П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Вишневська Олена Олегівна

Пам’ять

Вишневська Олена Олегівна


У листопаді мало виповнитися 50 років професору кафедри туристичного бізнесу Вишневській Олені Олегівні. До цієї ювілейної дати вона не дожила п’яти місяців. 13 травня прийшла звістка про передчасну смерть нашої колеги.

…Вона була дивовижною особистістю, серце якої було сповнене любові до навколишнього світу. Народилася О. О. Вишневська 2 листопада 1962 р. у м. Харкові. Після закінчення школи навчалася у Харківському інституті громадського харчування. Тривалий час працювала заступником декана Харківського бізнес-коледжу. З 2004 р. перейшла на роботу в Харківський університет на кафедру педагогіки, де захистила кандидатську дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук. З 2007 р. працювала на кафедрі туристичного бізнесу, яку невдовзі очолила і доклала чимало зусиль для її інституційного становлення. Автор багатьох наукових праць, методичних розробок та підручників з проблем туризму, готельного та ресторанного бізнесу. Видання з її ім’ям донині продовжують виходити з друку.

Олена Олегівна пішла з життя, але не з наших сердець. Маючи природну шляхетність, інтелігентність, духовність, вона завжди підтримувала високий моральний дух колективу, задавала позитивний настрій, виявляла взаєморозуміння та підтримку. Студенти обожнювали лекції з готельної справи та ресторанного бізнесу, які читала їм професор О. О. Вишневська. На практичні заняття з цих дисциплін запрошувалися провідні фахівці-практики – готельєри, бармени, сомельє та ін. Разом з тим була турботливою й люблячою дружиною й матір’ю.

Маючи світлу вдачу та надзвичайну харизму, О. О. Вишневська завжди займала активну громадську позицію. Опікувалася дитячими будинками, людьми похилого віку, надавала допомогу усім, хто її потребував чи то порадою, чи конкретними справами. Лейтмотивом її життєвого кредо був вислів, який часто повторювала Олена Олегівна: "Не бійтеся друзів, – найгірше, що вони можуть зробити – це зрадити Вас. Не бійтеся ворогів – найгірше, що вони можуть зробити – це вбити Вас. Бійтеся байдужих. Через їхню мовчазну згоду у світі є і зрада, і вбивство, і всі нещастя на Землі."

Відійшла у вічність справжня Людина, але серце її продовжує випромінювати невичерпне тепло. Світлая їй пам'ять і блаженний спокій.

Доц. А. ПАРФІНЕНКО, в.о.завідуючого кафедрою туристичного бізнесу, 
проф. В. СІДОРОВ, декан факультету міжнародних 
економічних відносин і туристичного бізнесу.