П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Туризм: рушійна інноваційного розвитку

Трибуна декана

 

Туризм: рушійна інноваційного розвитку


З певною долею впевненості можна стверджувати, що немає жодної людини, яка б не любила подорожувати. Подорожування, будучи колись аристократичною практикою, стали нині частиною нашого життя. Про це красномовно свідчать і статистичні дані. Адже кількість міжнародних туристичних прибуттів сягає 1 млрд. чол., а грошові надходження від міжнародного туризму у 2011 році становили 1 трлн. долл. США.

Туризм сьогодні не лише відпочинок. В індустрії туризму і пов’язаних з нею галузях зайнято 8,1% працездатних мешканців Землі: працівники туроператорського та турагентського секторів, сфери готельного, санаторно-курортного, екскурсійного та побутового обслуговування, сфери харчування, розваг, культурно-дозвілевої сфери, індустрії перевезень, відповідних освітніх і наукових закладів. Україна не стоїть осторонь процесів, які відбуваються у міжнародному туризмі й бере активну участь у всіх акціях, що проходять під егідою Всесвітньої туристичної організації, ЮНЕСКО та ООН. Всесвітній день туризму світова спільнота почала відзначати з 1979 р. Це свято усіх, кого ваблять близькі й далекі мандрівки, активний і змістовний відпочинок. У цей день влаштовуються туристичні збори, походи, змагання, фестивалі, проводяться фотоконкурси тощо. Головна ідея свята –  популяризація туризму, висвітлення його внеску у світову економіку, розвиток зв’язків між народами різних країн. В Харківському університеті на факультеті МЕО і ТБ цього дня відбулося традиційне свято посвячення першокурсників у туристи.

Інтернаціоналізація та глобалізація світогосподарських зв’язків та процесів, які рельєфно виявилися в Україні з початком 1990-х років, поставили на порядок денний питання про актуалізацію ролі туризму в житті країни. Як наслідок, туризм було проголошеного пріоритетним напрямком соціально-економічного розвитку.

Не зважаючи на те, що конкурентні переваги розвитку національного туристичного ринку залишаються малореалізованими, Україна активно заявила про себе як туристична країна. Про це свідчить як щороку зростаюча кількість іноземних гостей (у 2011 р. Україну відвідало 24,5 млн. іноземців), так і проведення Євро-2012.

Збільшення обсягів туристичного ринку України протягом останнього десятиліття супроводжується ростом динаміки ринку праці у цій галузі. Нині в країні нараховується близько 8 тис. ліцензованих суб’єктів туристичної діяльності, 3,3 тис. санаторно-курортних підприємств, 1,8 тис. підприємств готельного типу. В цілому, вітчизняна туристична індустрія (і суміжні галузі) забезпечують роботою близько 1,5 млн. чол., а під час сезону ця цифра сягає 2 млн. чол.

На тлі розвитку туристичної діяльності в країні та чимраз зростаючої конкуренції за світові туристичні потоки попит на професійно підготовлені кадри для туристичного бізнесу залишається достатньо високим. Навіть попри те, що туристичну освіту надають понад 130 вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації. Причому Харківський університет став єдиним серед класичних університетів України, де туристична освіта набула інституціоналізації у межах окремого факультету міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу.

Туристична індустрія виступає сьогодні рушійною силою багатьох інноваційний проектів, є пріоритетним напрямком розвитку культури і економіки, чинником формування міжнародного авторитету України в глобальному середовищі.

Доц. А. ПАРФІНЕНКО, завідувач кафедри туристичного бізнесу,
проф. В. СІДОРОВ, декан факультету МЕВ і ТБ.