П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Наше свято?

День студента-2012

Наше свято?


Проф. Л. В. СТАРОДУБЦЕВА, завідувач кафедри медіа-комунікацій:


– День студента офіційно встановлений лише в 1999 році. У мої студентські роки цього свята ще не було. Проте існував його еквівалент – особливий, неформальний – свято студента, яке ми відзначали під час канікул. Проводила я це свято у горах Приельбрусся, на Кавказі, куди ми з групою моїх друзів-студентів вирушали у пошуках екстремальних відчуттів. До цих пір вважаю, що це – найкращий спосіб «відсвяткувати» будь-яку подію. Адже свято – якийсь сакральний контрапункт повсякденності. У житті потрібні такі «точки розриву». У них зосереджене те, що неможливо уловити в метушні і поспіху «звичайного світу». День студента – зовсім не виключення.


Юлія ШЛАПАК, студентка:


– Святкуємо неформально із одногруппниками. Обмінюємося спогадами та враженнями за минулий рік та робимо прогнози на майбутнє. Це ще одне свято молоді, коли усі студенти щасливі, а викладачі дивляться на тебе із порозумінням. Головне, щоб моя улюблена группа була поруч.


С. Г. ЯНОВСЬКА, заступник декана з виховної роботи:


– Дуже люблю це свято! 17 листопада проводимо день самоврядування, тому я ставлюся до нього як до можливості для студентів показати, на що вони здатні в плані самореалізації.


Проф. Н. П. КРЕЙДУН, декан факультету психології:


– Якщо відволіктися від трагічності спогадів, то для мене це свято молодості науки і відчайдушності. Я думаю, це свято для всіх людей, бо всі колись були студентами. У свій час ми дуже весело відзначали. Ми знаходили можливість зібратися разом і навіть викладачів підключали. У цей день проводиться день самоврядування, коли студенти, по суті, – господарі університету, в цей день реалізують себе як управлінці, як педагоги.


Юлія ЯНОВСЬКА, аспірантка:


– Якась я стала дуже зайнята, що для мене є прикрим фактом. Напевно, старію.


О. В. ХИЖНЯК, старший викладач кафедри прикладної соціології:


– Чи люблю я дане свято? Так, дуже. Упевнений, що і моїм студентам цей день запам'ятовується, оскільки вже котрий рік поспіль в цю дату ми традиційно пишемо модульні контрольні роботи, що налаштовує кожного з них на святковий лад.


С. С. МАХНОВСЬКИЙ, голова студентського профкому, аспірант соціологічного факультету:


– Святкую його завжди на роботі, оскільки профком у нас студентський, переважна більшість членів профспілки – студенти, і щороку ми щось придумуємо в дарунок студентам. Це свято для мене і, я упевнений, для всіх каразінців – особливе, оскільки 17 листопада – це ще і день народження університету!


Проф. С. М. ШУЛЬГА, декан радіофізичного факультету:


– Відзначали ми тільки День студента, який співпадає з Тетяниним днем, взимку. Я пам’ятаю, що цей день був звичним днем, на заняття все одно ходили, працювали в читальному залі. Увечері у гуртожитку була дискотека.


Проф. М. М. ГОРОБЕЦЬ, завідувач кафедри прикладної електрородинаміки:


– Зустрічались в університеті, влаштовували вечірні свята разом з іншими факультетами. Радіофізичний факультет влаштовував зустрічі, в першу чергу, з філологічним факультетом, факультетом іноземних мов та ще геолого-географічним. Я гадаю, що причини досить ясні. Молодим людям було цікаво спілкуватись, оскільки в нас на потік зі ста хлопців було п’ять дівчат, а там було все так само, тільки навпаки. Тому зрозуміло, що такі зустрічі мали успіх. На жаль, ця традиція якось зникла останнім часом.


Доц. О. М. ДУМІН, викладач радіофізичного факультету:


– Вперше відсвяткував я день студента, коли жив в гуртожитку № 2. І зараз я люблю це свято. Мені приємно поздоровляти своїх студентів, кожного разу відчуваючи, що в душі живе той настрій, той особливий студентський дух часу навчання в університеті.


Ролан АХМЕДОВ, третьокурсник радіофізичного факультету:


– У Дні студента просто немає сенсу, оскільки у нас щодня день студента, ми цим живемо.


Розмовляла К. ОСТРОВЕРХОВА.