Субота, квітня 20, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Це було влітку

Це було влітку

 

Власний рекорд


Каразінський університет поставив власний рекорд за кількістю заяв від вступників улітку 2012. За словами відповідального секретаря Приймальної комісії Ольги Олексіївни Анощенко, кількість заяв, які щоденно надходили до університету влітку, складали в середньому 900 за день.  Цьому сприяла і можливість подачі заяв у електронній формі, якою скористалась значна кількість абітурієнтів університету. Відповідно до інформації, що надається Міністерством освіти, у цілому за кількістю поданих заяв Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна увійшов до десяти найпопулярніших серед абітурієнтів вищих навчальних закладів України та став першим у Харківському регіоні. На 19 липня до університету було подано 17044 заяви. На деяких факультетах кількість заяв перевищувала 2000. Так, на економічний факультет надійшло 2577 заяв, на факультет іноземних мов – 2029, на соціологічний – 1637. За словами відповідального секретаря Приймальної комісії соціологічного факультету Н. В. Погарської, цього року соціологічний факультет користувався неабиякою популярністю, особливо новий напрям "Реклама та зв'язки з громадськістю", куди було подано понад 500 заяв, на "Політологію" – 343, на "Соціологію" – 793 заяви.


Факультети фізико-математичного профілю поступаються популярністю. За словами декана фізико-технічного факультету проф. І. О. Гірки, до Приймальної комісії факультету було подано понад 170 заяв. «Головним для нас є не кількість абітурієнтів, а рівень їх знань. До нас приходять сильні вступники, впевнені у своєму професійному виборі», – зазначив проф. І.О. Гірка.

Центр електронного навчання,


що з вересня стартує в Каразінському університеті, був презентований улітку.  У цьому навчальному році Центр електронного навчання Харківського університету пропонує абітурієнтам п'ять спеціальностей, за якими здійснюється підготовка магістрів із застосуванням дистанційних навчальних технологій: прикладна економіка; адміністративний менеджмент; банківська справа;  фінанси і кредит;  медіа-комунікації. Директор центру В. Г. Левчук провів презентацію можливостей дистанційного інтерактивного навчання та закцентував увагу на відкритті нових можливостей для отримання знань і навичок для всіх, хто хоче здобути вищу освіту.

 

До побачення!


У 2011-2012 навчальному році Харківський університет випустив 2056 магістрів та спеціалістів, 1457 з яких були студентами денної форми навчання. Дипломи з відзнакою альма матер вручила 473 магістрам та 53 спеціалістам. 43 випускники – іменні стипендіати!
Урочистий випуск студентів 2012 року цього літа пройшов у травні, а не у липні за традицією. Квіти і пісні, прапори і мантії, жарти і сльози розставання – все це останнє свято п'ятикурсників у стінах університету. Традиційне покладання квітів до пам'ятника засновнику університету В. Н. Каразіну, святкова хода через парк імені Т. Г. Шевченка під звуки духового оркестру до Харківського національного академічного театру опери та балету імені М. В. Лисенка, де на них чекали привітання та святковий концерт.
На церемонії урочистого випуску студентів університету 2012 року прозвучали схвильовані вітання, нагородження пам'ятними  медалями кращих випускників та  почесними дипломами і подяками Харківської обласної державної адміністрації, Харківської обласної ради, Харківського міського голови.

Цвіт Каразінського


Вітаємо Владислава ЛЕОНОВА, випускника кафедри матеріалів реакторобудування фізико-технічного факультету, якого Президія НАНУ нагородила грамотою за цикл робіт «Структурні і фазові перетворення в сплавах ядерної енергетики при іонному, лазерному та ударному впливі», створений під науковим керівництвом доц. В. Г. КІРІЧЕНКА.

Стипендії облдержадміністрації


Комітет з призначення іменних стипендій Харківської обласної державної адміністрації в галузі науки відзначив провідних та молодих науковців Каразінського: обласну стипендію імені К. Д. Синельникова з фізики та астрономії здобули Д. Ф. ЛУПІШКО, провідний науковий співробітник НДІ астрономії, та М. С. АНТЮФЄЄВА, старший науковий співробітник кафедри теоретичної радіофізики; обласну стипендію імені М. В.Остроградського з математики отримав Є. В. ПЕТРОВ, старший викладач кафедри геометрії; обласну стипендію імені І. І. Мечникова з медицини і біології виборов С. О. ШЕРСТЮК, доцент кафедри загальної та клінічної патології; обласну стипендію імені Г. П. Федоровича з технічних наук отримав Р. В. ШУРІНОВ, асистент кафедри фізики твердого тіла. Пишаємося!

Б. А. Шрамко


У липні на 92 році життя пішов у вічність видатний вчений, заслужений професор Харківського університету, Почесний громадянин м. Харкова  Борис Андрійович Шрамко. У 1939—1941 pp. – студент історичного факультету Харківського державного університету. У 1942—1946 pp. – служба у Радянській Армії, учасник і інвалід Великої Вітчизняної війни. Брав участь у визволенні м. Харкова від фашистських загарбників. Був тяжко поранений. У 1946 році продовжив навчання на історичному факультеті, який закінчив із відзнакою. Аспірантура, захист кандидатської дисертації, докторської. Автор понад 300 опублікованих та архівних наукових, науково-популярних та методичних праць, у тому числі монографій. Має державні нагороди: два ордени Червоної Зірки, медалі «За боевые заслуги», «За взятие Вены» та ін. Блискучий історик-археолог, порядна людина, Вчитель і вихователь, справжній університетський вихованець Борис Андрійович вписав у історіію альма матер незабутню сторінку… Світла пам'ять.

90-річчя академіка В. О. Марченка


У липні відбулися урочистості з нагоди святкування 90-річчя всесвітньо відомого вченого-математика, доктора фізико-математичних наук, професора, члена-кореспондента Національної академії наук України та Російської академії наук, Почесного громадянина Харківської області, Почесного доктора Харківського університету Володимира Олександровича Марченка. Ректор університету,академік проф. В. С. Бакіров привітав ювіляра, передав йому сердечні побажання міцного здоров'я, невичерпної енергії та нових успіхів від багатотисячної університетської громади і вручив йому медаль імені Василя Назаровича Каразіна та медаль Почесного доктора Харківського університету. «У Вашій особі гармонійно поєднується математичний талант і найкращі якості наставника, до якого завжди тягнеться студентство. Ви виховали не одне покоління науковців, багато з яких під Вашим керівництвом захистили кандидатські та докторські дисертації. Для університету є честю те, що Ви очолюєте філію кафедри математичної фізики та обчислювальної математики у ФТІНТ імені Б. Є. Веркіна НАН України», – сказав В. С. Бакіров.


Читайте матеріал про академіка Володимира Олександровича Марченко в наступних номерах газети. За 65 років активної наукової діяльності В. О. Марченко став автором та співавтором більш ніж 125 наукових публікацій. Результати його наукових досліджень увійшли до 12 монографій. Серед учнів Володимира Олександровича – два академіка НАН України.

 

Команда студентів мех-мату


перемогла у XIX Міжнародній олімпіаді з математики серед студентів університетів світу. Змагання проходили у серпні в м. Благоєвград (Болгарія). У International Mathematics Competition for University Students – Міжнародній олімпіаді IMC—2012 – взяли участь 316 студентів з майже 100 університетів 42 країн світу. Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна на змаганнях представляла команда студентів другого  курсу механіко-математичного факультету: Олексій КІСЛІНСЬКИЙ (перша премія); Сергій ЛИСИЧКІН (третя премія); Георгій РОДІОНОВ. Пишаємося вами, шановні переможці!

 

Проф. І. Ю. ЛЕВИЦЬКИЙ,


фундатор Харківської наукової картографічної школи, видатний картограф, доктор географічних наук, Заслужений професор Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, Заслужений діяч науки і техніки України, професор кафедри екології та неоекології університету, відзначив влітку свій 80-річний ювілей.  Проф. І. Ю. Левицький є розробником теорії комплексного сільськогосподарського картографування, вніс значний внесок до становлення наукових основ природоохоронного картографування, методики структурно-логічного моделювання та обґрунтування змісту системи картографічних творів. Під його керівництвом розроблено ряд нових типів картографічних творів, зокрема атласи сільськогосподарських і лісогосподарських підприємств, районні атласи земельних ресурсів, республіканські атласи земельного кадастру, серії карт сучасного і перспективного використання, охорони і поліпшення земель адміністративного району, області, країни. З днем народження!

Події влітку зупиняли О. НОВИКОВА, А. КАНТ, А. КАЛІНІНА.