Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Університету виповнилося 208!

208-у річницю від дня заснування


урочисто відсвяткував Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Урочистості з нагоди річниці розпочались із покладання квітів до пам’ятника засновнику університету В. Н. Каразіну. Урочисте засідання Вченої ради університету відкрив академік НАН України ректор проф. В. С. Бакіров: «Вітаю усіх присутніх із черговою річницею від дня народження Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Сьогодні ми увійшли в 209-й рік університетської історії. 208 років тому зусилля В. Н. Каразіна увінчалися успіхом: Імператор Олександр І підписав Стверджувальну грамоту і Статут про заснування Харківського Імператорського університету. На той час університетів було не так багато, як зараз, і створення нового університету стало подією екстраординарною та знаковою». Цього року на засіданні із доповіддю «Археологія у Харківському університеті: традиції та сучасність» виступив кандидат історичних наук доц. В. В. Скирда. «Перші артефакти до університетського музею були привезені самим засновником В. Н. Каразіним ще у 1807 році. Він досліджував пам'ятки Скіфської доби, його знахідки стали одними з перших експонатів нашого музею. З того часу у Каразінському університеті склалася потужна археологічна школа, яку започаткував видатний історик, академік Д. І. Багалій».

Директор Музею археології та етнографії Слобідської України, кандидат історичних наук, доц. І. Б. Шрамко познайомила присутніх із структурою музею та показала фотографії-макети із зображенням того, який вигляд матиме музей у 2014 році. «Ми сподіваємося, що відкриття археологічного музею стане знаковою подією не лише Каразінського університету, а й Харкова і України. Адже у нашому розпорядженні знаходиться 200 тисяч артефактів». Проф. С.І. Посохов, декан історичного: «Для нас важливо, щоб речі, які ми знайшли, зберігались належним чином. Прикро, коли вони зберігаються у скринях і їх ніхто не бачить. Ми вимушені віддавати золоті та срібні знахідки до історичного музею, оскільки у нас немає надійного місця для їх зберігання».

На засіданні Вченої ради проф. В. С. Бакіров вручив кандидату історичних наук доц. С. В. Д'ячкову грамоту та університетську відзнаку – Медаль імені В. Н. Каразіна. Завершилось святкування гала-концертом конкурсу творчості талановитих студентів-першокурсників «Alma mater – 2012». Цього року гран-прі конкурсу завоював механіко-математичний факультет. Перше місце розділили економічний факультет та факультет психології. Друге місце посіли соціологи та факультет комп'ютерних наук. Третіми стали історики та факультет міжнародних економічних відносин і туристичного бізнесу.