П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Спортивний 1979-й…

Нам –  195!

Продовження. Поч. у № 17 за 2011 р., № 1-13 за 2012 р. І знову повертаємось до ювілею загальноуніверситетської газети та продовжуємо розповідати Вам про життя альма матер у 20 столітті на сторінках «Харківського університету».

Спортивний 1979-й…

Традиційно висвітлюючи наукове життя університету минулих років, що відображалось у газеті «Харківський університет», цього разу ми вирішили зупинитися на іншому боці навчальних буднів. Важливу частину студентського життя молоді займав спорт. Університет завжди дарував своїм вихованцям широкі можливості у виборі спортивних секцій, а вони віддячували йому призовими місцями у багатьох змаганнях. Узявши за основу підшивку нашої газети за 1979 рік, ми розповімо про один такий «спортивний» рік.

«Три дні на скелях» –  так називається замітка про змагання скелелазів у № 25-26 за 3 квітня. Подія відбулася на скелях гірського масиву Карадаг у Криму. У ній  взяли участь 54 спортсмени нашого університету. В одиночному проходженні маршруту студент геолого-географічного О. Примак посів друге місце. У дівчат перше місце здобула студентка філфаку В. Сипєєва.

У випуску газети № 29-30 за 17 квітня знаходимо цілу сторінку, присвячену університетському спорту. Матеріал «Знайомтеся: бадмінтон» розповідає про нещодавно відкриту секцію бадмінтону. Не дивлячись на те, що вона поки ще не могла похвалитися майстрами спорту та чемпіонами, її особливістю автор вважає широкий склад. Так, на майданчик разом виходили студенти, аспіранти, доценти, співробітники університету, навіть школярі. До того ж, ця секція вирізнялась дружністю. Її тренер С. Ю. Цилюрик зауважував, що для бадмінтоністів ходити до театру, кіно, на природу –  традиція.

Про скрутне становище секції альпінізму в університеті розповідає у статті «Хто допоможе альпіністам?» студент Ю. Невердов. Дізнаємось, що розквіт студентського альпінізму припадав на 1966-1970 рр., коли секцією керував тренер І. А. Мартинов. А потім без штатного викладача, спеціального приміщення, альпіністського спорядження ця секція декілька років трималася лише на ентузіазмі студентів.

Не дивлячись на це, переглянувши підшивку газет далі, у № 41-42 за 29 травня знаходимо замітку про те, що на щорічних змагання з альпінізму пам'яті відомого альпініста Вадима Карася, що проводяться серед вищих навчальних закладів Харкова, каразінські альпіністи у 1979 р. посіли третє місце. Вони поступились спортсменам медичного и політехнічного інститутів, тоді як у 1978 р. були першими. Цей же номер повідомляє про команду дзюдоїстів Каразінського, яка на змаганнях першості вузів тоді посіла третє місце, в індивідуальних змаганнях перемогу здобув радіофаківець Б. Шаригін.

Із № 51-52 за 31 серпня дізнаємось, що у VII Спартакіаді УРСР брали участь спортсмени університету. Чемпіонами Спартакіади у фехтуванні на шпагах стали Олександр Захаров (другокурсник економічного), Михайло Тишко (ІІІ курс факультету іноземних мов) та Володимир Соколов (другокурсник геолого-географічного). Також призером Спартакіади став боксер, першокурсник радіофаку Володимир Мельник.

Розповідь про університетський спорт, звичайно, була б неповною без згадки про футбол. Збірна футбольна команда нашого закладу вдало виступила на першості облради СДСТ «Буревісник», вони забили 21 гол і пропустили лише 10 м’ячів, про що повідомляється у № 75-76 за 4 грудня 1979 р. До речі, серед учасників команди –  аспірант, Ленінський стипендіат Микола Азарєнков, (впізнали нинішнього академіка НАН України –  проректора з науково-педагогічної роботи, доктор фізико-математичних наук, проф.. М.О.Азарєнкова?). До складу команди  також входили: студенти ГГФ капітан команди М. Скорий, С. Лимар, М. Жога; фізтехівці Д. Огієнко, І. Долганюк, С. Саєнко; студенти факультету іноземних мов В. Корнєєв, А. Сухомлин і В. Русанов; В. Земецький з мехмату та М. Нєженець з радіофаку.

Щоб краще проілюструвати спортивний дух 1979-го, додаємо фотоетюд М. Криворотова «Якщо хочете бути здоровими…», який ми знайшли в одному з номерів підшивки.


Колумністи  К. АЛІНІНА, М.КОСАТОВА, наші спецкори.