Вівторок, квітня 16, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

У студентського декана

Університету – 208!

У студентського декана

 

Історики

Щойно з кабінету декана історичного факультету вийшли Альона БОРОЗИНЕЦЬ та Ігор БОНДАРЕНКО, однокурсники студентського декана Максима СТРЕЛЬНИКА:

– До студентського декана ми звернулися з приводу проблеми з деякими дисциплінами, зокрема філософією та економічною теорією. Декан уважно вислухав, записав суть звернення і пообіцяв допомогти. Чекатимемо на подальші дії.

День самоврядування – чудова можливість зближення студента з адміністрацією. Не страшно поділитися своїми проблемами та порадитися з деканом, який лише трохи старший за тебе.

Максим Стрельник вже другий рік обіймає цю посаду:

– У діловій грі насправді міститься практична мета. За сьогодні я прийняв чимало студентів, усі звернення записую до блокнота. Проблеми найрізноманітніші, від ремонту гуртожитку до розкладу лекцій та іспитів на сесії. Після Дня самоврядування матимемо засідання з Адміністрацією факультету. Наше головне завдання – захищати інтереси студентів.

Фізики

Ірина Владиславівна ЄНА – студентський декан фізичного факультету, п’ятикурсниця:

– У студентів є чимало скарг, але, в основному, це побутові університетські питання. Звертаються студенти четвертого, п’ятого курсів. Молодші, мабуть, бояться. Наприклад, проблемою є те, що працюють не всі ліфти. Студенти запізнюються на пари... Студенти скаржилися на холод в аудиторіях... А ось найпоширенішим проханням була проблема інтернету в гуртожитках. Усім хочеться, щоб Інтернет був доступний на більшій території університету. Зараз ми із заступником декана Мирославом Володимировичем Лук’яненком підбиваємо підсумки та готуємося до звітування перед керівництвом. Будемо сподіватися, що всі вислухані сьогодні пропозиції та скарги будуть вирішуватися. Я вважаю, що такі дні потрібно організовувати частіше. Таку традицію слід продовжувати.

Факультет іноземних мов

Андрій ЛАВРЕНОВИЧ, студентський декан факультету іноземних мов:

«Сьогодні до мене на прийом, який проходив з 12 до 13 години, прийшли троє студентів. Найактивнішими виявилися першокурсники. Дівчина запитувала, як можна урізноманітнити навчання, що можна робити корисне і цікаве, окрім лекцій в університеті. Хлопець цікавився гуртками та курсами. У відповідь їм я розповів, що у нас у Північному корпусі починає роботу розширений культурний центр. Працюватиме сценарно-поетична студія, фотостудія та інші не менш цікаві гуртки. Третьокурсниця цікавилась, як оформити індивідуальний план, що дозволяє через роботу пропускати неспеціалізовані заняття. Ми пояснили, що їй потрібна характеристика куратора, дозвіл декана і кафедри. Окрім цих прийомів, заходили з простими запитаннями. Наприклад, про День факультету».

Хіміки

П’ятикурсник Валерій ШАРАПОВ – надзвичайно активний студент: відмінник, займається розробленням флуоресцентних барвників в НДІ хімії, вже два роки обіймає посаду студентського декана хімічного факультету.

На прийомі – другокурсниці Вікторія СЕМЕНЧЕНКО, Анастасія СОЛОХА та Юлія ГРАБКО. Валерій почав приймати з 9.30. Мабуть, підозрював, що за дві години не встигне прийняти всіх бажаючих. Вікторія та Юлія розповідають про проблеми з Інтернетом в гуртожитку. Валерій відповідає, що ця проблема вже не вперше виникає: підключення Інтернету є надзвичайно дорогим, і, на жаль, не всі студенти мають змогу користуватися мережею. Студентський декан записує всі побажання і обіцяє розглянути це питання.

Я залишаю кабінет, пробираючись крізь чергу. На Валерія чекає ще багато роботи…

Соціологи

Студентів соціологічного приймала тендітна дівчина, студентка другого курсу Ольга БОЛОТСЬКИХ, заступник студентського декана. За півтори години вона вислухала 14 студентів.

Запитую: які питання були найпопулярнішими? Ольга: «Найбільше наших студентів турбує питання: «А чи будуть ще якісь культурні заходи проводитися?» Це легко пояснити. У цьому році перший курс дуже активний. До речі, вони вже продемонстрували свої таланти, посівши друге місце в конкурсі «Альма-матер».

За 10 хвилин до кінця прийому входить другокурсниця Тетяна ЗАЄЦЬ. Дівчину хвилює питання цін в «Бункері». Ольга уважно вислуховує студентку та записує її побажання. Обіцяє обов’язково порекомендувати це питання для розгляду.

Ольга: «Дуже цікаво було спробувати себе в ролі декана, відчуваєш надзвичайну відповідальність за студентів».