П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

ГЕОЛОГО-ГЕОГРАФІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

ГЕОЛОГО-ГЕОГРАФІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ


Геолого-географічний факультет є одним із найстаріших факультетів Харківського університету, де в різні часи працювали всесвітньовідомі геологи і географи – Г. П. Дубинський, Б. П. Іванов, О. А. Івановський, А. М. Краснов, В. П. Макридін, Д. М. Соболєв, С. І. Шуменко та ін.

На факультеті здійснюється підготовка фахівців із чотирьох спеціальностей: геологія, гідрогеологія, географія, економічна та соціальна географія. На п’яти кафедрах працюють 18 докторів наук, професорів, 28 доцентів кандидатів наук.

Характерною ознакою факультету є навчальні та виробничі практики, які проходять в Криму, Карпатах, Донбасі, на Харківщині, в Росії, Білорусі, Молдові, Придністров’ї, Туреччині.

На стаціонарному відділенні факультету навчаються 363 студенти бюджетної форми навчання, 169 контрактної форми навчання, в тому числі 106 іноземних студентів з Росії, Китаю, Туркменістану, Гвінеї, Малі, Судану, Еквадору, Анголи, Іраку та інших країн.

На факультеті діє аспірантура за 5 спеціальностями геологічного та географічного профілів, 2 спеціалізовані ради із захисту кандидатських і докторських дисертацій зі спеціальностей «Економічна та соціальна географія», «Гідрогеології», «Геологія нафти і газу».

До послуг студентів сім навчальних лабораторій, обладнаних сучасними комп’ютерами, з необмеженим доступом до мережі Інтернет, дві навчальні бази у Зміївському та Ізюмському районах Харківської області, упорядкований гуртожиток.

Протягом навчання студенти мають усі умови для плідної наукової праці, за результатами якої публікують статті у відомих в Україні і за її межами виданнях, доповідають на міжнародних і регіональних конференціях, проходять стажування у Польщі, Росії, Швеції.

Випускники геолого-географічного факультету працюють у школах, науково-дослідних і проектних інститутах України, у геологорозвідувальних експедиціях і пошукових геологічних партіях, розв’язують екологічні проблеми й беруть участь в управлінні галузями народного господарства. Практично кожне родовище корисних копалин в Україні виявлене й вивчене за участі випускників нашого університету. Далеко за кордоном нашої країни добре відомі наукові школи геолого-географічного факультету нашого університету.


Проф. В. ПЕРЕСАДЬКО, декан геолого-географічного факультету.