Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Боляче…

 

Пам'ять

Боляче…

23 серпня у святий для кожного харків’янина День визволення міста від фашистських загарбників, пішла з життя Клавдія Григорівна Федотова –  учасниця Великої Вітчизняної війни, остання з колективу Центральної наукової бібліотеки представниця покоління захисників Вітчизни.

Тяжкі випробування, що випали країні в те лихоліття, повною мірою лягли і на жіночі плечі. Дівчина з Луганщини пішла добровольцем до військомату. Мабуть, жаліючи маленьку зростом, тендітну дівчинку, суворий воєнком записав її у допоміжні армійські підрозділи. Так, у складі «Польової хлібопекарні № 688» Першого Українського фронту страшними дорогами війни пройшла вона Україну, частину Росії, Польщу, Німеччину. «Ми рухались безпосередньо за передовими частинами під обстрілами, через заміновані поля, розуміючи, що хліб, як і зброя, необхідний солдатам. Радісно було бачити їх вдячні обличчя із скибкою духмяного хліба в руках», –  згадувала Клавдія Григорівна.

А потім була Перемога і незабутній парад військ держав-переможниць у Відні, який залишив неповторне враження, почуття гордості. Після нього –  нагородження. Рядову Клавдію –  медаллю «За победу над Германией» і грамотою маршала І. С. Конєва, командуючого Першим Українським фронтом.

Після повернення у Харків –  важкі повоєнні, навчання у Бібліотечному інституті, виховання дітей і 37 найщасливіших років улюбленої праці в Центральній науковій бібліотеці. Бібліотекар, старший бібліотекар, завсектором, провідний бібліотекар –  досвідчений фахівець у царині каталогів, що розкривають її унікальний фонд. Понад десять років на заслуженому відпочинку, оточена люблячою родиною, незмінно поряд із книгами, газетами вона цікавилась життям університету, ЦНБ, ніколи не жалілася на здоров’я.

Покоління читачів пам’ятають Клавдію Григорівну як чудового консультанта по лабіринту каталогів. А колеги –  її незрівняну людяність, чуйність, тактовність, скромність.

Всі, хто серцем доторкнулись до цієї людини, розуміють незворотність минулого спілкування з Клавдією Григорівною.

Але однаково боляче…

Н. БЕРЕЗЮК, головний бібліограф  ЦНБ.