Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

На одній хвилі зі студентами

 

А який у вас декан?

На одній хвилі зі студентами

Найголовніша постать на факультеті – декан. Віктор Миколайович Савченко – декан медичного факультету. Закінчив медичний інститут у 1968, але доля пов’язала з Харківським університетом ще з 1972 року: очолював медичну службу будівельних загонів, протягом 10 років у Надимському зональному будівельному студентському загоні. З тих часів і друзі по будзагонах з університету.

…Педагогічний шлях Віктора Миколайовича непростий – тривалий, цілеспрямований, складний. Після закінчення школи працював два роки столяром на заводі «Звезда» у місті Шостка Сумської області. Завод і видав направлення на навчання в Харківському медичному інституті. Це був шанс продовжити справу батьків: Миколи Федоровича, військового лікаря, та Анни Кузьмівни, фармацевта.

По закінченні інституту була робота на кафедрі фармакології, служба в збройних силах аж в Комсомольську-на-Амурі. Робота в Комітеті дружби по роботі з іноземними студентами, заступником декана, деканом по роботі з іноземними студентами Харківського медичного інституту, посаду цю обіймав цілих 18 років. А в 90-х надійшло запрошення завідувати кафедрою «цивільної оборони та основ медичних знань» у Каразінському. З 2007 обирають деканом медичного факультету.

Колеги відгукуються про свого керівника, як про сумлінну, справедливу людину. Заступник декана медичного факультету з навчальної роботи Власенко Ольга Олександрівна: «Ми знаємо, що на роботі з нами поряд – надійна чоловіча рука, порядна людина, готова вислухати і допомогти. Без нього все було б не так. Віктор Миколайович найперше піклується про студентів. Для студентів у нього прийомні години в будь-який час. Двері завжди відкриті».

Коли ми готували матеріал, довелось багато і часто турбувати Віктора Миколайовича, проте віні ніколи не відмовив у зустрічі і розмові. Завжди був у гарному гуморі, запрошував до кабінету і готовий був відповідати на всі запитання. І мене, початківця-журналіста, студента...

У моїй записничці зберігаються десятки записів розмов із студентами-медиками, і всі вони – позитивні. Омар Дулаімі розповів про свої проблеми із документацією і як декан 100 разів поясняв йому, як їх слід оформити. Іван Батков пояснив, що звик судити про людей за їх діями, а не за словами. І тут Віктор Миколайович йому допоміг із відновлення у навчанні. Старшокурсник підкреслив, що посада декана поєднує в собі кілька професій: адміністратора, адвоката, психолога і просто студента. Адміністратор, тому що відповідає за все, що відбувається на факультеті, адвокат, бо зобов'язаний захищати своїх студентів, психолог, адже необхідно переконувати, вислухати, дати пораду... Потрібно жити зі студентами одним життям. Тільки так буде встановлено зв'язок.

А університет для Віктора Миколайовича – це перший дім, адже більшу частину свого життя декан проводить саме тут. Хоча цей симпатичний чоловік має велику родину, захоплюється походами і риболовлею. Гарний батько та чоловік, добрий дідусь і справжній декан медичного факультету. Ось його порада не лише студентам-медикам, а нам всім: «Найперше – обирайте професію за покликом свого серця, по-перше, для своєї вищої нервової системи, по-друге, за терпінням, по-третє. А вже коли поставив перед собою мету – ніколи не відступай!»
Так хочеться, щоб наші декани «перебували з нами на одній хвилі», так хочеться, щоб кожен керівник знайшов свій заповітний ключик до сердець і душ студентів, осмисливши своє розуміння посади – декан.

В. ЧИРОЧКА, другокурсниця відділення журналістики.