Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Дорогі друзі! Шановні колеги!

Мить. Листопад – 2012


ВІД РЕДАКЦІЇ. До університету надійшло привітання президента HAH України, академіка Б. Є. Патона з нагоди 50-річчя фізико-технічного факультету

 

Дорогі друзі! Шановні колеги!


Від імені Національної академії наук України дозвольте засвідчити повагу та щиро привітати професорсько-викладацький склад, співробітників та студентів із 50-річчям від дня заснування фізико-технічного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Створений на базі ядерного відділення університету за ініціативи видатних українських учених К. Д. Синельникова, А. К. Вальтера, B. Є. Іванова, О. І. Ахієзера, ваш факультет посів визначне місце у системі підготовки кадрів для ядерної галузі СРСР та України і зробив суттєвий внесок у світову наукову скарбницю. Саме тут найбільш повно було реалізовано задуману академіком А. Ф. Йоффе в Ленінграді «фізтехівську» систему освіти. Спільна діяльність Харківського національного університету та Українського фізико-технічного інституту (тепер — Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут») дозволила створити унікальну базу підготовки кадрів із сучасної фізики. Вихованцями факультету є майже тридцять членів Національної академії наук України і Російської академії наук, плеяда директорів установ НАН України та промислових підприємств, десятки лауреатів державних і академічних премій. Кожний третій випускник ядерного відділення та фізико-технічного факультету став кандидатом наук. Вам випала велика честь працювати і здобувати освіту на факультеті, який виховав не одне покоління української інтелігенції. На ньому викладали й викладають його ж таки випускники, серед яких члени Національної академії наук України Д. В. Волков, Я. Б. Файнберг, В. Ф. Зеленський, В. Г. Бар’яхтар, О. Г. Ситенко, C. B. Пелетмінський, І. М. Неклюдов, В. M. Ажажа, М. Ф. Шульга, І. І. Залюбовський, K. M. Степанов, В. Ю. Сторіжко, В. В. Сльозов, В. Т. Толок, М. О. Азарєнков, І. М. Карнаухов та багато інших відомих учених.

Сьогодні на факультеті працює висококваліфікований колектив викладачів, які мають високі наукові рейтинги, а також навчаються талановиті студенти, які щороку стають переможцями Всеукраїнських і міжнародних олімпіад та турнірів з фізики. В день ювілею, який об’єднує понад три тисячі випускників фізтеху, хочемо побажати цьому факультету подальшого розвитку, передового і переможного поступу! Бажаємо вам здоров’я, щастя, добробуту та нових звершень в ім’я України.

Б. Є. ПАТОН.