Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Чому ви прийшли саме на даний факультет?

 

Як ся маєш, першокурснику-2012

Чому ви прийшли саме на даний факультет?

ВІД РЕДАКЦІЇ. Запитали наші кореспонденти у наймолодших студентів Каразінського університету. Що визначило Ваш вибір спеціальності? Чи Ви не помилилися своїми "професійними" дверима? І що зараз робите для того, щоб стати професіоналом? ЯК СЯ МАЄШ, ПЕРШОКУРСНИКУ-2012?

З фізики –  194 бали, з математики –  182…

Борис і Михайло КАПЛІНИ, брати-двійнята, механіко-математичний факультет, група ММ-11: «Прагнемо бути різнобічно розвиненими особистостями. Сім років займаємося боксом і досягли в цьому виді спорту великих успіхів». Борис став майстром спорту України з боксу,  призером чемпіонату Європи (ІІІ місце) та чемпіонату світу (ІІІ місце). Михайло неодноразово посідав призові місця на різноманітних чемпіонатах України з боксу. «Окрім спорту цікавимося музикою. Два роки тому ми створили рок-групу «Eskort» і, виступаючи в різних клубах Харкова, вже здобули своїх фанатів. Але музика і спорт –  лише захоплення. А фізика та математика –  справа життя. Три роки навчалися у фізико-математичному класі Харківської спеціалізованої школи № 80 і готувалися обрати спеціальність, пов’язану саме з точними науками». Борис:

–  Ми звикли до великої кількості занять з математики, фізики та геометрії. Брали участь в районних та обласних олімпіадах з фізики та математики і посідали призові місця. Я склав ЗНО: фізика –  194 бали, математика –  182 бали, українська мова –  161 бал, тому саме механіко-математичний факультет.

Михайло:

–  Наш університет –  один з найкращих і найстаріших вищих навчальних закладів в Україні. Вчителі, і старші друзі рекомендували. Ми не помилилися.

 

 

Це моя справа

Євгенія ПРОРВІНА, група ЛЖ-11: «У свої вісімнадцять років я точно знаю, чого хочу від життя. Закінчила Харківську спеціалізовану школу № 16 із золотою медаллю, стала переможницею конкурсу захисту робіт МАН (секція –  журналістика), стала  лауреатом стипендії імені Т. Г. Шевченка, яких по всій Україні видається лише двадцять. Добре склала ЗНО (українська мова –  199 балів, англійська мова –  188 балів, творчий конкурс –  165 балів). Люблю творчу роботу. Обожнюю писати, захоплююся фотографією, вважаю, що журналістика –  це моя справа».

Батьки –  фізики

Олена ТКАЧЕНКО –  першокурсниця  фізичного факультету: «Брала участь у багатьох турнірах юних фізиків, але крім науки захоплююся музикою: граю на флейті та фортепіано. Але вибір свій зупинила саме на фізиці, а не на музиці. Музика –  для душі, гра на флейті та фортепіано мене розслабляє, допомагає заспокоїтися. А фізику обрала свідомо, я прагну пізнавати світ, думаю, на фізичному факультеті це можливо. Найбільше захоплююся оптикою, не знаю, може через те, що маю поганий зір. У мене і батьки –  фізики, тому із дитинства чула розмови про королеву наук. Фізика дає можливість дізнатися про всі тонкощі явищ природи».

Потомственний біолог

 

Микола ДРОГВАЛЕНКО, біологічний факультет, група Б-114: "Я вважаю себе потомственним біологом, адже цікавий світ біології для мене відкрив мій батько, начальник відділу безхребетних Музею природи нашого університету Олександр Миколайович Дрогваленко. Коли прийшов час визначатися з майбутньою професією, я точно знав, що стану біологом. Закінчив Харківську загальноосвітню школу № 61 із золотою медаллю, став призером на обласних олімпіадах з біології та переміг на університетській олімпіаді відкритих дверей. Зовнішнє незалежнє оцінювання: біологія –  199,5 бала, хімія –  188,5 бала, українська мова –  173,5 бала. Я мрію займатися науковою роботою. Думаю, що саме цей заклад надасть мені таку змогу".

«Творчість мене виправдовує», –

відповіла Євгенія  Ковалевська, студентка першого курсу філософського факультету за спеціальністю «культурологія». «За свої сімнадцять років я вже встигла виявити свої творчі здібності у багатьох сферах мистецтва. З трьох років відвідувала школу мистецтв за класом «фортепіано» та «малювання». Три роки тому, надихнувшись творчою спадщиною відомого поп-співака Майкла Джексона, почала співати. Займаюсь у вокальній студії «Рута», виступаю, самостійно пишу пісні, в тому числі іноземною мовою.
Люблю танцювати. Проте різні змагання, зборища, вечірки –  не для меї. Танцюю, в першу чергу, для себе, для душі, для внутрішнього збагачення. Закінчила Харківський художній ліцей із золотою медаллю, має архів власних робіт. Мрію стати художником у широкому розумінні цього слова.
У мене творча  сім’я, зокрема тато, він –  композитор, виконує ірландський фолк у відомій групі «Spiritual seasons».  Я ж з вибором спеціальності не помилилась: впевнена, що культурологія нерозривно пов’язана з мистецтвом взагалі, а отже –  це моє, рідне».

Найкращий

Артем ЗІБАРОВ, хімічний факультет, група Х-112, випускник обласної спеціалізованої школи-інтернату «Обдарованість»: «Я захопився хімією в 10 класі. Брав участь у багатьох конкурсах та олімпіадах з цього предмету. Маю Диплом ІІІ ступеня на Всеукраїнській олімпіаді з хімії, Диплом ІІІ ступеня на конференції «Intel-еко» та Диплом І ступеня в особистій першості на Всеукраїнському турнірі юних хіміків. Вважає хімію надзвичайно цікавою і корисною наукою, яка допомагає людям робити їх життя комфортнішим і кращим. Склав ЗНО з хімії на 200 балів, математика –  193, українська мова –  183 бали. Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна є передовим у галузі вивчення хімії в Україні. Саме тут я зможу з головою поринути у вивчення свого улюбленого предмету».

Філософ із гітарою

Світлана ГРИШИНА, першокурсниця філософського факультету: «Пишу пісні в стилі рок, граю на гітарі та співаю, виступаю в клубах, пабах, кафе під псевдонімом Carmen, мрію зібрати власну групу. Але мене занесло на філософський факультет тому, що мені цікаві альтернативи, які пропонує життя. Я ніколи не любила сприймати загальноприйняті речі як належне. Не раз просто зустрічала питання типу «як ти можеш піддавати це сумніву?», «як ти можеш не вірити в Бога?» та інше. Просто мене не влаштовує варіант «так треба», «так правильно» або «більшість не може помилятися», не влаштовує один варіант.
Філософія дає свободу, можливість вибору, безліч варіантів. Вона завжди пояснить, чому вважають так, а не інакше… Ось уже вересень провчилася, на парах за фахом відчуваю себе як вдома».

Відкрию свій бізнес

Катерина КАРПЕНКО –  студентка першого курсу факультету міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу: «Факультет дозволить удосконалити всі мої здібності. Міжнародна діяльність –  це завжди цікаво, це можливість працювати за кордоном,  відкрити там свій бізнес, подорожі і таке ін. Я отримаю дві спеціальності: міжнародний економіст і перекладач двох, а якщо буде можливість, то і трьох мов: англійська, китайська, французька. Сподіваюся, проблем із працевлаштуванням не виникне. Але я не змогла відмовитися від мистецтва, тому ще навчаюся на заочному відділенні в Академії культури на режисурі естради та масових свят».

Гризу граніт науки…

Я, МАЛЯР Наталя, першокурсниця відділення журналістики, стверджую: граніт освіти і науки ой який міцний. Але я його ось уже місяць наполегливо гризу… Хочу, щоб «Бочка радощів», за словами декана філософського Івана Вачильовича на посвяті у студенти, мала реальний позитив.
А до цього я, золота медалістка Потавської школи, склала ЗНО на 197 балів, п'ять років працювала в місцевій газеті «Валеологія плюс», на радіо, на телебаченні, в інтернет-виданні, писала, фотографувала, набиралася досвіду в улюбленій журналістиці… І всіх своїх колег-першокурсників запрошую до прекрасного свідомого оволодіння професією.
Наталя МАЛЯР, першокурсниця філфаку.

Залітна пташка

Вона в школі була не замінимою людиною: вела всі шкільні свята, писала сценарії, співала все свідоме життя, п’ять років була в шкільному парламенті, три з них –  президентом школи. Анастасія ХАРАНДЮК –  першокурсниця радіофізичного факультету. Перемогла на конкурсі-захисті наукових робіт МАН з географії, має диплом з флористики та фітодизайну, брала участь у Всеукраїнському конкурсі з астрономії... Анастасія вважає себе на радіофізичному факультеті залітною пташкою. Вона дуже хотіла вчитися на медичному факультеті, але не пройшла за конкурсом, тому довелося піти на біомедичну електроніку. А взагалі, про Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна студентка мріяла з восьмого класу. На радіофізичному факультеті вчитися дуже складно, але сподівається, що буде цікаво.
З першокурсниками розмовляли Олена БОБРИК, Людмила ГРУБНИК, Крістіна НОВИКОВА.