни та у 2007 р. опублікували збірку «Нам нелегко далась Победа…». На презентацію книги до музею ветерани прийшли разом з онуками – нашими нинішніми студентами. Автори спогадів розповідали про свій бойовий шлях, студенти декламували вірші покійної нині викладача університету Л. О. Осанової, яка пройшла фронтовими дорогами війни бійцем батальйону зв’язку. А наприкінці зустрічі всі разом душевно виконували пісні воєнних років.

Музей співпрацює з громадськими організаціями, зокрема з Харківською міською організацією ветеранів України. Музей взяв участь в обласному огляді-конкурсі музеїв історичного профілю, присвяченому 65-річчю Перемоги над фашистами. В межах цього конкурсу були підготовлені виставки, проведений круглий стіл «Видання Харківського університету, присвячені Другій світовій війні», опублікована стаття «Эхо войны в сердцах молодых», що увійшла до збірки «Музейная педагогика в действии». За результатами конкурсу музей був нагороджений грамотою та дипломом переможця, а Харківська міська організація ветеранів України передала до музею копію Прапора Перемоги, що був піднятий над рейхстагом радянськими воїнами.

В.КАЛІНІЧЕНКО, хранитель музею.