Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Харківському національному університету імені В. Н. Каразіна – 208 років!

Мить. Січень – 2013

 

Царський подарунок


Фізико-енергетичний факультет отримав обладнання для наукових досліджень в області сонячної енергетики на знак вдячності за плідну співпрацю від Харківської енергетичної компанії ТОВ «Буренерго». Комплект презентовано фізико-енергетичному факультету для наукових досліджень і підготовки фахівців в області сонячної енергетики. Комплект включає в себе шість цінних, унікальних приладів, які урочисто вручили кафедрі фізики нетрадиційних енерготехнологій та екології. Перед викладачами і студентами факультету виступив генеральний директор ТОВ «Буренерго» Д. М. Касатий, який розповів про діяльність компанії і запропонував студентам долучитися до вирішення актуальних науково-технічних завдань у галузі енергозбереження та альтернативної енергетики.

Довідково. У 2012 році між Харківським національним університетом імені В. Н. Каразіна та компанією ТОВ «Буренерго» було укладено договір про співпрацю, згідно з яким студенти фізико-енергетичного факультету отримали можливість проходити виробничу практику на енергетичному острові ТОВ «Буренерго» в селищі Солоницівка, який є сучасним комплексом із дослідження і практичного застосування екологічно чистих енергетичних установок.

 

Honoris causa


Doctor Honoris Causa of our University Prof. Dr. Dr.h.c. ir. Jean-Marie Noterdaeme has been elected to the Royal Flemish Academy for Science and Arts of Belgium. He received the official certificate at a solemn ceremony in the Palace of the Academy in Brussels on December 15th.
We wish our colleague good health and further scientific achievements!

Почесний доктор Харківського університету професор Жан-Марі Нотердам був обраний членом Королівської фламандської академії наук і мистецтв Бельгії. Офіційний сертифікат було вручено йому на урочистій церемонії в палаці академії в Брюсселі 15 грудня.

Ми бажаємо нашому колезі міцного здоров'я та подальших наукових досягнень!



Слобожанщина у регіональному вимірі


Історичний факультет та Центр краєзнавства ім. академіка П. Т. Тронька провели 30 ювілейну краєзнавчу конференцію молодих вчених «Краєзнавство у локальному і регіональному вимірі». Було представлено понад 100 доповідей та повідомлень від молодих науковців 21 закладу гуманітарного профілю з України та Росії. На пленарному засіданні з доповіддю про сучасні напрямки історичної науки розповів проф. С. І. Маловічко (м. Москва). З привітальним словом до учасників звернувся учасник 1-ї конференції докторант М. В. Любічев. Автори кращих доповідей нагороджені преміями, що носять імена видатних істориків – академіка П. Т. Тронька, проф. А. Г. Слюсарського, творчу премію ім. А. Ф. Луньова, яку заснувала відома харківська художниця Н.С.Вербук.

Мить зупиняв О. ДЕУС.



IV Науковим круглим столом


молодих вчених, аспірантів та магістрів «Верховенство права – основоположний принцип правової держави» завершило 2012-й рік студентське наукове товариство юридичного факультету. Участь у заході взяли 73 особи – студенти, аспіранти, викладачі.

Учасники круглого столу обмінялися своїми думками з приводу найрізноманітніших актуальних питань правової науки, прийняли відповідні рекомендації та резолюцію. Усі повідомлення щодо проблем і наукові доповіді, які пролунали під час круглого столу, увійшли до окремого збірника тез.

Проведення серед молодих вчених та студентів наукового круглого столу обумовлено нагальною потребою в апробації окремих результатів досліджень майбутніх дисертаційних та дипломних робіт. Цей захід – можливість залучити до наукового життя студентів молодших курсів факультету, які тільки-но починають здобувати особистий науковий досвід та активно здійснюють перші кроки в цьому напрямку.

М. ГОЛОВКО, голова СНТ юридичного.