Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Найсучасніша бібліотека

День бібліотеки — 30 вересня. Інтерв'ю в номер

 

Найсучасніша бібліотека

Пропонуємо інтерв’ю нашого кореспондента Аліни КАЛІНІНОЇ з Іриною Казимирівною ЖУРАВЛЬОВОЮ — директором Центральної наукової бібліотеки.

Робота в Центральній науковій бібліотеці, одній із кращих вузівських бібліотек України, вимагає неабиякого терпіння та старанності, адже головна університетська скарбничка знань обслуговує до 50 тисяч користувачів. Щороку бібліотеку відвідують близько 400 000 разів. Книговидача — більше 1 100 000 примірників на різних носіях інформації.

— Ірино Казимирівно, якою на Ваш погляд має бути сучасна бібліотека?

— Сучасна бібліотека ВНЗ має бути інноваційною, а її працівники повинні впроваджувати нові сервіси для читачів. Можна сказати, що в сучасній бібліотеці працюють бібліотекарі цифрової епохи.

— Що бібліотека робить для того, аби рухатись з технічним прогресом з однаковою швидкостю?

— Створено великий за обсягом Електронний каталог (сьогодні в ньому міститься більше 700 000 записів, інформація про майже 1 000 000 примірників) з цілодобовим онлайн замовленням. Автоматизовані основні процеси діяльності бібліотеки, але сьогодні ЦНБ вже потребує більш досконалого програмного забезпечення. Тому у 2012 році було придбано нове програмне забезпечення Absotheque Unicode для комплексної автоматизації бібліотек. Ця програма значно розширить систему обслуговування, підвищить надійність збереження електронної інформації.

Було розпочато автоматизацію на навчальних абонементах № 1, № 2, які залишалися останніми неавтоматизованими ділянками у головному корпусі університету.

ЦНБ — це зона Wi-Fi, де, крім звичайних ПК, можна також користуватися сучасними планшетними комп’ютерами, електронними книгами, які знаходяться у центрі «Вікно в Америку».

У кінці 2011 року у ЦНБ стартував проект зі створення Електронного архіву (репозитарію) рідкісних видань для науки та навчання «eScriptorium».

— Можна сказати, ЦНБ — одна з кращих вузівських бібліотек, яку знають у всьому світі. Чим це можна довести?

— Так, дійсно. ЦНБ приєдналась до великого міжнародного проекту «World Digital Library» (WDL). Щоб зрозуміти значення цієї події, зазначу, що сьогодні лише п’ять українських бібліотек стали учасницями проекту. Ми стали шостими. Першими з своїх фондів ЦНБ представила до колекції WDL оцифрований журнал 1816 року «Харьковский Демокрит» та Грецький рукопис ХІV ст.
У 2012 році в рамках проекту Кабінету Міністрів України «Бібліотека-XXI» ЦНБ ввійшла до складу відповідної тематичної робочої підгрупи.

— На що звернете увагу після святкування Всеукраїнського дня бібліотек?

— У планах ЦНБ — освоєння нових приміщень Південного корпусу, автоматизація філії бібліотеки по вул. Університетській, 23, подальша автоматизація навчальних абонементів, вирішення проблеми збереження рідкісного газетного фонду, який, можливо, наявний тільки у нас, пошук нових грантів для бібліотеки. Є плани і нові проекти.

Редакція газети «Харківський університет» від щирого серця вітає дружній колектив ЦНБ з Всеукраїнським днем бібліотек!

P. S. Користувачам ЦНБ необхідно відновити свої особисті паролі для замовлення документів у ЕК або створити нові. Для цього завітайте в бібліотеку й зверніться на будь-який пункт обслуговування.