П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

ФІЗИКО-ТЕХНІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

ФІЗИКО-ТЕХНІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ


зберігає традицію підготовки висококваліфікованих фахівців для нових галузей фізики. Термін навчання за спеціальностями «експериментальна ядерна фізика та фізика плазми», «прикладна фізика» та спеціалізаціями «теоретична фізика», «фізика елементарних частинок», «плазмова електроніка», «комп'ютерне моделювання у фізиці та фізичних технологіях», «нанофізика і нанотехнології» складає 5,5 років. Термін навчання за спеціальністю «медична фізика» – 5 років.

Засновниками факультету були видатні фізики, академіки К. Д. Синельников, А. К. Вальтер, О. І. Ахієзер. Підготовку здійснюють 26 докторів наук, серед них два академіки та чотири члени-кореспонденти НАНУ.

Серед випускників фізтеху третина стали кандидатами і докторами наук, 29 - академіками НАН України, близько вісімдесяти – лауреатами Ленінських, Державних та міжнародних премій. Випускники ФТФ працюють у ННЦ ХФТІ, ФТІНТі НАНУ, Інституті монокристалів НАНУ, викладають у Харківському, Київському, Донецькому та інших університетах та ін. І цього року всі випускники ФТФ працевлаштовані до ННЦ ХФТІ, Інституту сцинтиляційних матеріалів, Наукового фізико-технологічного центру МОН і НАНУ. Значна частина випускників щороку рекомендується до навчання в аспірантурах університету, ННЦ ХФТІ, кращих університетах Європи та Північної Америки. Наші студенти мають можливість брати участь у роботі літніх шкіл із фізики, проходити практику, виконувати дипломні роботи в численних наукових центрах Європи. Оплата проїзду і проживання здійснюється за рахунок сторони, що приймає. Багато студентів закінчують факультет, маючи наукові публікації.

Щороку студенти фізтеху перемагають на Всеукраїнських студентських одімпіалах із фізики, Всеукраїнських студентських турнірах фізиків. 2011 року команда фізтеху посіла перше місце на Міжнародному студентському турнірі фізиків, що відбувся в МФТІ, м. Долгопрудний Московської обл. 2011 – 2012 навчального року ФТФ учетверте проводив обласну олімпіаду з фізики для школярів. За результатами конкурсу кафедр університету на краще науково-методичне забезпечення навчального процесу у 2011 – 2012 навчальному році кафедра теоретичної ядерної фізики імені О. І. Архієзера ФТФ вдруге поспіль посіла перше місце за напрямом «наукова робота студентів».

На підтвердження світового визнання наукових шкіл ФТФ 2010 року наш університет було прийнято до Асоціації Європейської мережі ядерної освіти (ENEN) і 2012 року – до FuseNet – Європейської мережі освіти в галузі керованого термоядерного синтезу.


Проф. І. ГІРКА, декан ФТФ.