Середа, квітня 24, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

ФІЗИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

ФІЗИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ


Фізичний факультет має славну історію, яка нараховує вже понад 200 років плідної праці на терені освіти, науки і культури. Сьогодні ми готуємо фахівців за освітньо-професійними програмами бакалавра (напрями підготовки «Фізика», «Астрономія»), термін навчання – 4 роки та магістра (спеціальності «Фізика», «Фізика конденсованого стану», «Астрономія»), термін навчання – 1 рік.

Фізичний факультет завжди сповідував принцип нероздільності навчання і наукових досліджень. Усі студенти, починаючи з третього курсу, мають доступ до дослідних лабораторій кафедр факультету, а також інститутів НАН України: ФТІНТ імені Б. І. Вєркіна, ННЦ «Харківський фізико-технічний інститут», НТК «Інститут монокристалів», Інститут радіофізики і електроніки ім. В. Я. Усикова, Радіоастрономічний інститут. Наші студенти мають можливість пройти стажування у провідних європейських університетах, наприклад, в університеті м. По (Франція), Бохумському та Дуісбург-Ессенському університетах (Німеччина), а також в Інституті низьких температур та структурних досліджень Польської академії наук (м. Вроцлав, Польща). Після здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра деякі студенти навчаються у магістратурі у Сполучених Штатах Америки, Німеччини, Швеції тощо.

За успіхи у навчанні наші студенти одержують Президентську стипендію, стипендії різних благодійних фондів, а також іменні стипендії: імені академіка І. М. Ліфшиця, імені академіка М. П. Барабашова. Так, у 2008 р. міністр освіти і науки України нагородив студента І. Левандовського іменним годинником як призера міжнародної олімпіади з астрономії та астрофізики, того ж року І. Левандовський отримав подяку від прем’єр-міністра України за високі досягнення у навчанні. Студенти фізичного факультету беруть активну участь в олімпіадах, конкурсах, конференціях. Так, у 2010/2011 студенти Олексій Майстренко (ІІI курс) та Андрій Божко (V курс) неодноразово ставали переможцями Всеукраїнської студентської олімпіади з фізики, Міжнародної студентської олімпіаді з теоретичної механіки. У листопаді 2012 р. команда фізичного факультету здобула диплом III ступеня на XI Всеукраїнському студентському турнірі фізиків.

Фізичний факультет відомий не лише фундаментальною освітою, але й прекрасними традиціями: щорічне свято-ритуал «Посвячення в студенти», Дні факультету, дуже популярний у всій Україні студентський клуб любителів наукової фантастики «Контакт» та міжнародний фестиваль популяризації науки та наукової фантастики «Зоряний міст». У конкурсі декілька років тому рішенням спеціальної комісії у м. Копенгагені, цей фестиваль названо кращим у Європі.

Особлива увага приділяється працевлаштуванню випускників. Створені філії кафедр фізики низьких температур та загальної фізики у ФТІНТ НАНУ, спеціалізацію кафедри фізики кристалів - в Інституті сцинтиляційних матеріалів (ІСМА) НАНУ. Тривають спільні наукові дослідження, магістерські та аспірантські роботи у провідних НДІ України. Факультет має тісні зв’язки з цілим рядом закордонних навчальних та наукових закладів: Англії, Німеччини, Словаччини, Польщі, Ізраїлю та ін.

Розвиток нових напрямів наукових досліджень веде до відкриття нових спеціальностей та спеціалізацій: «Фізика конденсованого стану», «Космічна інформатика», «Магнетизм нанорозмірних систем», «Фізичні процеси в біоматеріалах», «Фізика нанокристалів та наноструктур». Створено науково-навчальний центр «Функціональні матеріали», який бере участь у виконанні Державної програми «Наука в університетах на 2008-2012 рр». Кафедра астрономії має широкі зв’язки з багатьма науковими установами України, Росії та інших країн СНД, США, Німеччини, Франції, Італії, Швеції, Фінляндії, Іспанії, Польщі, Чехії, Японії тощо. Астрономи співпрацюють з космічними агенціями України, Росії, США (NASA), Європи (ESA).


Доц. О. ШЕХОВЦОВ, в. о. декана фізичного факультету.