Четвер, квітня 25, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Наша велика родина

Рейтинг кафедр

 

Наша велика родина


ВІД РЕДАКЦІЇ. Кафедра соціально-економічної географії та регіонознавства у традиційному рейтингу кафедр природничого профілю минулого навчального року посіла друге  місце. Усього три бали відділили її від переможців, про яких ми писали у минулих випусках газети. Професор Людмила Миколаївна НЄМЕЦЬ, завідуюча кафедрою, – головний генератор ідей та опора молодих співробітників, – розповідає про навчальні будні срібних призерів.


– Людмило Миколаївно, поділіться враженнями від минулого навчального року. Яким він був для кафедри?


–    У порівнянні з минулими роками цьогоріч ми працювали набагато потужніше. Захищено сім кандидатських дисертацій, шість із них – наших каразінців. Рік видався складним та непередбачуваним через ЄВРО-2012, але ми разом із студентами впоралися. Молодий колектив кафедри, у якому на сьогодні всі співробітники – кандидати наук, працював активно та злагоджено. Вдалося удосконалити навчальний процес завдяки новому мультимедійному комплексу.


–    Які на сьогодні основні напрямки роботи кафедри?


–    Вони, у першу чергу, пов’язані зі стійким регіональним розвитком. Згідно із державною політикою кожний регіон розробив свою стратегію. У розробці цієї стратегії була задіяна велика кількість науковців, а в реалізації активну участь братиме наша кафедра, зокрема  проф. К. А. НЄМЕЦЬ та К. Ю. СЕГЕДА. Вони організовуватимуть соціо-географічний моніторинг у рамках стратегії стійкого розвитку регіону при Харківській обладміністрації.


Географію наших напрямків роботи можна також побачити на сторінках «Часопису соціально-економічної географії». Видання цього фахового журналу організувала наша кафедра. Кожного року маємо два номери. У Часопису друкуються як імениті науковці, так і аспіранти, молоді науковці. Зараз ми його розширюємо, плануємо подати до міжнародної системи SCOPUS.  Окрім цього видаємо дві збірки матеріалів конференцій. Варто відзначити, щорічно кафедра проводить дві міжнародні конференції: «дорослу» – «Регіон» та «молодіжну» – науково-практичну для студентів.


–    Яке місце посідає міжнародна співпраця на кафедрі?


–    Міжнародна співпраця – важка тема, але ми активно працюємо над нею. Завдяки новому мультимедійному комплексу, який має неймовірні можливості для інтерактивної роботи, вже провели дві онлайн-лекції для старшокурсників. Перша лекція з проф. Д. КАРАЧОНІ із інституту географії Угорської Академії наук була присвячена темі суспільно-географічних досліджень сільських територій України. До цього професор приїздив до нас на конференцію, проводив соцопитування. Продовжуємо таким чином співпрацю з ним. Друга лекція – із київським професором К. В. МЕЗЕНЦЕВИМ. Таким чином впроваджуємо елементи дистанційного навчання. У планах – налагодити подібну роботу зі спеціалістами міжнародного рівня. На співпрацю погодилися колеги з Ростова-на-Дону, Бєлгорода, Фінляндії… Плануємо цикл лекцій провідних соцеконогеографів для аспірантів, магістрів з основних напрямків розвитку науки в Україні та світі, зі світових тенденцій та методик навчання. Завдяки цій інтерактивній роботі з іноземними науковцями студенти не тільки вивчають основний предмет, а ще й англійську мову.


Ваша кафедра славиться різноманітними святами: «Посвята у соцеконогеографи», «У добру путь ,випускник», «День відмінника»… Як вдається підтримувати таку святкову, дружню та душевну атмосферу на кафедрі?


–    Це  шана традиціям. Все це відбувається, на мою думку, завдяки молодому колективу. Мої колеги – активні, завзяті, їх все цікавить. Без них я б нічого не змогла реалізувати. І звичайно, активність студентів. Приємно, що на нашій кафедрі присутня тісна співпраця кураторів та студентів.


–    Яким був рік для кафедри на науковій ниві?


–    Серед 126 кафедр цього травня наша кафедра відзначена другим місцем у сприянні науковій роботі студентів. Радують студенти своїми здобутками, зокрема Т. АЗЕРСЬКА, яка посіла друге місце на Всеукраїнській студентській науковій конференції, Т. ЧЕРЕВАТЕНКО –  третє місце, Всеукраїнська студентська олімпіада з географії. Сьогодні на кафедрі  – 13 аспірантів, 2 докторанти. Активно працював Дискусійний клуб для студентів, вже відбулося 10 його засідань. Аспірантка  другого року навчання Н. В. ГРИЩЕНКО, яка досконало володіє англійською, проводить клуб ділової англійської мови. Кафедра має свою чудову бібліотеку, навчально-дослідницьку лабораторію. Там опрацьовують результати досліджень, отриманих під час навчально-виробних практик.


–    Розкажіть про особливосты виробничої практики для студентів 3 курсу?


–    Уже сьомий рік перша виробнича практика для третьокурсників проходить у вигляді студентської наукової експедиції. Студенти проводять багатокомплексне дослідження певного району у межах нашого регіону. Першочергово планувалося, що ця практика буде міждисциплінарною і  для студентів із різних факультетів: не тільки для соцекономгеографів, але й для філологів, соціологів, істориків… Перший рік нам вдалося провести таку практику, але згодом через брак коштів довелося згорнути масштаби експедиції.  Цього року студентська експедиція була у  Краснокутську. Курирує експедицію проф. Ю. І. КАНДИБА. За результатами експедиції ми готуємо рекомендації вчителям географії цього регіону.


–    Скидати оберти срібні призери не збираються?


–    Головне наше завдання і перспектива – це готувати спеціаліста з комплексного територіального розвитку. На кафедрі злагоджено працює Спеціалізована Рада із захисту докторських робіт, тож «виховуватимемо» своїх докторантів. Будемо й надалі підтримувати високий рівень науково-дослідницьких робіт. Працюватимемо над міжнародним іміджем нашого фахового Часопису. Із нового навчального року максимально використовуватимемо в навчальному процесі комп’ютерні та інтерактивні технології. А найголовніше – підтримувати стиль роботи, де наша кафедра – велика родина, а студент – головний.


Розмовляла Т. ВАСИЛЕЦЬ.